Akersposten

«Kan ikke nedprioritere tjenester i Oslo vest»

«Det hjelper faktisk ikke å underfinansiere offentlige tjenester på Oslo vest hvis det ikke er mulig å benytte seg av et alternativ.» Illustrasjonsfoto

«Finansieringen av skole er bare starten på en lang liste over nedprioriterte kommunale tjenester på Oslo vest,» skriver Ola Berg Edseth, Oslo Vest FpU.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Året var 1952. De olympiske vinterlekene skulle ta turen til Oslo, og i den anledning skulle det bygges en ny ishockeystadion. Ishockey hadde blitt en av de mer populære vinteridrettene, og et nytt anlegg var ønsket både i øst og vest i Oslo. Mens venstresiden ville legge stadionen på Jordal, kjempet høyresiden for å bygge på Frogner. Arbeiderpartiet og Rolf Hofmo kom seirende ut av kampen, og dagens Jordal Amfi ble en realitet.

Siden den gang har dagens Oslo kommune, med skiftende politisk flertall, nedprioritert bydeler som Frogner, Vestre Aker og Ullern. Finansieringen av grunnskolen er et eksempel som indikerer det samme. I en oversikt publisert av Aftenposten, kommer det frem at de fem skolene i Oslo som får minst penger per elev, har en ting til felles: de ligger alle i vestlige bydeler. Det blir heller ikke bedre når byrådets nye finansieringsmodell nedprioriterer skolekretser med høyt utdannings- og inntektsnivå, uten å ta hensyn til elevenes individuelle behov.

Det bør være tydeligere sammenheng mellom hva man yter og hva man får tilbake fra det offentlige. Det er et paradoks at skatteinntektene fra innbyggerne i de vestlige delene av byen er større, samtidig som de offentlige utgiftene er mindre.

Finansieringen av skole er bare starten på en lang liste over nedprioriterte kommunale tjenester på Oslo vest. I 2015 tilføyet byrådet gratis aktivitetsskole, 60 kilometer med sykkelvei og to årlige barnehageopptak til listen over særordninger som kun kommer østkanten til gode.

På toppen av det hele har byrådet et kompleks overfor private tjenester. Eldrehjem, barnehager og skoler drevet av private aktører skal bekjempes i hopetall på byregjeringstatsminister Raymond Johansens vakt. Det hjelper faktisk ikke å underfinansiere offentlige tjenester på Oslo vest hvis det ikke er mulig å benytte seg av et alternativ.

Oslo kommune har et forvaltningsansvar overfor både menneskene i øst og vest. Da kan ikke politikere nedpriotere og underfinansiere kommunale tjenester utlevert i vestlige områder. Trivielle saker som en hockeystadion blir bagateller sett i lys av dagens systematiske motarbeidelse av vestkanten. Utjevning av sosiale forskjeller handler ikke om å trykke folk ned, men å løfte folk opp. Dessverre har byrådet vist seg best på det førstnevnte.

Ola Berg Edseth
formann, Oslo Vest FpU

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...