Akersposten

Julie (12) ville på scenen – farmor måtte «ofre» seg

Julie (12) og Ellen Uchermann (80) er klare for både replikker og skuespill på "Maria Fili" i Maridalsspillet denne uken. Foto: Fredrik Eckhoff

– Det var pappaen hennes som mente at dette måtte farmor kunne gjøre! smiler Ellen Uchermann (80) fra Røa. Dermed kastet den spreke pensjonisten seg på oppgaven som frivillig skuespiller i Maridalsspillet i fjor. Hun og barnebarnet Julie (12) fra Skøyen syntes det var så artig at de er med i år igjen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 14.08.2017 kl 19:30

RØA/SKØYEN/MARIDALEN: Tirsdag 15. august er det premiere på det tradisjonsrike Maridalsspillet, som nesten uten unntak har vært en årlig siden tradisjon siden 1974 i kirkeruinene i Maridalen.

I mange år har trilogien, som inneholder «Kirkebyggeren», «Svartedauen» og «Kirkesølvet» og ble skrevet av Carl Fredrik Engelstad, vært spilt en rekke ganger, avbrutt av andre stykker innemellom. Årets stykke heter «Maria Fili» og bygger på Engelstads «Kirkesølvet».

Humor, alvor og spenning

Mannen som står bak manuset til årets stykke, heter Mads Jørgensen. Han regisserer også det hele.

– Det handler om biskopen i Oslo, og han har vel en rolle som en blanding av Poirot og Colombo. Jeg har skrevet stykket som en halvmoderne krimgåte, hvor biskopen nøster opp i forbrytelsen, som er dødsfallet på en av hans ansatte, forteller Jørgensen. Han har altså tatt utgangspunkt i «Kirkesølvet» til Engelstad, og enkelte karakternavn er beholdt, mens dramaturgien er gjort om.

– Det er sterke skjebner som veves sammen, og jeg håper publikum setter pris på det og lar seg begeistre. Her er det storslagen natur og en spennende historie. Den skal på en måte både røre og underholde, med humor, alvor og spenning, sier regissøren.

Enorm frivillighet

Maridalsspillet har en kjerne med profesjonelle aktører, men spillet lar seg ikke gjennomføre uten innsatsen fra alle de frivillige. Mads Jørgensen forteller at det er rundt 80 mennesker involvert i årets spill.

– De frivillige er selve drivkraften. Det er nesten så man blir slått i bakken av all innsatsen, sier han og ramser opp folk som syr kostymer, lager mat, hjelper til med parkering og mye mer.

Eldse og yngste

Også i selve stykket er det mange frivillige med. Vi møter to av disse, årets yngste og eldste skuespillere, til en liten prat før øvelse sist torsdag. Det er da fremdeles noen dager til alvoret er i gang, og mye skal øves inn. Det var Julie Uchermann (12) som fikk ideen om å melde seg til frivillig innsats i Maridalen i fjor.

– Ja, Julie hadde sett stykket i 2015 og ville gjerne være med året etter. Men hun kunne ikke være her alene, hun var jo ikke 12 år engang. Det var pappaen hennes som mente at dette måtte farmor kunne gjøre! Så ble det sånn. Men i år er jeg med helt frivillig, smiler farmor, Ellen Uchermann fra Røa.

Julie, som går på Skøyen skole, forteller at hun har gått på Art på Røa, og at hun har spilt litt før.

– Jeg syns det var veldig gøy i fjor. Jeg hadde noen replikker også, sier Julie.

– Det er veldig hyggelig å være med. Det er jo derfor jeg er her. Og det er hyggelig å kunne gjøre dette sammen! sier Ellen Uchermann, som ikke hadde særlig med sceneerfaring før hun ble pensjonist.

Fossil på Røa Seniorsenter

Hun forteller at hun i flere år har vært med i den kjente gruppen Cabaret Fossile på Røa Seniorsenter, gjengen som slo gjennom med et brak og ble rikskjendiser på Norske Talenter på TV for noen år siden. Uchermann ble riktignok med etter at de hadde blitt TV-yndlinger.

– Var dette planen for tiden som pensjonist? Å stå på scenen?

– Overhodet ikke! Jeg trodde ikke jeg skulle gjøre dette i min pensjonisttilværelse.

– Men det er moro?

– Jada!

Julie har fått blod på tann og har ambisjonene klare.

– Jeg har lyst til å fortsette med dette og bli skuespiller når jeg blir stor, sier hun.

– Ja, det passer bra for henne. Hun husker jo hva hun skal gjøre og replikkene sine! sier farmor.

Nå håper årets eldste og yngste deltaker i Maridalsspillet at det blir fulle tribuner og strålende stemning i Maridalen i dagene som kommer, 15. til august.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...