– Kina, en utfordring!

– Kina er i ferd med å utvikle seg til en virkelig stormakt. Jeg tror vi er på vei mot to supermakter – USA og Kina, sier Henning Kristoffersen. Onsdag 25. september klokken 12 kan du høre ham på Ullern kultursenter. Foto: Privat
– Kina er en utfordring. Ingen tvil om det, sier sosialantropolog og forfatter, Henning Kristoffersen. – Fredsprisen til Liu Xiaobo gjorde ikke situasjonen bedre, fortsetter Kristoffersen, som onsdag 25. september klokken 12 holder foredrag på Ullern kultursenter om det nye Kina.
Publisert: 24.09.2019 kl 19:43
LILLEAKER: – Kina er i ferd med å utvikle seg til en virkelig stormakt. I dag er landet en økonomisk stormakt, men er på vei til å bli en supermakt, sier Kristoffersen. Økonomisk er Kina godt representert rundt om i verden og USA har begynt en handelskrig mot landet, som har rundt 20 prosent av verdens befolkning.
– Da vil vi få to supermakter – USA og Kina.
– Russland er ikke med i dette selskapet?
– Nei, Kinas økonomi er allerede ti ganger så stor som Russlands.
– Er tyngdepunktet i ferd med å flytte seg fra den vestlige verden og til Østen?
– Helt klart. Myndighetene i Beijing vil si at tyngdepunktet er i ferd med å komme tilbake til der det hører hjemme.
Kina er verdens eldste fortsatt eksisterende sivilisasjon.
Fredsprisen en bommert
I 2010 ble Liu Xiaobo tildelt Nobels fredspris. Håpet var at dette skulle ha en positiv effekt på utviklingen til et åpnere samfunn.
– Vi ser i etterkant at det motsatte skjedde. sier Kristoffersen. Kina har gått i mer autoritær retning, og det er ingen utsikter til at endrer seg i overskuelig fremtid.
Kristoffersen har stor respekt for avdøde Liu Xiaobo, som han mener kom med betimelig kritikk av ettpartistaten.
– Likevel var fredsprisen en bommert.
– På hvilken måte da?
– Det ble en tap-tap-situasjon. Demokratiforkjempere og opposisjonelle har sjelden hatt så dårlige kår i Kina som i dag, i Beijing mistror de vestlige lederes motiver mer enn noen gang. Fredsprisen gjorde det bare vanskeligere å få til en meningsfull dialog med Kinas ledere om demokrati og ytringsfrihet. Fredsprisen bidro til sterkere fronter mellom Kina og vesten – i en tid der vi trenger det motsatte, sier Kristoffersen, som hele tiden har prediket av denne fredsprisen var en dårlig idé.
Mer autoritært
– Kinas nåværende ledere får stadig mer tro på den kinesiske modellen med ettpartistyre sier Kristoffersen.
I vår del av verden er vi vant med at når en stadig større del av befolkningen befinner seg i det som kalles middelklassen, blir samfunnene mer åpne og demokratiske. En vil ha medbestemmelse.
– På tross av store utfordringer, som korrupsjon og økende ulikheter, har kommunistpartiet likevel støtte i befolkningen, og det blir bare vanskeligere å se gode alternativer. Noe demokratisk folkeopprør i Kina er ikke i sikte.
– Stadig flere i demokratiske land roper på «den sterke mann»?
– Sett fra Beijing er verken USA eller europeiske demokratier for tiden egnet som forbilder.
– På hvilken måte?
– Verken valget av Donald Trump i USA, Brexit-prosessen i Storbritannia, eller den arabiske våren før det, har ikke gitt Beijing tro på demokratiet som best egnet til å garantere stabilitet for Kina.
Vi bør lære mer enn å belære
– I en periode hvor de vestlige demokratiene ikke viser sin storhet og styrke, er det vanskelig å henvende seg til Kina og fortelle dem at demokrati er veien å gå. Dette er ganske enkelt ikke tidspunktet å være belærende på, men snarere tiden for å lære mer om Kina, sier Kristoffersen. Foredraget onsdag har han kalt «Stormakten som imponerer og skremmer».
– Det er ikke tvil om at Kina gjør akkurat det.
– Hvor går veien videre?
– Det er ikke lett å si, men jeg er ganske sikker på at vi er på vei mot to supermakter, sier Henning Kristoffersen. USA er i ferd med å miste sitt hegemoni.