Akersposten

Kunstmagi for barn, frivillighet og flyktninger

Innfelt: Irene Schmeling Sandved. Foto: Privat

Ullern Frivilligsentral har sammen med Frivillige i Bydel Ullern (FBU) valgt å tenke utenfor boksen denne våren.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 24.05.2017 kl 09:30

BYDEL ULLERN: Det hele kulminerer i Frivilligdagen på CC Vest lørdag 20. mai mellom kl. 10 og 15. CC Vest åpner dørene for å vise frem frivillighet og samhandling mellom offentlig og privat sektor.

Se hele familien

I 2016 kom kunsthistoriker Mette Dybwad Torstensen og kunstneren Bjørg Thorhallsdottir ut med boken Kunstmagi – den store kunstboka for barn og unge. Dette fikk NAV-leder Hege Grelleland med seg. Siden før jul har hun og hennes medarbeidere i NAV Ullern benyttet fattigdomsmidler og hatt tre workshops med kunst, kunsthistorie og yoga på Familiens hus for et 30-talls barn.

– Det er viktig for oss å se hele familien når vi jobber, og vi vet at barnefattigdom er en utfordring. Regjeringen kom også med en fritidserklæring om at alle barn har rett til en fritidsaktivitet. Ikke alle er egnet til musikk eller idrett. Derfor valgte vi noe annet: workshop med vekt på mestring, kreativitet og å skape et rom der voksne og barn kan møtes. Dermed kan vi også møtes på en ny arena og vise at vi faktisk bryr oss. Det har blitt lek, skulpturer, mosaikk, bilder og portretter, sier Torstensen.

Samhold gjennom kunst

Samtidig har Irene Schmeling Sandved gjennomført første kunstuttrykksgruppe på en annen måte et steinkast unna: på Ullern Frivilligsentral – et pilotprosjekt med to grupper finansiert av Oslo kommune (Byrådsavdeling for næring og eierskap). Flyktningene har, som en del av Introduksjonsprogrammet, deltatt på seks kunstuttrykkskvelder hver, der lek og spontanitet danner rammen for utforskning, mestring og fremtidshåp.

– Den kreative metoden er utrolig. Bare i løpet av disse kveldene har det skjedd store endringer. Vi valgte å ikke ha med tolk, dermed har det oppstått et samhold gjennom kunsten og vi har hjulpet hverandre med å finne ord i denne prosessen.

Den opparbeidede tryggheten i gruppene har gitt rom for at den enkeltes ressurser blir synlige.

Ta med sommerfugl!

Både barnas og flyktningenes kunst vil stilles ut på Frivilligdagen på CC Vest ved Clas Ohlson. Det blir også babysang og barneyoga i dette området.

– Vi skal også ha et sommerfugl-ønske-tre og en mosaikk-workshop som er åpen for alle på senteret 20. mai. Vi oppfordrer alle til å ta med en sommerfugl de har laget og skrive et ønske på denne. Kanskje foreldre kan invitere med andre barn hjem og gjøre dette sammen? Teorien om sommerfugleffekten er at et vingeslag et sted på jordkloden kan skape en storm på den andre siden. Kanskje kan vi ha denne sommerfugleffekten med disse lavterskelprosjektene, sier kunsthistoriker og forfatter av boken Kunstmagi.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...