Akersposten

Kom deg ut på tur – og finn en perle!

Ut på tur! Forfatter og lokalhistoriker Fritjof Finder gir deg inspirasjon i sin bok.

Har du fulgt Lysakerelva? Eller Ankerveien? Eller ruslet gjennom Den engelske park?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 25.07.2017 kl 10:10

OSLO: Nå kan du oppleve – og få inspirasjon til å utforske – 40 av Oslos perler. Kanskje finner du steder du ikke visste om like ved der du bor?

Ivrig turgåer, lokalhistoriker og forfatter Fritjof Funder har gitt ut den fjerde versjonen av boken «40 trivelige turer i Oslo». Han er vokst opp på Skøyen og Abbediengen, før han bodde blant annet i Bærum, før han havnet på Høybråten i Groruddalen. Han har blant annet vært formann i Oslo og Omland Friluftsråd og er nå leder av turveiutvalget.

Med boka fører Funder leseren gjennom 40 av Oslos perler. Hver tur er tydelig merket med tid og avstand, pluss nyttig og praktisk informasjon med turkart og symboler som angir om turen passer for den som for eksempel sykler eller triller barnevogn, vil ta en dukkert eller bare drikke en kopp kaffe underveis. Det er turer for alle årstider, og forfatteren krydrer turteksten med kulturhistorie og informasjon om plante- og fugleliv.

Perler i vest

– I og rundt hovedstaden har vi områder ingen har maken til, med naturperler og kulturminner i skjønn forening. Jeg har valgt ut mine 40 favoritter med en spennvidde fra spaserturer på en time eller to på grusveier og stier til dagsturer på stier og løyper – og av og til utenfor, forteller forfatter Fritjof Funder.

Til Akersposten.no forteller forfatteren at det fins mange fine turer i vår del av byen.

– Har du noen forslag til fine turer i vest?

– Det er veldig fint langs Lysakerelva, og der kan man ha mange turer. Ved Fåbru og ved møllene, Grini, for eksempel. Man kan se rester av historiske steder, ganske store rester faktisk, sier forfatteren. – På Oslo-siden er det ganske greit å gå. Det er broer en del steder, så det går fint å bli kjent på begge sider. Bærumssiden er mer uryddig og kupert. Det er spørsmål om man skal gå den i vårløsningen.

En annen tur Funder nevner, og som er med i boken, er på Skøyen.

– Man kan gå en fin tur til ved å starte på Thune, gå opp gjennom Den engelske park, forbi Skøyen Hovedgår og over Nordjordet, til Frognerparken, sier han.

Ankerveien er en av de historiske viktigste veiene i Oslo-området helt fra Bernt Ankers tid 1700-tallet.
– Den hang sammen helt fra Bærums Verk til Hammeren i Maridalen. Mye av veien heter fremdeles Ankerveien og er nå asfaltert, sier han.

De mange turene og perlene til Funder er fra hele byen, og han snakker varmt om urbane opplevelser på Akershus festning, på Sørenga og på Tøyen.

Krysse byen?

– Hva om du skal gi et tips fra et helt annet sted enn mange av våre lesere er mest kjent med?

– Da kan man ta t-banen til Grorud og gå nedover langs Alnaelva, gjennom Grorudparken, som er en bratt helling, men en god sti. Så går ferden gjennom Alnaparken, sier han.

LES OGSÅ: Tingstuåsen er reddet

Følg Akersposten.no på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...