ANNONSE
Annonse

Kan gang rundt juletreet være støtende?

JULESANGER: Men ikke bare "på låven sitter nissen", når man går rundt juletreet, mener skolen.

Slemdal skole forlanger aktiv påmelding fra dem som skal delta i gang rundt juletreet.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 01.12.2016 kl 19:21

ANNONSE
Annonse

SLEMDAL: Geir Hågen Karlsen, som er vara for Frp på Stortinget, har barn på Slemdal skole. Han ble overrasket over et brev fra Slemdal skole signert rektor, hvor foresatte skulle krysse av på om barnet kunne delta i det å gå rundt juletreet eller ikke. Dette kom i tillegg til det vanlige spørsmålet om barnet kunne delta på julegudstjenesten eller et alternativt arrangement.

Kulturell selvutslettelse

- Man skulle ikke tro at noe så hyggelig, tradisjonelt og ikke minst fredelig som å gå rundt juletreet skulle være så kontroversielt at det kreves ekstraordinær behandling. Jeg forstår at hensikten er å vise respekt for andre, men dette er ikke å vise respekt. Det er mer snakk om kulturell selvutslettelse. Vi kan ikke møte andre kulturer ved fornekte vår egen, sier Karlsen.

Skolen har lagt ved avsnitt fra Opplæringsloven: «Elevar skal etter skriftleg melding frå foreldra få fritak frå dei delar av undervisninga ved den enkelte skolen som dei ut frå eigen religion eller eige livssyn opplever som utøving av ein annan religion eller tilslutning til eit anna livssyn, eller som dei på same grunnlag opplever som støytande eller krenkjande. Det er ikkje nødvendig å grunngi melding om fritak etter første punktum.»

Ikke "for kristen"

Karlsen viser til at i følge opplæringsloven skal skolen utvide kjennskap og forståelse for den nasjonale kulturarv.

- Julefeiringen er vel det mest grunnleggende tradisjonelle og felles vi har i Norge ifølge § 1-1. Opplæringen skal også bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv, så det er ikke et argument at julen er "for kristen". Vi ser en bekymringsfull tendens blant overforsiktige rektorer at vanlige, gode norske tradisjoner blir noe farlig og følsomt. Ingenting tyder på at innvandrerne er så sarte som rektorene. Det viser for eksempel en debatt som har gått Nettavisen, sier Karlsen.


Se debatten i Nettavisen her

- Jeg aksepterer fullt ut at de som mener juleavslutning er upassende skal få fritak, men det er helt unødvendig å lage et alvorlig byråkrati rundt dette. På en så stor skole er det sikkert noen som glemmer å levere skjemaet, og jeg synes oppriktig synd på de barna som da blir stående utenfor, sier Karlsen.

Fulgt retningslinjer

Rektor ved Slemdal skole, Vegard T. Kjesbu, mener skolen har gjort alt riktig og fulgt gjeldende retningslinjer.

- Vi har valgt å ha aktiv påmelding til juletregang med bakgrunn i paragraf 2-3a i Opplæringsloven og i lys av Utdanningsdirektoratets retningslinjer. Juletregang med tilhørende kristne julesanger kan av noen foresatte vurderes til å være religionsutøvelse. Når slikt er tilfelle er skolen pålagt å ha en aktiv påmelding, slik at den enkelte foresatte selv kan avgjøre om sitt barn skal være med på aktiviteten, sier Kjesbu

LES OGSÅ: Neste stasjon: Tryvann

Ingen mindreårige flyktninger til Montebello

Bydel Ullern fikk bot for omsorgssvikt etter at eldre kvinne døde

– Helt Fleksnes på Hovseter

Ingen respekterer fartsgrensen

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

ANNONSE
Annonse