ANNONSE
Annonse

Landslagsløper påkjørt – sjåføren stakk av

SMILER TAPPERT: Barnestjernen Kaja Norbye (18) har virkelig kjent på idrettens bakside på veien til å skulle bli toppalpinist.

Heming-alpinisten Kaja Norbye (18) er ett av verdens største skitalenter. MEN etter å ha kjempet seg tilbake fra et tretthetsbrudd i ryggen, smalt det på nytt …

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 14.10.2017 kl 11:36

ANNONSE
Annonse

SOGNSVANN: – Jeg var utrolig glad for å bli uttatt til denne sesongens E-cuplag (rekruttlandslaget for alpinister journ.anm), men akkurat den dagen jeg igjen kunne løfte vekter med ryggen, så skjer dette med hånden på vei hjem fra trening …, sier Kaja, tydelig oppgitt til Akersposten.

18-åringen har en merittliste få alpinjenter kan vise til i aldersbestemt idrett her til lands. Barndommen og de første ungdomsårene forløper seg som de reneste carvingskjærene, inntil et tretthetsbrudd i starten av 2016/17-sesongen. Skaden setter livet som ambisiøs alpinist på vent i flere måneder.

Ulykke på sykkel

Gleden er derfor stor når hun likevel blir tatt ut til Skiforbundets Europacuplag foran den kommende skisesongen, etter å ha ristet av seg ryggplagene.

Når Akersposten møter alpinisten i forbindelse med en barmarkstrening på Toppidrettssenteret, legger derimot ikke stortalentet skjul på bitterheten i lys av det som hendte for nøyaktig fire måneder siden.

– Det skjedde 13. juni, rett før sommerferien. Jeg skulle sykle hjem fra Toppidrettssenteret ved Sognsvann - nedover mot Gaustad på Sognsveien - på landeveisykkel. Jeg nærmet meg et kryss, der jeg hadde vikeplikt for de som kom fra høyre, sier Kaja – og utdyper med stor innlevelse hva som skjedde videre.

– Jeg bremset derfor litt samtidig som en lastebil kom bak meg og ville forbi. Men da var det ikke plass til begge i bredden, slik at han kom i fysisk kontakt med meg. Det var ikke sånn at han ikke så meg, og jeg hørte jo han akselererte da han lå på utsiden av meg en god stund.

– Var det hans feil?

– Ja, definitivt. Når du kjører bil og skal passere en syklist, så ser du hva som skjer foran deg! Han ga gass, mens jeg bremset ned mot krysset. Han måtte dessuten svinge inn, fordi det var betongklosser i midtrabatten. Dessverre gikk det på bekostning av meg på slutten av forbikjøringen, sier en engasjert Kaja.

Saken fortsetter under bildet.

STORTALENTET MØTER MER MOTGANG: Kaja Norbye (18) hadde akkurat ristet av seg et tretthetsbrudd i ryggen da hun ble påkjørt av en lastebil. Foto: Privat

At hun maktet å holde balansen - og unngikk å falle i asfalten - ble bare en mager trøst for Heming-jenta.

– Min venstrehånd var mitt ytterste punkt, og han traff meg med bakenden av lastebilen. Sjåføren tenkte sikkert at forbikjøringen gikk sånn akkurat, men den gikk akkurat ikke. At jeg ikke falt av sykkelen gjorde nok at han lot være å stoppe, selv om jeg vinglet veldig, sier Kaja.

Måtte operere

Kraftig fortumlet etter ulykken, med adrenalinet pumpende i kroppen, trodde den tidligere barnestjernen at hun først kom fra det hele med helsen i behold.

– Men jeg skrek etter lastebilsjåføren at han ikke kunne kjøre på et sånt uforsvarlig vis. Deretter begynte jeg å sjekke hvor jeg hadde slått meg og så på hånden min, sier Kaja.

Da registrerte hun raskt at all huden på albuen var borte, som gjorde at hun kunne se inn på beinet. Blod rant ut av det åpne såret. Verst gikk det imidlertid utover venstrehånden.

– Jeg knuste beinet på oversiden av hånden, mot knoklene. Det var ingen som så påkjørselen, men jeg fikk stoppet en bil som ringte etter ambulanse. I tillegg kom det to politibiler, sier Kaja.

18-åringen, som er ranket som verdens beste kvinnelige alpinist i storslalåm i 99-årsklassen, forteller at hun fremdeles er plaget av skadene på flere vis.

– Først ble det sagt at det bare var et sår som skulle sys, men så viste det seg at jeg hadde et knust bein som gjorde at jeg måtte operere. Og siden det hadde gått utover leddet, hadde funksjonen i den ene fingeren blitt hemmet, sier Kaja.

Ødelegger nattesøvnen

Det medfører at hun i dag må stå på ski med en skinne for å stabilisere hånden, som gjør at hun også er avhengig av å bruke en vott.

– Akkurat det er irriterende. Jeg har heller ikke kunnet sykle i hele høst fordi jeg ikke tåler risting. Jeg må la være å løfte ordentlige vekter og unngå diverse øvelser. Så skaden hemmer meg egentlig ganske mye, og det er litt bittert, sier Kaja – og legger til at hun er lei av å våkne av plagene natt etter natt.

– Om nettene må jeg sove med en bøyle som tøyer leddet og trekker fingeren. Jeg har ingen netter, der jeg sover hele tiden. Jeg våkner av kramper i leddet som ødelegger nattesøvnen.

- Hva synes du om at sjåføren kjørte videre?

– Jeg håper han ikke forstod at han traff meg. Det var derimot en uforsvarlig oppførsel i trafikken: du skal ikke akselerere inn i kryss der du har vikeplikt. Bare det er et lovbrudd.

– Hva vil du ha sagt til sjåføren, om han leser denne saken?

– Jeg vet ikke altså, men jeg hadde satt pris på en unnskyldning. Det som irriterer meg er at han nok går rundt og er uvitende om hva som skjedde. Det ødela kanskje ikke sommeren min, men det begrenset den, sier Kaja.

LES OGSÅ: Stjerneskuddet Morten Thorsby (21) fikk fjernet en spesiell detalj i proffkontrakten

LES OGSÅ: Markant kursendring står bak denne alpine talentfabrikken

LES OGSÅ: Innehaver av vill rekordfart NED FRA Tryvann: - Tiden gir få rettigheter til å skryte

LES OGSÅ: Vraket franske alper og finanslivet for et liv med hunder

LES OGSÅ: «Ganske vilt det de får til, vi befinner oss i Oslo»

LES OGSÅ: Hemings alpinprinsesse hyller klubb og foreldre

LES OGSÅ: Heming-jenta Hedvig (21) må bla opp 100 000 i jakten på OL-medaljer

LES OGSÅ: Kristina (26) fra Vettakollen: Fullførte tung utdannelse og vant gjevt alpinsirkus

ANNONSE
Annonse