Akersposten

Kritisk for Oslo vest:

Kun tre sikre representanter inn i bystyret

ENSLIG SVALE: James Stove Lorentzen på Høyres liste er den eneste kandidaten fra Vestre Aker som er sikret plass i bystyret. Anne Haabeth Rygg fra Ullern er også sikret plass på Høyres liste. Ingen andre partier har representanter fra disse to bydelene.

Absolutt ingen kandidater fra bydelene Ullern, Vestre Aker eller Nordre Aker er funnet verdige til sikker plass på de rød/grønnes lister. Det står heller ikke bra til på borgerlig side.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 14.06.2019 kl 12:00

ULLERN/VESTRE AKER: Akersposten har gått gjennom partilistene foran kommunevalget. Det er mistrøstig lesning hvis man som beboer håper på lokale representanter som vil tale bydelenes sak i byråd og bystyre. Det i en tid hvor Ullern og Vestre Aker er bydelene som står overfor den største transformasjonen i byens historie, med omfattende byggeprosjekter/bymessig fortetting, store områdereguleringer, et enormt vannbehandlingsanlegg på Huseby, Fornebubane, omlegging av E 18, dobbeltsporet jernbane med mer.

Ingen fra de rødgrønne

Det heter seg at representantene skal jobbe til hele byens beste, men med de omfattende vedtakene med konsekvenser som venter den neste perioden, krever at det også er lokale representanter som kjenner de lokale forholdene. Slik det ser ut i dag er det bare to representanter av 59 fra våre bydeler, med totalt 82 000 mennesker, som er sikret plass i bystyret. Det er bare Høyre som har forhåndskumulert to kandidater fra disse bydelene.

Se kandidatlistene fra alle partiet her

Absolutt ingen er forhåndskumulert på sikker plass på Ap, MDG, SV eller Rødts kommuneliste som har bosted i Ullern, Vestre Aker eller Nordre Aker. Dette er altså partiene som danner flertall i bystyret i dag. Vi snakker om den delte byen. Personstemmer vil neppe kunne endre dette.

Ikke mye å skryte av

De borgerlige har heller ikke så mye å skryte av. Høyre har riktignok forhåndskumulert 10 kandidater, og blant disse er James Stove Lorentzen fra Vestre Aker og Anne Haabeth Rygg fra Ullern. Vanligvis er velgere fra disse Høyre-bydelene aktive med hensyn til å gi personstemmer, så det er ventet at flere rykker inn i bystyret, i og med at Høyre i dag har 19 representanter i bystyret. Høyre har i tillegg forhåndskumulert Øystein Rikheim Sundelin fra Nordre Aker.

Arbeiderpartiet har i dag 20 representanter i bystyret. Tradisjonelt blir det gitt flest personstemmer til kandidater fra østlige bydeler, utenom de 10 som er forhåndskumulert. Det er ingen grunn til å tro at det kommer representanter fra ytre vest i Aps bystyregruppe.

MDG har i dag 5 representanter og har forhåndskumulert 10 representanter. Det sier seg selv at resultatet er gitt, selv om de skulle doble antallet representanter. MDG åpner dermed ikke for at velgerne med personstemmer kan påvirke sammensetningen. 4 av de forhåndskumulerte og de to på toppen kommer fra en og samme bydel, Gamle Oslo.

SV med 3 representanter i bystyret har forhåndskumulert 8 representanter. Rødt med dagens 3 representanter har pekt ut 10 representanter. Verken SV eller Rødt gir særlig mulighet for å få representanter fra ytre vest inn i bystyret. Tarjei Helland fra Nordre Aker står riktignok forhåndskumulert på 8. plass på SVs liste, så nok personstemmer kan få han inn i bystyret.

Like ille for Nordre Aker

Venstre (4)har forhåndskumulert 4 representanter. Frp (3) har forhåndskumulert 3 representanter. Her kan personstemmer og såkalte slengere, sammen med eventuelt flere mandater gjøre at personstemmer kan påvirke sammensetningen. Krf (1) har forhåndskumulert 2 representanter, hvor Karoline Grosås Nordbø fra Ullern står som andrekandidat.

Når det gjelder den tredje bydelen i ytre vest - Nordre Aker, er det også liten grunn til å juble. Bydelen med rundt 51 000 innbyggere har sikret seg én representant og det er på Høyres forhåndskumulerte liste. Det vil si at ytre vest med cirka 20 prosent av Oslos befolkning (133 000) er sikret med bare tre representanter blant bystyrets 59 representanter og det kun fra Høyre.

Dette var en oversikt over alle partier representert i bystyret i dag. Selv om for eksempel Senterpartiet og Bompengepartiet kan komme inn i bystyret, er ikke disse tatt med i oversikten.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...