Jubler for risten som skal redde disse små nøstene
Endelig er den på plass, risten som skal sørge for at fugleunger ikke raser ned i den farlige fossen ved Smestaddammen. Det måtte hjelp utenbys fra for at noe skulle skje.
Publisert: 29.05.2020 kl 10:50
Sist oppdatert: 30.05.2020 kl 09:11
SMESTADDAMMEN: I flere år har Nina Jonsson fra Røa fulgt dyrelivet ved Smestaddammen tett. Spesielt svanene er hennes store lidenskap, og svaneparet som har bodd ved dammen de siste årene, har fått flere kull med unger.
Det er en rekke farer for et svanepar som skal stifte familie ved en dam i storbyen. Jevnlig skader fuglene seg på fiskeutstyr, de blir angrepet av hunder, og de befinner seg plutselig midt i trafikken i Hoffsveien eller Monolittveien, der de kan komme brått på bilistene.
Noen ganger har svanefamilien lagt ut på langtur også. Da har ferden gjerne gått i retning Smestadkrysset og videre oppover Holmenkollveien og Holmendammen. Da har turen i seg selv vært svært farefull, og det har heller ikke vært enkelt å oppholde seg ved Holmendammen, der et annet svanepar ønsker å regjere på egenhånd.
Fikk endelig satt opp rist
I tillegg til alle disse farene har fossen på nedsiden av dammen ofte skapt problemer. Nina Jonsson har flere ganger forsøkt å legge grener og liknende foran fossen i et forsøk på å hjelpe fuglene.
I fjor begynte hennes venner i Dyrebeskyttelsen Norge Ringerikes fuglegruppe, som har hjulpet Smestad-svanene mye, å jobbe med å få til en metallrist foran fossefallet.
– Flere ganger har svaneunger havnet i fossen. Da greier de ikke å komme seg opp igjen på egenhånd. Særlig når de blir litt større, er det stor fare for at de blir skadet også, sier Frode Munkhaugen i fuglegruppa i Dyrebeskyttelsen Norge Ringerike.
– Svanene blir skadet av fiskeutstyr, hundebitt og påkjørsler, men det minste vi kunne gjøre, var å få satt opp en rist mot fossen, sier han.
Som sagt, så gjort. Risten er dyr. Den kostet mer enn 24.000 kroner, og etter kommunikasjon med Aker Eiendom, som forvalter området ved Smestaddammen, kom de frem til en løsning. De delte regningen seg imellom.
Mandag denne uken ble risten satt opp. Den har store nok åpninger til at det meste av smårusk og rask kommer seg gjennom, men stopper fugler på avveie. Skulle småbarn ved et uhell falle uti vannet, vil risten hjelpe dem også.
(Saken fortsetter under bildet.)

Mandag denne uken ble risten satt opp, etter et godt samarbeid mellom Dyrebeskyttelsen Ringerike og eiendomsforvalteren Aker Eiendom. Foto: Nina Jonsson
Utenriks...
– Men Ringerike? Smestad er jo litt «utenriks» for dere?
– Jeg bryr meg om alle fugler, ikke bare her! sier Munkhaugen. – Vi hjelper også til i for eksempel Oslo og Drammen.
– Hva er spesielt fascinerende med svaner?
– De er et godt eksempel på at vi kan ha dyrelivet tett innpå oss også i byene. De må tilpasse seg litt menneskenes økende tilstedeværelse, men det lar seg gjøre, sier han.
Nina er fornøyd
For Nina Jonsson, som drar til Smestaddammen flere ganger i uken for å passe på at svanene har det bra, er den nye risten det beste som har skjedd svanefamilien på lenge.
– Jeg er kjempeglad for risten. Jeg er veldig glad for at Heidi Halvorsen og Frode Munkhaugen i Dyrebeskyttelsen Norge Ringerike satte i gang dette i fjor, og nå har skaffet denne risten. Det vil hjelpe veldig, sier Jonsson til Akersposten.
Hun har en rekke ganger opplevd at svaneunger har falt de fire-fem meterne ned i fossen. I fjorårets kull ble en av svaneungene så skadet at den måtte avlives etter fall i fossen.
Nyfødte unger
Det er bare noen dager siden årets kull kom til verden ute på den lille øya i Smestaddammen.
Nå er svaneparet stolte foreldre til fire små, grå nøster som flyter rundt på vannet.
– Jeg var her fredag for en uke siden og så at to av ungene ble klekket. Jeg har alltid med meg kikkerten, sier hun.
Nå mener svane-entusiasten at årets kull har fått ett faremoment mindre å bekymre seg for, med den stengte fossen. De første dagene må hun imidlertid legge ut en stor gren foran risten, ettersom ungene foreløpig er så små at de risikerer å komme seg gjennom de 8,5 centimeter brede åpningene. Snart er de imidlertid så store at grenen er unødvendig.
– Hvordan gikk det med fjorårets svanekull?
– To av ungene klarte seg, sier Jonsson.
Med den milde vinteren viste de imidlertid ikke noe stort ønske om å komme seg bort fra Smestaddammen, slik ungene fra tidligere kull har gjort. Dermed måtte de to ungene ha litt hjelp.
– Nå er den ene ungen registrert på Bygdøy, mens den andre flyttet jeg til Bogstad. Jeg har ikke sett den der siden, sier Jonsson. Som nå altså har fått fire nye små å følge – og ta bilder av. Og hun har fått en flott rist ved fossen, til glede for store og små fugler som trives på Smestaddammen.