Akersposten

- Kan en maur være søppel?

POPULÆRT: Rusken-vestene ble delt ut av Ruskengeneral Jan Hauger. Alle foto: Vidar Bakken

Ruskengeneral Jan Hauger er fortsatt like entusiastisk i møtet med barna. Så smitter det da også over på barna i Holmen Kanvas-barnehage. Ikke rart Ruskengeneralen smilte bredt av det brølet som møtte ham.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 11.04.2019 kl 09:49

HOLMEN: En ting er sikkert. ALLE visste hvem Rusken er og hva Rusken står for. Noen av barna begynner å nynne Rusken-sangen nesten før Hauger har kommet innenfor porten på Holmen Kanvas-barnehage. Utdelingen av gule Rusken-vester er populært, mens Hauger forteller om hvor viktig jobb de små Rusken-agentene skal gjøre. Små ben begynnner umiddelbart å løpe rundt for å samle søppel på uteområdet.

Farlig plastkork

Nå skal det sies at det ikke er spesielt søplete i barnehagen og for noen grenset det nesten til fortvilelse.

- Kan en maur være søppel, roper en.

- Nei, nei, kommer det fra Hauger. - Den må få være i fred.

Ellers er de veldig bevisste på hva som var ordentlig søppel. En jente finner en stor plastkork.

- Veldig bra at du fant den, sier Ruskengeneralen.

- Den er veldig farlig for dyr hvis de svelger den. En fugl kan for eksempel dø hvis den er så uheldig og svelger den. Plast i naturen er et stort problem, understreker han.

FARLIG: Jan Hauger forteller om hvor farlig en plastkork kan være for blant andre fugler. Bestyrer Eva Bøhn holder posen.

To og to kom barna og viser frem hva de hadde «fanget».

- Jeg har fanget flere kvister og en plastikkbit, kunne en fortelle Akersposten.

STOLTE: Noen pinner og en plastbit skal man ikke kimse av når Ingrid (5) og Henrikke (4)har vært i aksjon.

Fokus på bærekraft

Mens Hauger er opptatt med å gi barna gode råd, kan barnehagelærer Hieu Cao fortelle at dette er noe barna gleder seg til. Denne Kanvas- barnehagen har 43 barn fordelt på 3 avdelinger.

- Vi har mye fokus på bærekraftig utvikling. Barna er med og sår til grønnsaker og planter og ser på hvordan de gror til. Noen ganger ser vi på rumpetroll og hvordan de utvikler seg. Vi er også knyttet til opplegget som Svanemerket har, som dreier seg om bruk av ressurser, gjenvinning, ombruk og reduksjon av avfallsmengder, sier Cao.

I tillegg kommer altså Barnehagerusken hver vår.

- Vi forbereder Barnehagerusken lang tid i forveien som pågår helt til 17. mai. Det blir en slags avslutning, som barna går og gleder seg til, sier Cao.

BÆREKRAFTIG: Barnehagelærer Hieu Cao er opptatt av bærekraftig utvikling, som barna lærer om i barnehagen. Det synes Jan Hauger er en meget god ide.

Strålende fornøyd

En meget opptatt Jan Hauger er strålende fornøyd med denne barnehagen, i likhet med barnehager over hele byen.

- Det er jo helt fantastisk at 560 barnehager har meldt seg på. Det er 100 flere enn i fjor og aldri har det vært så mange med. I tillegg kommer alle skolene gjennom Skolerusken. Det er utrolig hyggelig at så mange vil bidra til en felles innsats for miljøet. Til sammen er mer enn 100 000 store og små med og rydder i nærmiljøet, sier Hauger.

FÅR ROS: Jan Hauger var generøs med mye ros til barna. Her er det Oliver (3) og Malin (4) fra avdeling Rev som får fortjent ros.

Han viser også til alle de frivillige voksne som bidrar.

- Aldri har så mange meldt seg på Frivilligrusken, som vil rydde i offentlige/kommunale områder. Ruskenpatruljen henter avfallet. I Vårrusken stiller borettslag, sameier og velforeninger opp over hele byen. Med fremvisning av Ruskenknappen får man tømt det man samler inn på gjenvinningsstasjonen gratis. Leier man container, slipper man å betale for tømming. Dette er gratis frem til 15. mai, sier Hauger, som understreker at det fremdelses er fullt mulig å melde seg på denne våren.

Bruk Ruskenappen for å melde om avfall på avveie

Så blir barnas innsamling av søppel fordelt i riktige avfallsbeholdere. Deretter blir alle plastposer samlet inn, før den populære Ruskengeneralen drar ut på nye søppel-eventyr.

Les også:

Jo mere vi er sammen, jo renere det blir

- Fy skamme dere

Verdensrekord! Vest eller øst – byen først

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...