Akersposten

Kraftig boligprisvekst i Oslo

Boligprisene i Oslo har steget med 13 prosent på et år. Foto: Fredrik Eckhoff

Boligprisene steg med 3,2 prosent i januar. I Oslo har boligprisene steget med 13 prosent det siste året, mot 8,6 i hele landet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 03.02.2021 kl 18:56

OSLO: Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent i januar, viser nye tall som Eiendom Norge la fram onsdag.

Dermed fortsetter den sterke prisutviklingen i boligmarkedet i januar som ventet.

– Spesielt sterk oppgang var det på Østlandet, Sørlandet og Sør-Vestlandet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Lav rente

Dette er den niende måneden på rad med sesongkorrigert prisvekst. Nordeas økonomer tror oppgangen i boligmarkedet vil fortsette i 2021, siden renteeffekten fortsatt ikke er tatt ut.

– Lave renter og mindre handlingsrom til aktiviteter og reiser gjør at vi får mer penger mellom hendene, og det er tydelig at mange prioriterer å bruke dette på bolig, sier Randi Marjamaa, leder for personmarkedet i Nordea Norge.

Deretter vil veksten trolig avta, og boligprisene kan begynne å flate ut mot slutten av året.

Færre boliger til salgs

Det ble solgt 6.903 boliger i Norge i januar, noe som er færre enn i samme måned i fjor. Det ble også lagt ut færre boliger til salgs.

– Det ble solgt markant færre boliger i januar sammenlignet med samme periode i fjor. Vi venter imidlertid at både nye boliger på markedet og antall salg vil stige de kommende månedene, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 60 dager å selge en bolig i januar 2021, som er det samme som i desember 2020. Kortest salgstid hadde Oslo med 22 dager. Lengst salgstid hadde Ålesund og omegn med 87 dager.

Oslo sterkt

Til sammen har det vært en boligprisvekst på 13 prosent i Oslo det siste året.

– Den sterke prisveksten er uheldig, og desto lenger dette pågår, desto større blir faren for en fremtidig korreksjon, sier sjeføkonom Christian Frengstad Bjerknes i Norsk Boligbyggelag (NBBL).

Han sammenligner Oslo-markedet nå med boligprisboomen i 2016 og det påfølgende fallet året etter.

– Da, som nå, falt boligbyggingen og renten ble kuttet våren 2016. Kombinasjonen tvang finansminister Siv Jensen til å stramme inn boliglånsforskriften. Den uunngåelig korreksjonen kom i form av et prisfall på 10 prosent i 2017, sier han.

Advarer mot kupping

Kun politikk kan sikre en mer moderat boligprisutvikling, sier Lauridsen i Eiendom Norge, som etterlyser mer boligbygging.

– Alle prosjekter som venter på byggesaksbehandling, må tas tak i. Tilstrekkelig boligbygging er prisdempende, og vil bøte på effekten av de lavere rentene, mener han.

I Oslo har det vært utbredte innslag av kupping og hete budrunder. Lauridsen advarer mot å kuppe boliger og strekke seg langt i budrunder.

– Historisk ser vi at det gjør risikoen for tap stor. I takt med at renten skal opp, slik Norges Bank har varslet, vil boligprisutviklingen bli mer moderat. Selv med nullrente er det et tak for hvor mye boligprisene vil kunne stige, sier han.

Administrerende direktør Henning Lauridsen presenterer Eiendom Norges boligprisstatistikk for januar 2021. Foto: Torstein Bøe / NTB

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...