ANNONSE
Annonse
Akersposten

Kjent og kjært turmål får real ansiktsløftning

Det blir endringer når nye Kobberhaughytta med tilliggende bygninger står klar. Illustrasjon: Arkitekter Blakstad Haffner AS

Det skjer spennende ting på en av de mest besøkte markastuene, i regi av Den norske Turistforening.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.11.2018 kl 10:23

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDMARKA: Eiendomssjef i Den norske Turistforening (DNT) i Oslo og Omegn, Jan Erik Reiten, har bodd mange år på Kjelsås, og det er vel ikke noen overraskelse at naturmannen bor der hvor han kan være nære Marka.

Et kort møte – noen bilder, så må Reiten fare avgårde på jobb i DNT. Det er mye på blokka, ikke minst har han og DNT et veldig spennende og stort prosjekt i Marka. På Kobberhaughytta-eiendommen, som ligger sånn cirka mellom Kikut og Ullevålseter, og 450 meter over havet.

Nye bygg skal på plass på eiendommen hvor den gamle markastua allerede står. 30 sengeplasser skal bli til nesten dobbelt så mange. Første spadetak er allerede tatt:

Eiendomssjef i Den norske Turistforening (DNT) i Oslo og Omegn, Jan Erik Reiten, er fra Nordmøre, men trives veldig godt i Marka. Foto: Kristin Tufte Haga

– Det skal bygges nytt sovehus, ny bolig for vertskapet der, nytt inngangsparti, og etter hvert blir det ny garasje og opprusting av tunet. Det blir også nytt sanitæranlegg i den eksisterende hytta, kan Reiten fortelle, og legger til at det totalt blir 400 nye kvadratmeter på eiendommen.

Fineste peisestua

Kobberhaughytta er forøvrig en markastua som Reiten mener har den aller fineste peisestua:

– Den skal bevares, men det blir ny spisesal i hytta, og i det nye sovehuset blir det også fellesrom for skoleklasser og andre på tur.

Kobberhaughytta skal også holde åpent som vanlig i hele vinter.

104 hytter

Fra informasjonen på hjemmesiden til DNT står det om finansieringen av utvidelsen og nybygget:

Det blir endringer når nye Kobberhaughytta med tilliggende bygninger står klar. Illustrasjon: Arkitekter Blakstad Haffner AS

«DNT Oslo og Omegn har hele 104 turisthytter fordelt på Oslomarka og sentrale fjellområder i Sør Norge, og det er svært krevende å vedlikeholde og utvikle hyttene. Vi er derfor avhengig av eksterne bidrag når vi skal gjennomføre store byggeprosjekter som dette. Vi er derfor takknemlige for at det er mulig å starte første del av utbyggingen gjennom bidrag fra: Eckboes legat, Olav Thons DNT stiftelse og Tove Reistads legat for bidrag.

I tillegg er utbyggingen spillemiddelberettighet og vi håper å finne flere samarbeidspartnere som kan bidra til å gi markas flotteste hytte et velfortjent løft.»

Prisen for rehabilitering og utbygging er ifølge Reiten på rundt 15 millioner kroner, og så langt er støtten til DNT i prosjektet på rundt halvparten.

Videre står det på hjemmesiden at Kobberhaughytta ble bygget i 1931 av medlemmer av Oslo Turn. Den ble bygget på dugnad og er stort sett ikke forandret senere. Den store peisestua var blant annet tenkt for gymnastikk for medlemmer som skulle overnatte på stedet (!).

I 1954 ble hytta overtatt av Oslo og Omegn Turistforening – nå DNT Oslo og Omegn – og navnet endret fra Turnhytta til Kobberhaughytta.

Erlend tar over

Nytt vertskap for Kobberhaughytta er unge Erlend Birkeland (25), som blant annet har jobbet ved Gjendesheim Turisthytte, også i regi av DNT.

– Birkeland blir en bra ressurs på Kobberhaughytta, med god efaring fra blant annet Gjendesheim. Vi håper og tror at de nye soveplassene i det nye bygget kan tas i bruk om ett års tid. En overnatting med frokost, matpakke og middag i et tosengsrom, ligger på rundt 900 kroner per person, for medlemmer, forteller Reiten.

– Vinterstid går det løyper fra "overalt" til Kobberhaughytta - for eksempel er det vel rundt en mil å gå på til hytta fra Hammeren. Ingenting i veien for å ta hverken en langhelg eller en ukes ferie i Marka på Kobberhaughytta. Sommerstid er det også muligheter for både å bade, fiske, leie båt og kano på Kobberhaugstjernet, frister Reiten.

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!