ANNONSE
Annonse
Akersposten

«Kan ikke nedprioritere tjenester i Oslo vest»

«Det hjelper faktisk ikke å underfinansiere offentlige tjenester på Oslo vest hvis det ikke er mulig å benytte seg av et alternativ.» Illustrasjonsfoto

«Finansieringen av skole er bare starten på en lang liste over nedprioriterte kommunale tjenester på Oslo vest,» skriver Ola Berg Edseth, Oslo Vest FpU.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Året var 1952. De olympiske vinterlekene skulle ta turen til Oslo, og i den anledning skulle det bygges en ny ishockeystadion. Ishockey hadde blitt en av de mer populære vinteridrettene, og et nytt anlegg var ønsket både i øst og vest i Oslo. Mens venstresiden ville legge stadionen på Jordal, kjempet høyresiden for å bygge på Frogner. Arbeiderpartiet og Rolf Hofmo kom seirende ut av kampen, og dagens Jordal Amfi ble en realitet.

Siden den gang har dagens Oslo kommune, med skiftende politisk flertall, nedprioritert bydeler som Frogner, Vestre Aker og Ullern. Finansieringen av grunnskolen er et eksempel som indikerer det samme. I en oversikt publisert av Aftenposten, kommer det frem at de fem skolene i Oslo som får minst penger per elev, har en ting til felles: de ligger alle i vestlige bydeler. Det blir heller ikke bedre når byrådets nye finansieringsmodell nedprioriterer skolekretser med høyt utdannings- og inntektsnivå, uten å ta hensyn til elevenes individuelle behov.

Det bør være tydeligere sammenheng mellom hva man yter og hva man får tilbake fra det offentlige. Det er et paradoks at skatteinntektene fra innbyggerne i de vestlige delene av byen er større, samtidig som de offentlige utgiftene er mindre.

Finansieringen av skole er bare starten på en lang liste over nedprioriterte kommunale tjenester på Oslo vest. I 2015 tilføyet byrådet gratis aktivitetsskole, 60 kilometer med sykkelvei og to årlige barnehageopptak til listen over særordninger som kun kommer østkanten til gode.

På toppen av det hele har byrådet et kompleks overfor private tjenester. Eldrehjem, barnehager og skoler drevet av private aktører skal bekjempes i hopetall på byregjeringstatsminister Raymond Johansens vakt. Det hjelper faktisk ikke å underfinansiere offentlige tjenester på Oslo vest hvis det ikke er mulig å benytte seg av et alternativ.

Oslo kommune har et forvaltningsansvar overfor både menneskene i øst og vest. Da kan ikke politikere nedpriotere og underfinansiere kommunale tjenester utlevert i vestlige områder. Trivielle saker som en hockeystadion blir bagateller sett i lys av dagens systematiske motarbeidelse av vestkanten. Utjevning av sosiale forskjeller handler ikke om å trykke folk ned, men å løfte folk opp. Dessverre har byrådet vist seg best på det førstnevnte.

Ola Berg Edseth
formann, Oslo Vest FpU