Akersposten

– Killer clown bør bli hjemme!

I forkant av årets feiring vil politiet derfor advare mot ufin oppførsel, og be folk om å tenke seg om en ekstra gang før de drar på seg det skumleste antrekket de har liggende. Foto: Fredrik Eckhoff

– Dagen handler jo om å kle seg ut, være skummel og skremme, og så er det noen få som drar det altfor langt.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 31.10.2019 kl 15:52

OSLO VEST: Torsdag er det Halloween, eller allehelgensaften om du vil. Egentlig til minne om alle som har gått bort, ikke minst helgener og martyrer. Men dagen i dag er også stor for mange barn og unge. Godteri, utkledning og venner er en utmerket kombinasjon for å ha det gøy. Men noen barn og unge har erfart dagen som både skremmende og mørk. Det er ikke lov å skremme eller true andre, opplyser politiet. Blir noen redde, kan det være straffbart.

I forkant av årets feiring vil politiet derfor advare mot ufin oppførsel, og be folk om å tenke seg om en ekstra gang før de drar på seg det skumleste antrekket de har liggende.

– Noen av utkledningene kan se ganske ekte ut, og kan derav framkalle frykt hos de yngre. Bruk hodet, ber politiet.

– Halloween-feiringen skal være en positiv opplevelse, der foreldre kan gå ut med barna sine på knask eller knep. Det skal være god stemning, men hvert år er det noen som ødelegger, og som gjør at politiet må rykke ut.

Det er imidlertid sjelden feiringen går rolig for seg overalt. Hvert år må politiet gripe inn i situasjoner tilknyttet feiringer som har gått ut av kontroll. Oppfordring fra politiet til foreldre i forbindelse med feiringen, er først og fremst å minne om at det er lov med litt skremming og skummel oppførsel, men strekk ikke spøken for langt. De mest skumle maskene, eksempelvis «Killer Clown», bør bli hjemme. Selv om det er Halloween gjelder Norges lover, som på alle andre dager. Eggkasting på hus kan være skadeverk. Det å ta godteri fra andre er tyveri. Bruker man trusler, vold eller våpen, det være seg softgun, lekepistol og kniv, for å ta godteri fra andre, ansees dette som et ran.

– Vi anmelder straffbare forhold vi kommer til kunnskap om. Man kan også bli pålagt å erstatte skader, både økonomisk eller ved å rydde opp etter seg.

Politiet oppfordrer foreldre til å snakke med ungdommene om at effekter som kniver, pistoler og sverd, er ulovlig å ha på offentlig sted, det samme gjelder våpenetterligninger. Videre opplyser politiet om at man ikke må bruke kostymer som lett kan forveksles med politiets uniformer.

– Det er ønskelig at barna får en trygg feiring, og at alle skal få være med ut på knask eller knep! Vi anbefaler derfor at alle barn i barneskolealder, og yngre, følges av voksne.

Ved foreldrenes tilstedeværelse kan man utgjøre en forskjell, samt sikre en god kveld for egne og andres barn.

Utover dette ber politiet om at man tar kontakt dersom det er behov. Politiet er på jobb på årets skumleste dag. Ring 112 (nød) eller 02800.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...