«Kritisk skolesituasjon for Vestre Aker»

KRITISK: Blant annet ungdomstrinnet er behovet sterkt for å utvide kapasiteten i Bydel Vestre Aker. Foto: Oslo kommune
I dag ber byrådet v/ AP, MDG og SV bystyret om å utsette skolebehovsplanen for Oslo med ett år.
Publisert: 22.04.2020 kl 18:15
Sist oppdatert: 23.04.2020 kl 09:14
I skolebehovsplanen presenteres byrådets planer for utviklingen av skolekapasiteten frem mot skolestart 2030, både for barneskole, ungdomsskole og for den videregående skolen. Skolebehovsplanen 2021- 2030 var planlagt sendt på høring i april i år, men nå vil byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), utsette fremleggelse av planen med ett år som følge av koronasituasjonen.
Dette er ekstremt uheldig for Vestre Aker da vi er i en kritisk mangel på bl.a. plasser for ungdomstrinnet. Det er ikke sikkert alle er klar over det, men bydel Vestre Aker er (sammen med Søndre Nordstrand) den bydel i Oslo med flest barn, altså som har høyest barnetetthet. Noe vi selvsagt er veldig glade for, men som også gir et stort ansvar for ansvarlige myndigheter. Politiske myndigheter har en plikt til å sikre barnas rett til skolegang. I skolebehovsplanen for 2019- 2028 som ble vedtatt av bystyret i desember 2018 fastslås det for Vestre Aker bl.a. at "På ungdomstrinnet forventes det en markant økning i behovet for elevplasser de kommende årene. Utdanningsetaten anbefaler å igangsette utredning for å se på løsninger for økt ungdomstrinnskapasitet i området".
I klartekst: Vi har ikke plass til alle barna! Det haster med å øke skolekapasiteten! Dette er med andre ord en problemstilling som Utdanningsetaten og byrådet har vært kjent med i lang tid. Våre forventninger til skolebehovsplanen som skulle komme var derfor store. Nå uteblir den. I tillegg finner vi det merkelig at en plan som bare var 4- 5 uker unna fremleggelse, og som man har jobbet med siden desember 2018, må utsettes et helt år. Det holder ikke for oss som er i en prekær situasjon. Hva skal vi svare foreldre av barn i bydelen? Dette viser manglende forståelse for situasjonen, manglende handlekraft fra byrådet og liten vilje til å planlegge langsiktig for en så viktig sak som skole og utdanning er. Skyldes det at behovet ligger på Oslo Vest?
Det er naturligvis lett å være enige om at koronasituasjonen de siste ukene har vært krevende, også for byråd og underliggende etat. Siden mars 2020 har man håndtert smittesituasjonen, omveltning fra vanlig skoledrift til videoundervisning og lignende, og nå gradvis tilbake igjen. Skolenes lærere og ledelse gjort en formidabel innsats! Samtidig øker kommunens utgifter, og inntektene synker. Oslo har nå over 15% arbeidsledighet. Planlegger byrådet derfor å kutte i skolesektoren, la være å rehabilitere og bygge nye skoler? Er det dette som er den reelle grunnen til at skolebehovsplanen trekkes i det den skulle sendes ut på høring? Det er nærliggende å tenke at dette er hovedgrunnen.
Spørsmålet er kanskje om det motsatte burde være riktig strategi: Fremskynde alle planer for å sikre skolekapasitet, få igang byggeaktivitet i næringen og dermed skape mange sårt tiltrengte arbeidsplasser? Her trenger vi et byråd som viser mye større handlekraft. Behovene blir jo ikke borte selv om byen har en virussituasjon, tvert om kommer behovene tettere og tettere på oss alle, og vil til slutt medføre en fullstendig uholdbar situasjon for våre barn og unge.
Det kan vi i bydelen ikke sitte stille å vente på. Barnas behov blir ikke borte. Vi har en opplæringsplikt og barn og unge har skoleplikt. Vi må klare å holde fremdrift for planer av uungåelige behov, samtidig som koronaepidemien og beredskapssituasjonen følges opp på daglig basis. Vi vil nå be om et møte direkte med Utdanningsetaten og Undervisningsbygg for nærmere oppfølging av vår bydel. Vi har i motsetning til byrådet ikke et år å miste.
Monika Furuseth Dypeng (H)
BU-medlem og leder av komiteen for Helse, Oppvekst, Velferd og Eldre
Yngvar A. Husebye (H)
Leder av bydelsutvalget i bydel Vestre Aker