ANNONSE
Annonse

Kan bli kåret til «Norges beste turrute»

MANGE MULIGHETER: En nærtopptur i Nordmarka med utgangspunkt i Frognerseteren stasjon gir mange og varierte muligheter. Foto: Gjensidigestiftelsen

Turruter i nærområdet er viktig for folkehelsen, og nå skal Norges beste turrute kåres. Du kan nå være med å bestemme hvilken som er best. To av de nominerte ligger i Bydel Vestre Aker.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 26.07.2018 kl 12:24

ANNONSE
Annonse

VESTRE AKER: De fire siste årene har Gjensidigestiftelsen og fylkeskommuner over hele landet investert 100 millioner kroner og merket 40.000 kilometer turstier i nærområdet der folk bor. Oslo har fire ruter blant de 100 finalistene når Norges beste turrute nå skal kåres. To av disse ligger altså i Bydel Vestre Aker.

Bogstadvannet og Nordmarka

De to turrutene det er snakk om er nærtopptur i Nordmarka med utgangspunkt i Frognerseteren stasjon og Bogstadvannet rundt. Nå er det mulig å stemme på hvilken turrute som du synes er best. Det ligger bilder av og opplysninger om disse to turrutene og alle de 100 nominerte turstiene fra hele landet på www.turrute.no. Her kan alle som vil gå inn og stemme på sin favorittrute. Mange har allerede deltatt i avstemningen og lokalpatriotismen rundt i landet er stor, så nå må turelskere i våre bydeler henge seg på.

100 000 frivilige timer

Ambisjonen har vært å gjøre det enklere for alle å gå på tur i nærområdet sitt. I årene 2014 til 2017 er det på landsbasis laget 63.900 unike turskilt og 7300 informasjonstavler, nær 100.000 frivillige arbeidstimer har gått med til å montere skiltene, og det er søkt om over 10.300 grunneiertillatelser til å skilte og merke turruter over offentlig og privat eiendom, heter det i en pressemelding fra Gjensidigestiftelsen.

Tilsvarer avstanden rundt ekvator

– I denne perioden er det merket nye og eksisterende turruter i alle landets fylker og i 85 prosent landets kommuner. Den samlede distansen med merkede ruter tilsvarer avstanden rundt ekvator. Målet har vært å etablere et lavterskeltilbud, og å gjøre det enda enklere for folk å komme seg ut på tur der de bor. Man må ikke nødvendigvis opp på vidda for å gå på tur, nå venter naturopplevelser til fots, på sykkel og også i kajakk bare 250-500 meter fra boligområder over hele landet, sier prosjektleder for Turskiltprosjektet Bjørn-Egil Hansen i Gjensidigestiftelsen.

LES OGSÅ: Denne naturperlen kan havne på ny "rødliste"

Sterke kandidater

Oslo har fire turruter som er nominert, og blant disse finner vi blant annet Bogstadvannet rundt og altså også nærturer i Nordmarka.

– Selv om vi synes dette er praktfulle turruter mange har stor glede av, betyr ikke det at vi kommer til å ende opp med seieren. Derfor oppfordrer vi turentusiaster og lokalpatrioter til å stemme frem sin favoritt blant våre kandidater slik at Oslo har et best mulig utgangspunkt når landsfinalen går av stabelen, sier Axel Pettersen som er kontaktperson for Turskiltprosjektet i Bymiljøetaten, Oslo kommune.

Mulig å stemme frem til 31. august

– Det er ikke mulig å avgi mer enn én stemme til hver turrute, men det er fullt mulig å stemme på flere ruter, sier Hansen. Avstemmingen stenger 31. august, og det kåres da fylkesvinnere. Disse går videre til en landsfinale og Norges beste turrute kåres under Stikonferansen i Bergen 2019. Vinneren vil i tillegg til heder og ære motta en premie på 25.000 kroner og en plakett, sier Hansen.

Merking gir økt bruk av turstier

En rapport utført av Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), viser at det å merke allerede eksisterende turstier fører til flere nye bruker av stiene. Eksempelvis viser tellinger at ferdselen langs tre studerte stier i Brummundal økte med 50 prosent etter at skiltene ble satt opp. I Vestby var den tilsvarende økningen langs de fire stiene som ble studert der på 20 prosent.

– Turskiltprosjektet har vært et økonomisk samarbeid mellom Gjensidigestiftelsen og alle fylkeskommunene i landet som har delt på kostnadene i dette prosjektet. Etter en siste tildeling i 2017 videreføres prosjektet i en permanent tilskuddsordning gjennom Tippemidlene, sier Hansen.

LES OGSÅ: Denne naturperlen kan havne på ny "rødliste"

– Kastet stein på syklister

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse