ANNONSE
Annonse
Akersposten

Kjempegave til nærmiljøhagen

God dag for Voksen nærmiljøhage. Foran: Ingrid og Iver fra 2c på Voksen skole. Bak fra venstre: Kine Waage, Trygve Bauge, Pernille Leivestad, Ragnhild Lorentzen, Manuel Aires og Thomas Hol Fosse. Foto: Fredrik Eckhoff

Gladnyheten om 470.000 blanke kroner til å realisere Voksenenga nærmiljøhage varmet så godt at vinterfrosten nesten smeltet på Voksen-jordet torsdag.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 22.12.2016 kl 11:33

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

VOKSEN: Det er Gjensidigestiftelsen som har kommet frem til at prosjektet er så i deres ånd at de har sagt et rungende ja til søknaden fra Voksenenga nærmiljøhage. På det forfrosne jordet ved siden av Voksen kirke ble nyheten sluppet torsdag formiddag.

– Deres søknad var meget god og fikk høy score på det Gjensidigestiftelsen har som formål om å bidra til å fremme. Det gjelder opplæring, informasjon og sunn fritid, i tillegg til å skape sosiale møteplasser og meningsfulle aktiviteter. Det er nettopp slike prosjekter vi leter etter, og vi håper at dette kan være en inspirasjon for andre, sa Thomas Hol Fosse i Gjensidigestiftelsen da han overleverte den store sjekken til de fremmøtte.

LES MER om Voksenenga nærmiljøhage her.

Det var bare prosjektleder Pernille Leivestad og Hol Fosse som visste hvilken nyhet som skulle avsløres. Helsekoordinator i Bydel Vestre Aker, Ragnhild Lorentzen, var blant dem som kom med et jubelhyl da hun skjønte hva budskapet var. Etter at den første jubelen hadde lagt seg, hadde hun følgende å si:
– Hipp, hipp hurra! Julenissen har kommet tidlig til Vestre Aker i år.

Nesten 10 mål

Voksen nærmiljøhage skal nå etableres på et område som er nesten 10 mål stort, like bak Voksen kirke. Foreningen Voksen nærmiljøhage er dannet, og den er startet som et samarbeid mellom Voksen menighet og Bydel Vestre Aker.
– Hagebruket skal tilby et mangfold av aktiviteter som fremmer inkludering, folkehelse og kunnskap om bærekraftig mat, sa Leivestad og Lorentzen til Akersposten.no i høst, og siden har det også vært et informasjonsmøte, hvor folk meldte sin interesse for å hjelpe til eller skaffe seg sin egen parsell.

– Hagen deles i to, det blir en felleshage som dyrkes i fellesskap, av frivillige, brukere av bydelens tjenester, skoler og barnehager, sier Leivestad. – Den andre delen av hagen skal deles opp i parseller som skal leies ut til folk, for eksempel til barnefamilier. Vi ser for oss at en parsell blir på omtrent 25 kvadratmeter.

Prisen for å leie sin en liten jordlapp til eget bruk, er ikke helt fastsatt, men en pris under tusenlappen for en sesong har vært diskutert.

– Hagen skal også brukes som en bærekraftig læringsarena for skoler og barnehager i bydelen. Flere skoler i nærmiljøet lukter på dette og ønsker å ha dette som en praktisk læringsarena.

– Hva kommer disse 470.000 kronene til å brukes til, Pernille Leivestad?

– De kommer til å bli brukt til å realisere prosjektet. Vi trenger utstyr, prosjektledelse, midler til å sette i gang aktiviteter, bygge drivhus, utekjøkken, skaffe frø og småplanter. Alt vi trenger for å komme i gang, sier hun.

Voksen-elever vil bidra

Fra Voksen skole hadde leder for første trinn på Aktivitetsskolen, Kine Waage, tatt turen sammen med andreklassingene Ingrid Thilemann og Iver Ofstad Johansen.

– Dette er veldig hyggelig, og vi gleder oss til å bidra. Vi vet ikke hvordan ennå, men dette blir spennende, sier Waage, som forteller at Aktivitetsskolen på Voksen har en liten hageflekk fra før, så de vet litt om hvordan en parsellhage skal drives. En hønseflokk har de også, så her lærer barna en god del om dyrehold og dyrking av mat allerede.

Interesserte og entusiastiske

Blant de fremmøtte var to Hovseter-beboere som allerede har tegnet seg opp til å drifte hver sin parsell, Trygve Bauge og Manuel Aires. De gleder seg stort over at prosjektet nå har sikret seg midler til blant annet prosjektledelse, drivhus og utstyr som trengs.

– Dette er perfekt. Jeg gleder meg vanvittig. Jeg har allerede utstyr klart i kjelleren, smiler Aires, som selv har bodd på gård i mange år.

Bauge forteller at gulrøtter og knollselleri er blant det han skal dyrke.

– Det passer veldig godt å bruke i saftpressen hjemme, sier Bauge.

LES OGSÅ: Brann på Røa Senter