Akersposten

Landets yngste Opp på sykkel-instruktør er fra Hovseter

KLAR FOR INNSATS: Etter endt kurs har Laura «status» som Opp på sykkel-instruktør

Laura (17) skal blant andre få flere kvinner med minoritetsbakgrunn opp på sykkelsetet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 01.08.2017 kl 11:07

HOVSETER: Laura Tetero begynte selv å sykle da hun var 13 år. Nå er hun 17 og klar til å få andre opp på sykkelsetet.

– Lærer du andre å sykle, får du dem til å gjøre noe for både helsen sin og for miljøet, sier landets yngste Opp på sykkel-instruktør.

Nødvendig kompetanse

Mange voksne mennesker i Norge kan ikke sykle. Noen har aldri lært teknikken, mens andre har utfordringer som kan gjøre det vanskelig å sykle på tradisjonelt vis. For de fleste finnes det likevel en løsning, dersom de får riktig utstyr og opplæring.

Dette lærer deltakerne om på Opp på sykkel-kurs som Syklistenes Landsforening står bak. Tilbudet bygger på en pedagogisk opplæringsplan. Formålet er å gi instruktører nødvendig kompetanse til å lære mennesker med særskilte utfordringer å sykle. Og Laura Tetero er blant dem som denne uka har fått kursbevis og nødvendig kunnskap på plass.

Les også: Muskler, kondis og en fabelaktig utsikt

Aktiv mekker

Trygghet, samhold og glede har stått sentralt under tre instruktørkurs i Oslo. Rundt 30 personer har deltatt, mange av dem folkehelsekoordinatorer i kommunen.

Laura er blant deltakerne som har stilt opp som frivillig. Hun har bygd opp sin sykkelinteresse sammen med andre ungdommer tilknyttet kommunalt støttede Hovseter Mek & Prep sykkelverksted. Der utfører deltakerne reparasjoner av egne og andres sykler.

– På Opp på sykkel-kurset lærte jeg blant annet at voksne er mer forsiktige enn barn og ikke bare hopper opp på sykkelen, sier 17-åringen.

– Realistiske scener

Uttrykk som bananstrekk (oppvarming), S-sving (balanseøvelse) og «Møt veggen» (test for kontroll av fart) er blant dem deltakerne er blitt kjent med i et eget instruktørhefte som kursleder Mari Sogn Andersen har vært med på å utvikle.

– Med disse kursene sprer vi instruktørkunnskap og forbereder bydelene i Oslo på hvordan de skal sikre gode opplæringsforhold for kvinner med minoritetsbakgrunn. Kurset handler vel så mye om at instruktørene må kunne skape trygge rammer og ta vare på hver enkelt sykkelnovise som selve øvelsene i opplæringsprogrammet, kommenterer Andersen.

En av de andre kursdeltakerne, Betül Çokluk, jobber som prosjektleder ved Bøler frivilligsentral i Bydel Østensjø.

– Vi har vært gjennom realistiske scener for hvordan opplæringen skal foregå. Jeg merket meg at opplæringen må begynne med det helt grunnleggende og formidles i et enkelt språk, oppsummerer Betül.

VIL HJELPE INNVANDRERKVINNER: Betül Çokluk (t.v.) og Laura Tetero skal få flere innvandrerkvinner opp på sykkelen. Kurset de har vært gjennom, gir dem det grunnlaget for å drive sykkelopplæring i sine bydeler.

Mestring og entusiasme

Hun deltok sammen med blant andre folkehelsekonsulent Christina Loe Øqvist fra samme bydel.

– Vi ønsker flere grupper opp på sykkel, deriblant enslige mindreårige asylsøkere, kommenterer Øqvist.

Og på Hovseter er Laura klar til å hjelpe andre til å oppleve samme sykkelglede som hun selv har.

– Det er ikke noe dårlig med sykkel, som hun uttrykker det.

Det støtter Vegard Dybvad i bydel Vestre Aker, som Hovseter sokner til. Han jobber i bydelens uteteam, som blant annet har ansvaret for driften av Hovseter Mek & Prep.

– Det er viktig å gi ungdom mulighet til å bidra positivt i lokalmiljøet sitt. Og når dette kan kombineres med å ta vare på sykkelen sin, er det bra for både den enkelte ungdom og for familiene deres, sier Dybvad.

12 NYE INSTRUKTØRER: Kursleder Mari Sogn Andersen (t.v.) sammen med 12 nye Opp på sykkel-instruktører:

Dette er et tilbud generalsekretær Morgan Andersson i Syklistenes Landsforening naturlig nok applauderer.

– Målet med Opp på sykkel-satsingen er å bygge mestringsfølelse og sykkelentusiasme og derigjennom oppmuntre til bevegelse og aktivitet. Engasjerte deltakere som Laura er viktige fordi de bidrar til at flere ser verdien av sykkel for å løse hverdagslige utfordringer på egen hånd, påpeker Morgan Andersson.

LES OGSÅ: Beskjedent utbytte i gullsmedinnbrudd

Kom deg ut på tur – finn en perle!

Tingstuåsen er reddet

Følg Akersposten.no på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...