Akersposten

Kommunen tilbyr 130.000 innbyggere 150 plasser på folkemøte

SMESTADMØTE: Cirka 250 personer møtte opp på informasjonsmøte om Smestad. Byrådet arrangerer lokalt folkemøte/medvirkningsmøte for tre bydeler med kapasitet til 150 personer. Foto: Vidar Bakken

I Oslo ytre vest skal en rekke småhusområder bymessig fortettes. På et folkemøte med plass til 150 personer skal befolkningen få medvirke.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 09.05.2017 kl 11:05

OSLO VEST: Byrådet arrangerer lokalt folkemøte i forbindelse med kommuneplanen, et såkalt medvirkningsmøte for bydelene i Oslo ytre vest den 22. mai. Invitasjonen gjelder bydelene Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker. I disse bydelene bor det noe over 130.000 mennesker, som i større eller mindre grad blir berørt av fortettingsplanene i byrådets utkast til ny kommuneplan.

150 stykker

Til folkemøtet hadde byrådet leid en sal hos Ullevål Business Class på Ullevål stadion med plass til 100 personer. Dette er et folkemøte hvor man må registrere seg for å kunne delta. I løpet av kort tid var møtet fylt opp, og mer enn 100 personer var på venteliste. På grunn av pågangen ble møtet flyttet til en ny sal, som tar 50 personer ekstra. Nå er det verken mulighet til å få plass eller komme på venteliste. Pågangen er for stor.

Les også: – Det er ingen skam å snu. Her er man dømt til å tape

Mange områder

I utkastet til kommuneplan er det en rekke områder i bydelene Ullern og Vestre Aker som blir berørt. De fleste kjenner til knutepunktene Skøyen og Lysaker i dagens kommuneplan, som vil få den sterkeste grad av fortetting. Smestad-området, området rundt Diakonhjemmet, Vækerø, Huseby og Lilleaker er tatt ut til bymessig fortetting. Byrådet har nå plukket ut såkalte nye utviklingsområder som Montebello, Røa/Hovseter og Borgen. I tillegg kommer en rekke områder som kommer under betegnelsen stasjonsområder egnet til fortetting i en radius på 500 meter fra stasjonen. Dette gjelder for eksempel Slemdal, Vinderen og Åsjordet. Nye steder som Montebello og Borgen faller inn under begge betegnelsene, utviklingsområde og stasjonsnært område. Det er uvisst hvilken betydning dette får. I neste omgang kommer byrådets arealplandel, hvor det er ventet at flere stasjonsområder blir plukket ut til fortetting.

I tillegg kommer altså Bydel Nordre Aker, med en rekke områder som er pekt ut til fortetting. I alle disse områdene sitter det mennesker som lurer på hva som kan komme til å skje i området de bor, om de bor i et utviklingsområde eller i randsonen av disse.

Les også: - En krigserklæring mot Ullern

Spørsmål til byrådet

Før helgen stilte Akersposten følgende spørsmål til byrådssekretær Rasmus Reinvang (MDG) i byrådsavdeling for byutvikling, som uttaler seg på vegne av byrådet:

"I den såkalte medvirkningsprosessen til kommuneplanen skal det arrangeres lokalt folkemøte for bydelene Ullern, Vestre Aker og Nordre Aker 22. mai. Flere har ringt redaksjonen og fortalt at de ikke får meldt seg på og eventuelt blir satt på venteliste og at det er mer enn 100 på venteliste. Kapasiteten på møtelokalet er visstnok økt fra 100 til 150, men hva hjelper det?

Plan- og bygningsetaten holdt informasjonsmøte om Smestad i august ifjor hvor 200 Smestad-beboere møtte. Da Smestad-aksjonen, som representerer ett av mange områder som blir berørt av kommuneplanen, arrangerte informasjonsmøte i januar i år, kom det 250 stykker. Det var flere som gikk på grunn av at det var fullt.

Vårt spørsmål er: Tror byrådet at interessen for kommuneplanen har falt radikalt den siste tiden eller er medvirkning et ord uten innhold når byrådet bestiller et lokale med plass til 100 personer? Hva har byrådet tenkt å gjøre for at dette skal bli en reell medvirkningsprosess?"

Les også: [b]Byrådet stenger lokalavisene ute

Rasmus Reinvang svarer:

– Vi har økt kapasiteten på medvirkningsmøtet i Oslo vest fra 100 til 150. Vi har lagt opp til medvirkningsmøte med medvirkningsverksted, noe som krever personal til faglig rådgivning til gruppearbeider og bordoppsetning som tilrettelegger for dette. Dette mener vi vil gi en god kvalitet på møtet og også gjøre det interessant for de som følger det og sender inn spørsmål via facebook. Dette opplegget gjennomfører vi også i de andre bydelsvise møtene, og vi synes det er viktig at de ulike delene av byen får det samme tilbudet. Det finnes møtelokaler med langt større kapasitet enn det vi har booket, men da klarer vi ikke å gjennomføre dette medvirkningskonseptet. Vi er glade for den store interessen og for at vi har funnet mulighet til å inkludere flere av de som har meldt sin interesse.

– Jeg gjør oppmerksom på at disse medvirkningsmøtene er noe vi arrangerer i tillegg til den vanlige høringsprosessen som løper frem til 30. juni. Bydelsutvalgene skal i denne perioden utarbeide egne høringsuttalelser som lokalbefolkningen kan spille inn til. Alle kan for øvrig også sende sin høringsuttalelse direkte til byrådet oss på epostadressen postmottak@byr.oslo.kommune.no Byrådet har med dette lagt aktivt til rette for å spre informasjon om utkastet til ny kommuneplan i en grad som ikke er gjort tidligere, og alle innspill og høringsuttalelser vil bli vurdert i en videre arbeidet med ny kommuneplan."

Det er uklart hvilke områder som blir representert på møtet og i hvilken grad utbyggerinteresser contra beboerinteresser er representert. "Førstemann til mølla" har vært kriteriet.

Les også:

Obos sier nei til blokker på Smestad

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...