«Klimakrise også i Oslo vest»
I bydelene må vi både håndtere effektene av klimakrisen og vi må redusere våre egne bidrag til omfanget av krisen. Vi har et særlig ansvar fordi vi vet, fordi vi kan og fordi det vi gjør har betydning.
Publisert: 26.08.2019 kl 11:30
Sist oppdatert: 26.08.2019 kl 11:47
Noen sier at klima ikke er en sak for et lokalvalg. Vi klarer ikke å løse klimakrisen på Oslo vest. Klima er jo en global sak. Men byene i verden står for 70% av klimautslippene, så byen og bydelene må bidra. Norge gjør for lite og vi bommer på klimamålene for 2020. Samtidig klarer EU 2020-målene med solid margin. EU har kuttet utslippene over 20 % siden 1990, mens norske utslipp har økt. Oslo kommune kutter nå utslipp raskere enn EU og vi kutter i tråd med Paris-avtalen. I EU og i Oslo går utslippene ned fordi vi har politikere som tar klimaansvar, mens politikerne nasjonalt svikter.
Nå lager regjeringen klimamål. Vi skal bli klimanøytrale i 2030 og de åpner for å kunne klare målet ved kjøp av kvoter i utlandet; vi har jo penger på bok. Da kan festen fortsette, og andre kan ta jobben. Regjeringen diskuterer også 2050-mål, uten å bli enige om hvor bindende disse målene skal være for våre egne utslipp. FNs klimapanel sier at verden må kutte 40 % innen 2030 og 60 % innen 2050 for å oppfylle Paris-avtalen. Hvordan skal disse målene nås hvis vi som lever på utslippstoppen bare skal kjøre på som før? Er det rart ungdommen protesterer?
Sommeren 2019 er på hell, og den ble varm, igjen. Dersom du er førstegangsvelger, har du fått med deg de seks varmeste somrene Europa har hatt de siste 500 årene. Sommeren 2003 var den varmeste så langt og da mistet 70.000 europeere livet på grunn av heten. Klimarisiko er nå helt sentralt for samfunnsplanleggerne. Klimaendringene gir økt risiko for flom, ras, tørke, brann og mangel på vann og mat. I Europa er de bedre forberedt på hetebølger nå enn de var i 2003. I våre bydeler er et kraftig regnskyll dobbelt så kraftig som før.
Det er tid for en realitetsorientering. Det er tid for å vise ansvarlighet og gjøre det som er rett. Vi ser klimakrisen, vi vet hvorfor den er her og vi vet hva som må gjøres. Vi må slutte å peke på andre. Vi må gjøre noe selv, vi må gjøre noe nå og vi må gjøre noe i bydelene.
Oslo er i gang, men arbeidet må fortsette, mye gjenstår. Sammen med progressive byer verden over utvikler Oslo politikk og løsninger for fremtiden. Vi kutter utslipp her, vi inspirerer andre og vi lar oss inspirere. Vi har nå som mål at Oslo skal kutte 95% av klimautslippene innen 2030. Og vi har en plan. Klimapolitikken inngår i en grønn helhetstenkning som også gir oss renere luft, bedre helse og bedre oppvekstmiljø.
Vi har et engasjert team av kandidater i Oslo vest, til både bydelsutvalgene og til bystyret og som vil jobbe for vårt område og våre interesser. Vi vil lage klimabudsjett og klimaplaner i bydelene, få systematikk i arbeidet, identifisere klimarisiko og utslipp og ha en plan for å fjerne dem. Vi vil belønne og motivere sirkulærøkonomi, deling, avfallsreduksjon og klimavennlig atferd i bedrifter, borettslag og småhus. Vi vil fase ut fossil diesel på bygge- og anleggsplasser, bygge ut sykkelveier og kollektivtilbud, kutte kollektivprisene med 20 % og styrke tilbud av vegetarmat i bydelenes kantiner og institusjoner. Vi vil verne og restaurere elver og våtmark for å dempe risiko for flom og ras.
Klimakrisen gir oss en “alle-mann-på-dekk” situasjon. I Oslo vest må vi både beskytte oss mot effekter av klimaendringer og vi må kutte egne utslipp. Vi håper du blir med på vår tids dugnad – for mennesker og miljø!
Arne Haabeth
bystyrekandidat, Oslo MDG
Anders Holten Skånlund
styremedlem og førstekandidat bydelslisten, Ullern MDG