ANNONSE
Annonse
Akersposten

Kom deg ut på tur – og finn en perle!

Ut på tur! Forfatter og lokalhistoriker Fritjof Finder gir deg inspirasjon i sin bok.

Har du fulgt Lysakerelva? Eller Ankerveien? Eller ruslet gjennom Den engelske park?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 25.07.2017 kl 10:10

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Nå kan du oppleve – og få inspirasjon til å utforske – 40 av Oslos perler. Kanskje finner du steder du ikke visste om like ved der du bor?

Ivrig turgåer, lokalhistoriker og forfatter Fritjof Funder har gitt ut den fjerde versjonen av boken «40 trivelige turer i Oslo». Han er vokst opp på Skøyen og Abbediengen, før han bodde blant annet i Bærum, før han havnet på Høybråten i Groruddalen. Han har blant annet vært formann i Oslo og Omland Friluftsråd og er nå leder av turveiutvalget.

Med boka fører Funder leseren gjennom 40 av Oslos perler. Hver tur er tydelig merket med tid og avstand, pluss nyttig og praktisk informasjon med turkart og symboler som angir om turen passer for den som for eksempel sykler eller triller barnevogn, vil ta en dukkert eller bare drikke en kopp kaffe underveis. Det er turer for alle årstider, og forfatteren krydrer turteksten med kulturhistorie og informasjon om plante- og fugleliv.

Perler i vest

– I og rundt hovedstaden har vi områder ingen har maken til, med naturperler og kulturminner i skjønn forening. Jeg har valgt ut mine 40 favoritter med en spennvidde fra spaserturer på en time eller to på grusveier og stier til dagsturer på stier og løyper – og av og til utenfor, forteller forfatter Fritjof Funder.

Til Akersposten.no forteller forfatteren at det fins mange fine turer i vår del av byen.

– Har du noen forslag til fine turer i vest?

– Det er veldig fint langs Lysakerelva, og der kan man ha mange turer. Ved Fåbru og ved møllene, Grini, for eksempel. Man kan se rester av historiske steder, ganske store rester faktisk, sier forfatteren. – På Oslo-siden er det ganske greit å gå. Det er broer en del steder, så det går fint å bli kjent på begge sider. Bærumssiden er mer uryddig og kupert. Det er spørsmål om man skal gå den i vårløsningen.

En annen tur Funder nevner, og som er med i boken, er på Skøyen.

– Man kan gå en fin tur til ved å starte på Thune, gå opp gjennom Den engelske park, forbi Skøyen Hovedgår og over Nordjordet, til Frognerparken, sier han.

Ankerveien er en av de historiske viktigste veiene i Oslo-området helt fra Bernt Ankers tid 1700-tallet.
– Den hang sammen helt fra Bærums Verk til Hammeren i Maridalen. Mye av veien heter fremdeles Ankerveien og er nå asfaltert, sier han.

De mange turene og perlene til Funder er fra hele byen, og han snakker varmt om urbane opplevelser på Akershus festning, på Sørenga og på Tøyen.

Krysse byen?

– Hva om du skal gi et tips fra et helt annet sted enn mange av våre lesere er mest kjent med?

– Da kan man ta t-banen til Grorud og gå nedover langs Alnaelva, gjennom Grorudparken, som er en bratt helling, men en god sti. Så går ferden gjennom Alnaparken, sier han.

LES OGSÅ: Tingstuåsen er reddet

Følg Akersposten.no på Facebook