Akersposten

Kristoffer (15) ypper seg blant de store gutta

Når Kristoffer og Olav konkurrerer i seniorklassen, er det med spesialtillatelse fordi de bare er 15 år. Det hindrer dem ikke i å hevde seg. Søndag hoppet Kristoffer Midtstubakken ned og vant sin klasse.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.01.2017 kl 14:46

MIDTSTUEN: Det er noen år mellom hver gang vi har skihoppere født og oppvekst i Oslo vest som hevder seg. Det er jo faktisk en stund siden for eksempel "stilhopperen fra Røa", Olav Hansson, la hoppskiene på hylla... Derfor er det ekstra hyggelig at det spirer og gror i rekrutteringen av lokale gutter som satser på hopp – og som lander i bånn av bakken.

Kompisene Olav Dvergsdal Prestegård (t.v) og Kristoffer Eriksen Sundal på hjemmebane i Midtstubakken i helgen. Foto: Privat

De to kompisene Kristoffer Eriksen Sundal og Olav Dvergsdal Prestegård er begge vokst opp i Holmenkollåsen. I dag bor Kristoffer ved Gressbanen og Olav like nedenfor Holmenkollbakken. Begge har skihopping som sin store lidenskap, og i helgen var det Norgescup i seniorklassene i hjemmebakken deres, Midtstubakken (K95). Det er ikke mange 15 åringer som deltar blant seniorene i hopp, og de må ha spesialtillatelse for i det hele tatt å få delta på grunn av ung alder.

Det har de, og dermed ble det renn begge dager. For Kristoffer, som hevder seg best, ble det en svært vellykket helg, med blant annet en seier i B-klassen søndag. Da avsluttet han med et solid hopp på 100,5 meter, som i praksis er i bånn av bakken, som er en 90-metersbakke.

Olav var med i C-klassen, der det ble 23. plass som best.

Ambisjoner

– Jeg hadde ambisjoner om å vinne, men første dagen (3. plass, red.anm) hoppet jeg litt for safe. Søndag klarte jeg å senke skuldrene og gjøre arbeidsoppgavene, sier Kristoffer til Akersposten.no.

Vi tar en prat med de to gode vennene, som har hoppet på ski siden de var en neve store, og som legger ned mye tid og krefter på sporten. Ambisjonene er store hos dem begge.

– Hvis vi jobber målrettet og ydmykt fremover, kan det bli bra, sier Kristoffer, som går på ungdomsskolen til NTG i Bærum, altså NTGU, i 10. klasse. Han er medlem av Koll IL, mens Olav går på Hovseter ungdomsskole, representerer Vestre Aker Skiklubb. Begge er også en del av Kollenhopp, som samler de beste utøverne i regionen fra flere klubber.

Basen deres er Holmenkollbakken og Midtstubakken, som har bakkestørrelser fra 10 meter og opp til selve Holmenkollbakken, som har K-punkt på 136 meter. Den største Midtstubakken, som hoppes i store deler av året som plastbakke, har altså K-punkt på 95 meter.

– Det er blitt veldig gode treningsmuligheter i Midtstuen, sier Olav. Han forteller at det er fellestreninger med Kollenhopp flere dager i uken, og ellers blir det mye fysisk trening, gjerne sammen med Kristoffer.

– Det er viktig med kompiser å trene sammen med. Da får man mer ut av treningen. Olav og jeg trener ofte sammen etter skoletid, sier Kristoffer.

Vil vinne

Begge sikter mot stjernene.

– Jeg har ambisjoner om å gjøre det veldig bra, landslag og verdenscup, sier Olav, mens Kristoffer ikke legger skjul på at drømmen er å gjøre det stort, for eksempel i en ikke ukjent hoppbakke i nabolaget.

– Jeg drømmer jo om å vinne et verdenscuprenn eller et eventuelt VM i Kollen, eller et annet sted i Norge, det hadde vært ordentlig stort. Det er ambisjonen, og da må det jobbes hardt hver dag, sier Kristoffer.

Begge gutta har sine personlige rekorder i storbakken på Lillehammer, der Kristoffer har hoppet helt i bånn av bakken (143 meter), og Olav har 133 meter som sin bestenotering. Olav var tidlig ute med å hoppe langt. For eksempel hoppet han hele 107 meter i Midtstubakken allerede da han var 13 år!

– Hvordan føles det å hoppe i bånn av en så stor bakke, Kristoffer?

– Man føler at det er bra trøkk i skiene, og man kjenner at man dras ut av bakken. Det er en god følelse!

– Så ser man at bakken kommer i mot og blir litt bekymret?

– Nei, så er det bare å stramme opp og lande. Det er ikke noe farlig! sier han.

Olav hoppet 133 samme sted for bare en uke siden.

– Det er gøy å hoppe i storbakker! sier 15-åringen. Begge ser frem til de kan prøve seg i skiflyging, men da må de bikke 18 år.

Sist igjen i bakken

Men før den tid blir det tid til mye øving og trening. Ettersom begge elsker å hoppe, er det ofte vanskelig å få med seg hjem fra bakken.

– Jeg er ofte den siste som er igjen i bakken, ja, smiler Kristoffer, som nå får mulighet til å rykke et hakk opp blant seniorhopperne, altså Norgescup A. Da begynner det virkelig å smake fugl. Til tross for at han fremdeles altså går på ungdomsskolen.

Les også:

Søppelkrise: Oslo vest på klagetoppen

Rekordjulehandel på CC Vest

Følg Akersposten på Facebook her

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...