Stor interesse for Villa Skaar Kajalund
Kajalund har en god klang i omsorgs-Oslo. Det var flere ganger kåret til byens beste sykehjem. Så ble dørene stengt. Nå har det gjenoppstått som et enda bedre sykehjem.
Publisert: 29.10.2019 kl 10:05
Sist oppdatert: 05.11.2019 kl 11:22
SOLLERUD: Bestyrer Hege Tryggvason på nye Villa Skaar Kajalund på Sollerud ønsker velkommen og viser oss rundt i det som fremstår virkelig som et hjem. Det er ikke lenge siden man åpnet, og akkurat nå er det bare åtte beboere her.
– Vi er ikke helt ferdig med underetasjen ennå, men når den er i gang så skal vi totalt kunne ha 30 beboere her. Nå er det noen her som betaler selv – men vi merker også betydelig interesse og pågang fra kommunalt hold sier Tryggvason.
Kommunene henvender seg til Villa Skaar dersom de har utfordringer de selv ikke kan imøtekomme. Det kan være fordi det er fullt på kommunale hjem eller fordi vi har kompetanse utover hva man har i kommunen. I slike tilfeller tar kommunene kontakt med oss, og vi forsøker å avhjelpe dem så godt vi kan. Man kan godt si at vi er kommunens sikkerhetsventil innenfor eldreomsorgen, sier Tryggvason.
Tenker annerledes
Villa Skaar er et lite firma som er sprunget ut av et familieforetak med base i Lier. Familien startet da de så et klart behov for å tenke annerledes i eldreomsorgen.
Richard Skaar er fjerde generasjon i Skaar Omsorg, og kaller seg selv sykehjemsbestyrer. Akersposten har tidligere møtt Richard Skaar, som uttalte følgende.
– Skaar Omsorg har totalt åtte sykehjem – hvorav Kajalund er det første vi etablerer i Oslo. Firmaet hører hjemme i Sylling i Lier kommune, og det var da også her min oldefar startet opp.
I over 60 år har de så holdt det gående med sin egen filosofi om hvordan sykehjem skal drives. Richard Skaar legger til:
– Vi har bare små sykehjem, og mener det er det beste. Sykehjem over 35-50 rom blir for store og vanskelig å drive godt og etter vår omsorgs-filosofi, avslutter Richard Skaar.
– Vi kaller det Skaar-modellen, forteller Richard Skaar. – Kort fortalt handler det om omsorg i struktur. De vil si at vi organiserer driften på en effektiv måte, som gjør at vi får maksimalt med omsorg ut av ressursene.
– Vi mener at man bør rette blikket mer mot alt det som er friskt hos hver enkelt beboer. Det blir med andre ord viktig å se på årsakene til problemene og jobbe mer forebyggende. Det gjør man ved å ta utgangspunkt i den enkeltes ressurser og ferdigheter, og ved å jobbe med trivsel og mental helse. Vår erfaring er at varierte og spennende aktiviteter, frisk luft, hjemmelaget mat og en koselig atmosfære ofte er viktigere enn medisiner.
– Med dette målet forsøker vi å skape et hjem for våre beboere – ikke bare et sykehjem, sier Skaar, som også uttaler at man ikke tar ut utbytte på eventuelt overskudd fra driften. Alt pløyes tilbake i drift og utvikling av sykehjemmene.
Kostbart
Noen har kjøpt seg plass på Villa Skaar Kajalund. Med en prislapp på rundt 3000 kroner døgnet, er det naturlig nok ikke mange dette gjelder – men det er altså fullt mulig. Det er for øvrig hva det også koster å drive en kommunalsykehjemsplass – uavhengig av hvilket sykehjem det er snakk om.
Hege Tryggvason sier at man i dag har ferdig tre såkalte forsterket plass for alderspsykiatri. Behovet for slike plasser er betydelig, og vi får etter hvert flere slike, sier hun.
Den viktige maten
På Villa Skaar Kajalund er det tre kokker ansatt. Vi møter én av dem, Kåre Amlien, som viser frem fisk som står på dagens middagsmeny. I et moderne kjøkken gjøres alt fra bunnen – inkludert brød som de baker selv.
Kåre har nettopp inntatt lunsj sammen med beboerne, og fremhever betydningen av mat laget på sykehjemmet. – Her merker man lukten av god mat, og det er viktig, sier Hege Tryggvason. – Det har vist seg at lukt har ernæringsmessig betydning. Folk spiser bedre når det lukter godt, smiler hun. Og legger til:
– Vi serverer frokost, mellommåltid med frukt, en stor varm lunsj, kaffe og kaker, middag og kveldsmat. I tillegg gir vi tilbud om nattmat hvis det skulle oppstå behov for.