Kikhoste-alarm – vær obs på de minste

PASS PÅ DE MINSTE: Det er først og fremst de under tre måneder man må passe på. Denne karen er nok allerede vaksinert. Foto: Arkiv
Bydel Vestre Aker har sendt ut varsel om kikhoste etter utbrudd i enkelte skoler og barnehager.
Publisert: 09.11.2016 kl 17:17
Sist oppdatert: 09.11.2016 kl 17:20
VESTRE AKER: Det har gått ut kikhostevarsel til skoler og barnehager i Bydel Vestre Aker. (Se varselet med informasjon nederst i saken.)
Enda flere smittet
Antall smittede av kikhoste har økt de siste dagene.
– For en uke siden var det cirka 10 personer som var registrert smittet. Nå er det rundt 20 som er smittet, hovedsakelig skolebarn, men det kan være flere. Fastlegene melder inn til folkehelseinstituttet som registrerer smittetilfellene. Dermed blir det en viss treghet i systemet før vi får de riktige tallene, sier Elin Kate Målsnes, tjenesteleder for helsestasjon og skolehelsetjeneste i Bydel Vestre Aker.
Farlig for nyfødte
Hun understreker at det ikke er noen grunn til panikk.
– Vi har opplysningsplikt i forhold til publikum, og det er først og fremst de minste barna og de med nedsatt immunforsvar vi er bekymret for. Kikhoste er veldig smittsomt og kan være farlig for særlig nyfødte. Ved det minste mistanke om kikhoste hos de minste, bør man oppsøke lege. Vi ber også om at de som har eller tror de har kikhoste, om ikke å oppsøke familier som har nyfødte eller veldig små barn. Foresatte til de minste, som har søsken som er registrert smittet i skole eller barnehage, anbefaler vi å ta vaksine mot kikhoste. Vanligvis blir dette gjort når barnet er tre måneder gammelt, men i denne sammenheng anbefaler vi vaksine når barnet har passert seks uker.
Starter som vanlig forkjølelse
Kikhoste kan være vanskelig å oppdage, da den starter med tegn på vanlig forkjølelse. Siden utvikler den seg til kraftig hoste, den såkalte 100-dagers hosten, hos mange med kiking/piping i brystet og/eller kraftig brekning. Hos de minste kan den kontinuerlige hostingen føre til at barnet ikke får puste og i verste fall medføre død. Det har riktignok ikke skjedd siden 2005 i Norge.
Sykdommen behandles normalt med antibiotika. Jo tidligere man kommer seg til lege og får konstatert kikhoste, jo bedre blir effekten av behandlingen.
Ribbeinsbrudd
– Hos voksne kan hosten være så kraftig at de hoster på seg ribbensbrudd. Vi anbefaler at voksne, etter siste vaksinering på skolen, vaksinerer seg igjen hvert tiende år med en såkalt booster-dose. Selv med vaksine kan man bli smittet, men man får en mildere effekt av sykdommen, sier Målsnes, som understreker at de overvåker situasjonen kontinuerlig.
– Varselet har også sammenheng med at fastlegene og skolesøstre nå er ekstra oppmerksomme på at det er kikhoste i området når de ser etter symptomer.
Her er brevet som har gått ut fra Bydel Vestre Aker:
Kikhoste Til foresatte til barn i barnehage, skole og fritidsaktiviteter. Det er meldt om tilfeller av kikhoste i noen av bydelens skoler. Det er derfor viktig å være oppmerksom på symptomer. Sykdommen kan ramme barn og voksne, også tidligere vaksinerte. Om sykdommen Smittemåte Symptomer Diagnose Behandling Vaksinasjon Forebyggende tiltak ved sykdom Vi anbefaler å kontakte fastlege på dagtid eller legevakt på kveld/helg for gjennomføring. For best mulig beskyttelse mot kikhoste anbefales voksne en oppfriskingsdose hvert 10.år. Morten Calmeyer, Bydelsoverlege Elin Kate Målsnes
Kikhoste er en luftveisinfeksjon forårsaket av bakterien Bordetella pertussis. Sykdommen gir langvarig og kraftig hoste ofte med karakteristiske kikeanfall etterfulgt av brekninger.
Kikhoste er svært smittsomt og smitter via dråpesmitte (hoste, nysing etc). Det tar fra 7-10 dager fra smitte til symptomer viser seg. Den smitteførende perioden varer i 3 uker fra symptomdebut (hvis ikke behandlet) eller inntil 5 dager etter påbegynt behandling.
Kikhoste starter gjerne med forkjølelseslignende symptomer som hoste, feber og rennende nese en ukes tid. Etterpå er kjennetegnet kraftig hoste med kiking, evt. med brekninger eller oppkast. Uvaksinerte barn under to år er mest sårbare for å bli alvorlige syke. Vaksinerte personer har langvarig hoste men ofte uten den karakteristiske kikingen. Personer med alvorlig astma, hjertesykdom eller nedsatt immunforsvar er ekstra utsatte for komplikasjoner.
Legen kan ta penselprøve fra nese/svelg som sendes til laboratorium for påvisning av virus. Eventuelt kan det tas blodprøve for undersøkelse av kikhoste antistoff.
Kikhoste behandles vanligvis med antibiotika, erytromycin, som fås på resept av lege. Undersøkelse og behandling er gratis siden kikhoste regnes som en allmennfarlig smittsom sykdom.
Vaksinasjon inngår i barnevaksinasjonsprogrammet i den kombinerte difteri-tetanus-pertussis-polio-Hib-vaksinen (DTP-IPV+Hib) ved 3, 5 og 12 måneders alder. Ny dose gis i 2. klasse (7-8 år) og 10.klasse (15-16 år). Vaksinen gir ca. 85 % beskyttelse mot sykdommen, og vaksinerte som blir syke har et kortere forløp og mindre komplikasjoner enn ikke-vaksinerte.
Personer med alvorlig astma, medfødt hjertefeil eller nedsatt immunforsvar som har hatt nærkontakt med et kikhostetilfelle anbefales ekstra vaksinedose og forebyggende behandling med antibiotika. Det samme gjelder barn under to år som ikke er fullvaksinerte.
Tjenesteleder for helsestasjon og skolehelsetjenesten
Flere nyheter på Akersposten.no:
Røarevyen sparker der andre står stille
Kvinne til sykehus etter påkjørsel i Røakrysset
Får ikke bygge disse husene på Røa
300 kvadrat for 30 millioner i Bydel Ullern
"Ding, ding, ding" på Abbediengen blir gransket
Ullern midtbanejuvel prøvespiller for europeisk storklubb