Akersposten

Lar seg ikke skremme av knallhard trening

– Vi trener med folk som er i verdenstoppen, så vi vet hvor mye man må trene, sier Haakon (15). Han og kompisene gleder seg til hver gang de legger ut fra brygga i Bestumkilen, og det gjør de nesten hver eneste dag.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 20.08.2019 kl 12:51

BESTUMKILEN: En mandag ettermiddag glir kajakkene én etter én ut fra bryggekanten ved Oslo Kajakklubb (OKK). Fra unge og lovende tenåringer og opp til seniorpadlere i norgeseliten. OKK er blant de ledende klubbene i landet, så her får de yngre talentene se på nært hold hva som skal til for å bli god. Eller best.

Før treningsøkten skal gjennomføres i 1000-meterbanen i Bestumkilen, tar vi en prat med Røa-jenta Tuva Langballe (16), Gressbanen-guttene Jens-Ulrik Ruus Qvale (15) og Joachim Seljelid (14) og Furulund-gutten Haakon Hafstad (15). De er alle fire så oppslukt av padling at det meste av fritiden tilbringes på vannet, i treningsrommet eller løpende.

Grunnlaget legges

– Det er nå vi legger grunnlaget for hvor gode vi skal bli, sier Jens-Ulrik. – Den store drømmen er å delta i OL, men det første målet må være å få delta i nordisk mesterskap.

De tre andre nikker samtykkende. De har alle høye ambisjoner, selv om ingen av de fire ennå er helt der oppe i norgestoppen.

– Jeg har lyst til å bli verdensmester, sier Joachim enkelt og greit.

Tuva er den av de fire som allerede kan krysse av for deltakelse i et nordisk mesterskap med flagget på brystet. Det skjedde for halvannen uke siden i Sverige. Der deltok hun sammen med blant andre sin klubbvenninne, bærumsjenta Marlene Tønnesen.

Tuva padlet blant annet den lange distansen, 2500 meter. Det var tøffe forhold med både vind og bølger.

– Var det så ille at noen gikk rundt?

– Jada, det var hvite topper på bølgene, og det ble et hardt løp. To kom ikke til mål. Men det gjorde jeg. Og jeg ble ikke sist! smiler Tuva.

Trener med gode padlere

Kajakkpadling er en livsstil, og de fire ungdommene er glade for at de er en del av et miljø der de kan trene med de eldre og sterkere padlerne. Det er fullt mulig å trene sammen når man mye av tiden padler frem og tilbake, inn og ut mellom Bygdøy Sjøbad og Sjølyst. Det er en kamp mot naturelementene og klokken.

– De fleste klarer å holde bra fart, sier Joachim om gjengen som jevnlig trener sammen.

– Vi trener med folk som er i verdenstoppen, så vi vet hvor mye man må trene, sier Haakon.

– Ja, vi ser programmet deres og vet hvor mye de trener, sier Tuva.

– Teknikk er vel veldig viktig?

– Ja, nikker de.

– Jeg føler meg ikke alltid så god teknisk, sier Tuva, som har holdt på med sporten i tre-fire år.

– Joda, jeg kan fastslå at du er det! sier Jens-Ulrik.

Nettopp teknikk er ekstra viktig, mener de tre guttene, som alle fastslår at de foreløpig ikke er så store og sterke som en del av de andre 14-15-åringene er.

– Vi er egentlig ganske små, men styrken og størrelsen kommer. Vi er i hvert fall ganske gode teknisk, mener Haakon.

Hardt program, men gøy

– Det er vel…, slitsomt å være padler? spør vi.

– Jo, jo, det er et hardt program. Men vi har et godt trenerteam for oss som er aktive. De er veldig flinke, sier Haakon, og nevner blant andre Tom Selvik, Per-Christian Wessel og Vegard Bull-Jensen.

– Tom lager god stemning, det er alltid morsomt å ha han her. Han er landslagstrener også, sier Jens-Ulrik. – Vi blir pushet på trening, og de pirker på teknikken.

– Og så er det gøy da, legger Haakon til.

– Vi trener omtrent hver dag ja. Julaften i fjor trente vi også. Da kjørte vi «maksing». Det var styrkeøvelser, mest mulig vekter, helt til man ikke klarer mer, smiler Tuva.

Kondisjonen og oksygenopptaket må også trenes opp, og da går det gjerne i løping eller langrenn. Seks ganger fire minutters drag løping ut mot Bygdøy er en klassiker.

Én ting er sikkert, de fire vennene kommer til å løfte kajakken ut på vannet hele høsten, helt til vinteren overtar. Og når isen går en gang i mars, er det utpå igjen.

Les mer om Oslo Kajakklubb her

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...