ANNONSE
Annonse

Kan disse gutta føre Ullern helt tilbake i toppen?

"Ullern Basket 56ers" kaller de seg, etter årstallet Ullern startet med basketball, som Norges første klubb. Nå skal laget forsøke å komme seg tilbake der de en gang var, i toppen. Bak fra v: Anders Larsson, Thomas Moen Solem, Christian Moreno Kvam, Espen Stien, Petter Skjellaug, Aksel Barkvoll, Henrik Lange, Ulrik Stranger Johannesen og Tom Barkvoll (trener). Foran fra v: Nils Wilhelm Sørensen, Andreas Nilssen, Moritz Anglero, Markus Anglero, Andreas Bottolfsen, Jo Toyomasu og Andreas Gohn. Foto: Ullern Basket

Ullerns basketherrer var konger på 90-tallet, men den gamle storheten har ligget nede med brukket rygg siden laget nærmest ble radert ut av basketkartet rundt år 2000. Denne helgen kan klubben gjøre et sensasjonelt comeback – med god hjelp fra en Ullern-legende.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.03.2018 kl 10:08

ANNONSE
Annonse

ULLERN: Fire ganger stakk Ullerns basketherrer av med NM-tittelen, siste gang i 1996. Men da norsk basket skulle gjøre seg proffere, bedre og mer attraktiv og ble til BLNO, falt det gamle storlaget fullstendig sammen. I korte trekk skjedde følgende: Ullern solgte plassen sin i BLNO til Vålerenga, som skulle satse stort som Vålerenga Kings. Disse slo seg igjen sammen med Ammerud og ble til Oslo Kings. Få år senere var også denne satsingen over.

«Bakset omkring i 4.divisjon»

Dermed var det ikke engang rester igjen av Ullern i toppen av norsk herrebasket. Men klubben gikk «helt ad undas» og «bakset omkring i 4. divisjon», som Ullern-trener og spiller gjennom en årrekke, Tom Barkvoll, omtaler det.

Da valgte Barkvoll, som hadde spilt i klubben fra han kom dit i 1987 og frem til rundt 2000, å ta ansvar. Det første han gjorde, var å få i gang igjen inn noen lett aldrende ringrever, spillere som hadde vært med tidligere og som visste hva som skulle til for å vinne basketkamper.

– Det jeg gjorde, var å hente inn spillere som hadde gått over i pensjonisttilværelsen. Disse var med og spilte laget opp, sier han og ramser opp gamle stornavn som Petter Netli, Ståle Frey, Jo Toyomasu. Arne Graarud, Sigurd Ibsen og Lars Christian Torhaug.

Selv spilte Barkvoll på laget helt til de var i 2. divisjon og fortsatte som trener.

Lokale unggutter er stammen

– Vi brukte fire år på å rykke opp til 1. divisjon igjen og har vært der siden, sier Barkvoll. Han forteller at dagens Ullern-lag først og fremst er bygd opp på to gode årganger av yngre spillere. Det er 97- og 99-årgangene, i tillegg til noen eldre spillere. De yngre årgangene er spillere han selv har hatt ansvaret for å trene opp.

De siste årene har laget spilt i førstedivisjon, altså på nest høyeste nivå. Serien kalles 1M, og i vinter har det gått så bra at de gikk til topps, foran den lokale rivalen Persbråten, som senest for et år siden var oppe i BLNO.

Går for å rykke opp – Persbråten dropper det

Når klubben nå har sjansen til å rykke opp i det gjeveste selskap, har styret i klubben behandlet spørsmålet om de faktisk skal gå for det. Persbråten, som også spilte seg til kval-plass, har valgt å takke nei.

– Klubben er bekymret for økonomien. Det koster penger å delta i BLNO, sier Barkvoll, og peker først og fremst på økte reiseutgifter. Det skal reises både nordover, vestover og på kryss og tvers av vårt langstrakte land.

Ullern-styret har imidlertid bestemt seg for at klubben går for opprykk.

– Nå skal det jobbes med dette, og hvis vi kvalifiserer oss, har vi frem til 1. mai med å finne ut av økonomien, sier Barkvoll.

Glade amatører

Han forteller at det er to måter å satse på. Enten satser man på å jobbe knallhardt og godt med å dyrke frem egne, gode spillere. Alternativet er å spe på med utenlandske forsterkninger. Det siste koster penger.

– Vil man vinne serien, må man importere, men det har vi ikke lyst til i Ullern, sier Barkvoll, som forteller at hverdagen i norsk basket er basert på å holde kostnadene så lave som mulig.

– Man får ikke fem flate øre for å spille for Ullern. Spillerne år kanskje dekket lisens og litt treningsutgifter. Vi snakker om amatører her.

LES OGSÅ: Ullern-kvinnene til topps – nå venter tøft sluttspill

– Hva med sponsorer?

– Jeg har budsjettert helt uten sponsorer. Det vil uansett gå tett oppunder balanse. Vi sparer veldig mye på at trenerne ikke skal ha lønn. Her er det ingen feite trenerlønninger og ingen dyre biler, smiler Barkvoll. Han forteller at det tross alt blir litt inntekter gjennom tilskuere og kiosksalg.

Slik spilles kvalifiseringen

Fredag, lørdag og søndag denne uken skal det avgjøres om klubben får plass i BLNO, som altså er eliteserien.
Dette er lagene som deltar: Ullern, Nordberg og Griffen (fra Harstad), samt nedrykkslagene fra BLNO, Centrum Tigers og Nidaros Jets fra BLNO. Det spilles enkel serie, fire kamper.

Ullern møter Centrum fredag kl. 18, Griffen lørdag kl. 13, og søndag kl. 10.30 Nidaros og Nordberg kl. 17.00. De to best plassert vil inviteres til BLNO-deltagelse neste sesong. Kampene spilles i Apalløkka idrettshall på Ammerud.

Har troen

– Hva er ambisjonene deres i kvalifiseringen?

– Jeg har allitd ambisjoner om å vinne, uansett hvilken turnering jeg er i. Punktum! sier treneren bestem. – Målet er å gjøre en veldig god turnering.

– Hva er lagets største styrker?

– Den største styrken er at vi har et veldig godt miljø. Jeg har sjelden sett et lag med så lite friksjoner. De er rett og slett gode venner, sier Barkvoll, som forteller at nesten hele laget består av lokale gutter som er oppvokst på Ullern.

– Vi er ordentlig på gang nå i Ullern. Vi har det veldig bra sammen. Dessuten har en despot av en coach som de bare hører på. Det er meg! smiler Ullern-legenden – og treneren som skal hjelpe den gamle mesteren tilbake til gamle høyder i norsk basket.

Så gjenstår det å se om herrelaget gjør som damelaget til Ullern, spiller i toppen av norsk basket neste år. Damelaget er forøvrig Norges beste, vant serien i vinter og er klare for NM-sluttspill i april.

LES OGSÅ: – Jeg liker å lytte til eldre mennesker, de har så mange gode historier
Folkefesten i Kollen: "Charterferie, afterski, 17.mai og russefest – alt på én gang!"

Falt under t-banevogn og ble hardt skadet

Foreslår å åpne gangvei i Holmenkollåsen for biltrafikk etter kaoset i Kollen

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse