Akersposten

«Klima: MDG tør sette mennesker og miljø først»

MENER ALVOR: Anders Holten Skånlund og Arne Haabeth mener at MDG kan vise til gode resultater i klimakampen og at man må tørre å ta upopulære avgjørelser. Foto: MDG Oslo

MDG mener at Høyre bekymrer seg unødig og at Høyre serverer serviettforslag som forsinker gjennomføring av viktige prosjekter.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 31.08.2019 kl 14:23

Høyres Bård Ludvig Thorheim mener at MDG ikke er så opptatt av miljø – han hevder at vi driver symbolpolitikk mens Høyre fokuserer på resultater. Det motsatte er tilfelle, noe han selv bekrefter i sitt innlegg.

Les saken: «Klima: Høyre setter resultater foran symbolpolitikk»

Thorheim beskriver godt hvor bekymret Høyre er for å gjennomføre miljøtiltak. Alle må like tiltakene. Høyre engster seg for hva folk vil si, om noen vil stille spørsmål ved tiltakene. Denne bekymringen har Høyre kjørt seg fast i både lokalt og nasjonalt. Når skal de fri seg fra frykten og komme seg videre? Klimakrisen må behandles som en krise - vi må handle nå.

Vi har erfaring med å få kritikk for miljøtiltak, og vi deler gjerne. Miljøtiltak med utilsiktede virkninger korrigerer vi. Noen tiltak gir ulemper for noen som veies opp av store gevinster for andre. Da må vi forklare og kunne stå i stormen. Vi kan uansett ikke vente med miljøtiltak til sistemann har skjønt poenget, og tallene viser at grønn omstilling er populært. Vi kommer ikke til å engste oss som Høyre, men fortsette arbeidet for en ren, trygg og moderne grønn by.

MDG tør å levere på sykkelveier. Høyre har i mange år lovet sammenhengende sykkelveinett i Oslo. Det ble lite av dette med Høyre. Med MDG ble det endelig satset på sykkel. Vi fjerner enkelte parkeringsplasser og lager sykkelveier, mens Høyre protesterer og stemmer imot. De bekymrer seg. Kanskje noen vil stille spørsmål ved at en parkeringsplass blir borte? Thorheim og Høyre ser problemer og skyver funksjonshemmede foran seg, mens vi lager sykkelveier, bygger rekordmange parkeringsplasser for funksjonshemmede og innfører en velfungerende beboerparkering.

MDG tør å jobbe for å få trafikkmengden ned, vi nøyer oss ikke med et "nullvekstmål". Vi tørr å løfte bompengene og vi tørr å si nei til motorvei. Høyre skal ha "nullvekst" med lavere bompengesatser og mer motorvei mot sentrum. Sånt fyller byen med biler. Ingen ser logikken. De borgerlige drar oss tilbake mot en grå fortid. Folk vil ikke dit lengre.

MDG vil ha ny t-bane gjennom sentrum, i tråd med faglige råd, noe som øker kapasiteten på samtlige t-banelinjer, inkludert Østeråsbanen og Kolsåsbanen. Høyre forsinker prosessen ved å fremme et nærmest egenkomponert forslag med t-bane under Ring 2. Høyres serviett-forslag gir ikke 5-minutters avganger og vil komme færre Oslo-borgere til gode.

Thorheim er tilfreds med at Høyre vil kutte utslipp fra anleggsplasser, fergetrafikk, skaffe 5.000 ladepunkter og støtte karbonfangst på Klemetsrud. Alle er enige i dette, noe av dette har vi allerede gjort og resten er vi i gang med. For eksempel har vi allerede sikret støtte til over 20.000 ladepunkter i borettslag og sameier, og mere skal det bli. Renseanlegg på Klemetsrud har imidlertid regjeringen lovet Oslo i flere år, men de skyver stadig på prosjektet. Her er vi avhengige av regjeringen. Når får vi Klemetsrud på plass?

Vi vil tenke klima i bydelen. Vi vil ha klimabudsjett og klimaplaner for bydelene på Oslo vest, bygge mer sykkelvei, ta elver opp av rør, ta vare på grønne områder, sikre gode bomiljøer og motivere klimavennlig atferd i næringsliv, borettslag og sameier.

Politikken vår virker. Klimautslippene i Oslo er ned 16% på to år. Vi blir lagt merke til og kopiert av andre land. Vi er Europas miljøhovedstad. Samtidig har NHO kåret Oslo til landets mest næringsvennlige kommune. Vi viderefører den norske modellen, men vi gjør den grønn. Vi skal ta vare på hverandre, på de som faller utenfor og vi skal legge til rette for et vitalt, bærekraftig og grønt lokalt næringsliv.

Skal vi få til et grønt skifte så må vi tørre å gjennomføre miljøtiltak, vi må tørre å utfordre, men vi skal også ha med oss både hodet og hjertet. Grønn omstilling trenger vi uansett både av hensyn til mennesker og miljø.

Arne Haabeth
Bystyrekandidat, Oslo MDG

Anders Holten Skånlund
Styremedlem og førstekandidat bydelslisten, Ullern MDG

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...