ANNONSE
Annonse

– Klimaet druknet i oljepenger

Anne Karin Sæther er klar for Ullern kultursenter onsdag 11. april kl. 12. Foto: Maja Hattvang

– De ambisiøse klimamålene druknet i oljepenger, sier Anne Karin Sæther (42) til Akersposten. Onsdag skal hun holde foredrag på Ullern kultursenter om «Oljelandet i klimakampen».

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 10.04.2018 kl 11:54

ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: – For rundt 50 år siden startet olje-Norge med de beste intensjoner, fortsetter Anne Karin Sæther, som er journalist og forfatter. Boken hun ga ut i fjor heter da også De beste intensjoner. For cirka 30 år siden kom klimapolitikken inn i bildet med Gro Harlem Brundtland.

– Når gikk det galt, mener du?

– Etter hvert som pengene strømmet inn, ble det endringer i politikken. Oljen ble viktigere enn klimaet.

Penger og makt

– Der det er penger og makt, er det som regel også konflikter. Slik også her, sier Sæther. Boken De beste intensjoner forteller om mektige interesser, politiske nettverk og klimamål, som druknet i oljepengene. Sæther forteller her historien om hvordan Norge har prøvd å være både et oljeland, men også samtidig en som er ledende på klimaspørsmål.

Hennes interesse for dette temaet har blant annet sammenheng med journalistens nysgjerrighet for et brennbart tema og fra sine mange år som kommunikasjonssjef i Miljøstiftelsen Bellona. Hun har vært journalist i Dagsavisen og NRK Alltid Nyheter. I dag jobber hun som politisk rådgiver i Utdanningsforbundet.

Ikke som tenkt

– Det gikk ikke helt som de tenkte den gangen vi tok de første stegene inn i oljealderen, men helt fra starten ble det bestemt at oljerikdommen skulle komme hele det norske folk til gode.

I dag ligger mye av rikdommen i Oljefondet eller rettere, Statens pensjonsfond utland – som det nå heter. Det er Norges Bank, som forvalter pengene på vegne av Finansdepartementet. Fondet er på svimlende 8 035 milliarder kroner.

Sæther understreker at vi har nytt godt at alle inntektene fra sokkelen.

– Men det er ikke tvil om at oljepengene har trumfet hensynet til miljøet og klimaet.

Hvor lenge og hvor mye

– Det er mye diskusjon om Lofoten og Vesterålen. Hvordan tror du den kampen vil ende?

– Jeg tror det er en vunnet kamp for motstanderne av oljeboringen.

– Hva står kampen om nå?

– Først og fremst om hvor lenge vi skal holde på med oljeleting og oljeboring, og om hvor mye vi skal hente opp.

– Den teknologiske utviklingen vil vel ha innflytelse på hvor lenge vi bruker oljen som drivstoff?

– Helt klart, men vi bruker olje til en mengde andre ting – som for eksempel i klær, plast og asfalt, sier Sæther.

I et moderne samfunn bruker vi olje i så mange ting som vi ikke tenker over. Maling, medisiner, leketøy, sko og vaskemidler er andre områder hvor oljen brukes.

– Men når det gjelder energibruk, så byr ren og fornybar energi på stadig større konkurranse. Etterspørselen etter fossilt drivstoff og fossil strøm kan stupe raskere enn det vi ser for oss i dag, avslutter Anne Karin Sæther, som altså holder foredrag på Ullern kultursenter, Stoppestedet, Lilleaker, onsdag 11. april klokken 12.

ANNONSE
Annonse