ANNONSE
Annonse

Kommunen overtar privatdrevne Madserud sykehjem

LA DET VÆRE: Politiske representanter for bydelen vil at Norlandia fortsatt skal drifte sykehjemmet. Fra venstre: Susannne Klafstad, daglig leder Karina Michelsen, Carl Oscar Pedersen og Kristin Urbye. Foto: Vidar Bakken

Norlandia som drifter Madserud sykehjem, får ikke fornyet kontrakten som går ut i september. Kommunen skal ta over driften.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2016 kl 19:19

ANNONSE
Annonse

MADSERUD: – En del pårørende og beboere er naturligvis litt urolige over at det igjen blir endringer på sykehjemmet. Det er ikke ingen grunn til å legge skjul på at det tidligere har vært problemer ved Madserud sykehjem. Nå har vi en god drift ved sykehjemmet, med fornøyde brukere og pårørende, sier daglig leder ved sykehjemmet, Karina Michelsen.

Hun møter leder av bydelens helse- og sosialkomité, Susanne Klafstad (H), komitemedlem og medlem av bydelsutvalget Kristin Urbye (H) og leder av bydelsutvalget Carl Oscar Pedersen (H).

På grunn av ideologi

– Vi vet, som daglig leder sier, at sykehjemmet har en god drift, og at pårørende og beboere er svært fornøyde med dagens løsning. Da spør vi hvorfor i all verden skal ikke Norlandia få drive dette videre, sier Klafstad.

– For oss er det uinteressant hvem som er driver, så lenge brukerne er i sentrum og driften er tilfredsstillende. Her vil man altså kaste ut noe som fungerer godt på grunn av ideologi, sier Pedersen.

Det nye flertallet i rådhuset vil overta driften av de kommersielt drevne sykehjemmene, hvor nettopp det å la private overta kommunens drift av sykehjem var en fanesak for det avgåtte, borgerlige byrådet. I første omgang er Madserud det første sykehjemmet av fire som blir avprivatisert.

Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) sier at penger til sykehjemmene ikke skal ende som profitt for enkeltpersoner eller selskaper. Hun mener også at kommunen kan tilby bedre lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår enn de private driverne. NHO hevder at de ansatte i de privatdrevne sykehjemmene har like gode lønns- og arbeidsvilkår som i de kommunale.

Lavere sykefravær

– Når det gjelder de ansattes trivsel på jobb, så sier sykefraværet mye om driften. Vi hadde et sykefravær på 6,88 prosent, hvor 4,19 er korttidsfravær. Det er et sykefravær som er nesten halvert fra tidligere år og som ligger betydelig under det gjennomsnittlige sykefraværet i de kommunalt drevne sykehjemmene. Vi bryr oss om de ansatte og vil at personalet alltid skal være synlige for beboerne, uten at de skal bli plaget av møter hele tiden. Det er ikke på kontoret eldreomsorgen foregår, sier daglig leder.

Hun viser til at god kommunikasjon internt og utad er en viktig del av driften.

– Selv om mange er veldig fornøyde, kan man ikke alltid gjøre alle til lags. Om for eksempel pårørende eller beboere har ting å klage på, så er det viktig å spille med åpne kort. Det vil si at vi ikke skjuler eventuelle feil eller mangler, men møter med åpenhet og er orientert mot å løse problemer, sier Michelsen.

Umyndiggjort

– Gjennom tilsynsutvalgets rapporter får vi bekreftet åpenheten i driften. De viser at det alltid er hyggelig å komme hit. Daglig leder er lett tilgjengelig, der hun har innredet kontoret sitt ved siden av inngangen. Personalet er synlige på avdelingene sine og alltid tilgjengelige, sier Klafstad

Michelsen forteller at de legger stor vekt på at beboerne skal være mye ute og ha et godt kulturtilbud. Herrelunsj med pølser, øl og akevitt, samt cocktailaftener er noen av de mer uortodokse kulturtilbudene. Nytt av året er at sykehjemmet har fått to elsykler, som flittig blir brukt til turer i parken for beboerne.(saken fortsetter under bildet)

NYE ELSYKLER: Beboerne har fått et nytt tilbud som også politikerne setter pris på. Elsyklene blir flittig brukt i Frognerparken og ellers i nærområdet. Foto: Vidar Bakken

– Jeg føler nå at beboerne blir umyndiggjort i denne prosessen. Her bor mennesker, mange med et fantastiske livsløp bak seg. De har, hver på sin måte, vært samfunnets støtter, i arbeids- og familieliv. De fortjener en god og trygg hverdag i sin alderdom. Når de nå får beskjed om at det igjen skal bli en ny og annen drift ved sykehjemmet, så har de plutselig ikke noe å si om sin egen skjebne. Vi skal også huske på at de er betalende brukere. Dette skal ikke være et sted for oppbevaring, men et sted som styres ut fra brukeren og brukerens behov, sier Kristin Urbye.

Koster millioner

– Oppsummert så er det ingen grunn til at ikke Norlandia ikke skal kunne fortsette driften. Det viktige her er å ivareta beboernes verdighet, ved å gi dem trygghet og forutsigbarhet og ikke skape engstelse rundt en prosess som er planlagt nært forestående, sier Klafstad

– Vi ønsker ikke privat drift for enhver pris. Men, her har vi en ryddig og god drift som i tillegg sparer Oslo kommune for en god del penger hvert år. Det er ingen grunn til driftsendring på et sted som leverer kvalitet hele veien. Sykehjemmet er til for beboerne, ikke omvendt, og vi ønsker ikke at de skal styres av en ideologi som kan skape negative konsekvenser. I tillegg vet vi at en slik omlegging vil koste kommunen mange millioner kroner, bare på Madserud. Det er noe å tenke på, avslutter Klafstad.

Flere nyheter på Akersposten.no:

Rusinstitusjon blir flyktningebolig

Lanserer idé om pil til venstre i Smestadkrysset

Ser du hvor dette er? 13.000 historiske bilder tilgjengelige

Restaurantsjef raser mot VM i skiskyting

ANNONSE
Annonse