Akersposten

– Kunne blitt en stor skogbrann

Slik skal det helst ikke se ut når grillen er tent. Foto: Bymiljøetaten

Fem brannbiler fra Oslo, Asker og Bærum måtte rykke ut til Sørkedalen tirsdag denne uken. En engangsgrill hadde tatt fyr få minutter etter at den var antent.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.04.2020 kl 08:50

MARKA: «Dette kunne blitt en stor skogbrann. Det gikk bra denne gangen, men bålbrenning og grilling må gjøres med største aktsomhet. Først og fremst skal du alltid ta hensyn til vind og om det er tørt.»

Det skriver Bymiljøetaten på Facebook.

Det var like innenfor parkeringsplassen ved Årnes, rett ovenfor Bogstadvannet, brannen brøt ut, og det var altså bruk av engangsgrill som var brannårsaken.

Kunne blitt en stor skogbrann

Det tok fyr få minutter etter at grillen var antent. Vind bidro til at brannen spredde seg veldig raskt.

– Dette kunne potensielt blitt en stor skogbrann, da vinden spredde brannen mot en stigning som ville bidratt til at brannen kunne eskalert, forteller innsatsleder Knut Halvorsen.

Vi har den siste tiden vært tydelig på at bålbrenning og grilling må gjøres med største aktsomhet. Dagens hendelse er et godt eksempel på hvor fort det kan gå, hvis man ikke tenker seg nøye om før man fyrer opp engangsgrillen eller bålet. I dag (tirsdag, red.anm.) fikk vi heldigvis stoppet det i tide. Hva med neste gang? sier han.

– Vær så snill, lytt til de rådene vi som jobber i nødetatene gir dere. Det er ikke for moro skyld vi gir dem! Først og fremst skal du alltid ta hensyn til vind og om det er tørt. Med den kombinasjonen tenner vi ikke opp noe som helst i naturen, avslutter innsatslederen.

Saken fortsetter under bildet.

Det tok raskt fyr i skogen like etter at engangsgrillen var tent.

Gode tips

Her er brannvesenets seks gode tips når du skal fyre opp engangsgrillen:

1. Sette grillen på et brannsikkert underlag. Sett aldri grillen rett på bakken.
2. Engangsgriller bør ha minimum 10-15 cm klaring til bakken. Bygg opp med steiner (eller annet materiale som ikke brenner).
3. Sikre god avstand til annet brennbart materiale.
4. Holde oppsyn med grillen til enhver tid.
5. Slokke grillen med rikelig med vann.
6. Kaste grillen i grillcontainer, ikke vanlig avfallsbeholder. En engangsgrill kan inneholde glør og varme i opptil 24 timer etter bruk, selv om du har forsøkt å slokke den med vann.

Husk at det er bålforbud fra 15. april til 15. september. Bålforbudet omfatter også engangsgriller.

Les mer om reglene for bål og grilling i marka

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...