Akersposten

– Kina, en utfordring!

– Kina er i ferd med å utvikle seg til en virkelig stormakt. Jeg tror vi er på vei mot to supermakter – USA og Kina, sier Henning Kristoffersen. Onsdag 25. september klokken 12 kan du høre ham på Ullern kultursenter. Foto: Privat

– Kina er en utfordring. Ingen tvil om det, sier sosialantropolog og forfatter, Henning Kristoffersen. – Fredsprisen til Liu Xiaobo gjorde ikke situasjonen bedre, fortsetter Kristoffersen, som onsdag 25. september klokken 12 holder foredrag på Ullern kultursenter om det nye Kina.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

LILLEAKER: – Kina er i ferd med å utvikle seg til en virkelig stormakt. I dag er landet en økonomisk stormakt, men er på vei til å bli en supermakt, sier Kristoffersen. Økonomisk er Kina godt representert rundt om i verden og USA har begynt en handelskrig mot landet, som har rundt 20 prosent av verdens befolkning.

– Da vil vi få to supermakter – USA og Kina.

– Russland er ikke med i dette selskapet?

– Nei, Kinas økonomi er allerede ti ganger så stor som Russlands.

– Er tyngdepunktet i ferd med å flytte seg fra den vestlige verden og til Østen?

– Helt klart. Myndighetene i Beijing vil si at tyngdepunktet er i ferd med å komme tilbake til der det hører hjemme.

Kina er verdens eldste fortsatt eksisterende sivilisasjon.

Fredsprisen en bommert

I 2010 ble Liu Xiaobo tildelt Nobels fredspris. Håpet var at dette skulle ha en positiv effekt på utviklingen til et åpnere samfunn.

– Vi ser i etterkant at det motsatte skjedde. sier Kristoffersen. Kina har gått i mer autoritær retning, og det er ingen utsikter til at endrer seg i overskuelig fremtid.

Kristoffersen har stor respekt for avdøde Liu Xiaobo, som han mener kom med betimelig kritikk av ettpartistaten.

– Likevel var fredsprisen en bommert.

– På hvilken måte da?

– Det ble en tap-tap-situasjon. Demokratiforkjempere og opposisjonelle har sjelden hatt så dårlige kår i Kina som i dag, i Beijing mistror de vestlige lederes motiver mer enn noen gang. Fredsprisen gjorde det bare vanskeligere å få til en meningsfull dialog med Kinas ledere om demokrati og ytringsfrihet. Fredsprisen bidro til sterkere fronter mellom Kina og vesten – i en tid der vi trenger det motsatte, sier Kristoffersen, som hele tiden har prediket av denne fredsprisen var en dårlig idé.

Mer autoritært

– Kinas nåværende ledere får stadig mer tro på den kinesiske modellen med ettpartistyre sier Kristoffersen.

I vår del av verden er vi vant med at når en stadig større del av befolkningen befinner seg i det som kalles middelklassen, blir samfunnene mer åpne og demokratiske. En vil ha medbestemmelse.

– På tross av store utfordringer, som korrupsjon og økende ulikheter, har kommunistpartiet likevel støtte i befolkningen, og det blir bare vanskeligere å se gode alternativer. Noe demokratisk folkeopprør i Kina er ikke i sikte.

– Stadig flere i demokratiske land roper på «den sterke mann»?

– Sett fra Beijing er verken USA eller europeiske demokratier for tiden egnet som forbilder.

– På hvilken måte?

– Verken valget av Donald Trump i USA, Brexit-prosessen i Storbritannia, eller den arabiske våren før det, har ikke gitt Beijing tro på demokratiet som best egnet til å garantere stabilitet for Kina.

Vi bør lære mer enn å belære

– I en periode hvor de vestlige demokratiene ikke viser sin storhet og styrke, er det vanskelig å henvende seg til Kina og fortelle dem at demokrati er veien å gå. Dette er ganske enkelt ikke tidspunktet å være belærende på, men snarere tiden for å lære mer om Kina, sier Kristoffersen. Foredraget onsdag har han kalt «Stormakten som imponerer og skremmer».

– Det er ikke tvil om at Kina gjør akkurat det.

– Hvor går veien videre?

– Det er ikke lett å si, men jeg er ganske sikker på at vi er på vei mot to supermakter, sier Henning Kristoffersen. USA er i ferd med å miste sitt hegemoni.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...