Akersposten

Jubler for at bekkeåpning blir lagt på is

Slik kan det en gang bli med åpen bekk i Hovseterdalen. Men nå er planene lagt på is, på grunn av stor lokal motstand og at prislappen er blitt mye større enn først antatt. Skisse: VAV

– Fornuften seiret til slutt, sier Nicolay Bruusgaard, som i flere år har kjempet sammen med mange av beboerne rundt Hovseterdalen mot åpningen av bekken i dalen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.01.2021 kl 12:40

HOVSETERDALEN: – Vi har bestemt å legge åpninga av Mærradalsbekken på is. Det har vist seg å bli mye dyrere enn opprinnelig antatt å åpne denne bekken. I tillegg er det en betydelig motstand i lokalmiljøet på Røa og Hovseter, skriver samferdsels- og miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) i en melding til Dagsavisen, som torsdag skrev om saken.

Stadig større skepsis

Planene om åpning av bekken i det 900 meter lange strekket der bekken går i rør på oversiden av Sørkedalsveien, har versert i flere år. Med utgangspunkt i at rørene uansett må byttes ut, har flere løsninger vært diskutert. Et flertall i bystyret landet på en løsning der man lager en slags pyntebekk, der kun en liten del av vannet renner oppe i dagen, mens mesteparten av vannet fremdeles skulle gå i rør under bakken.

Samtidig var prosjektet redusert til 650 lengde, ettersom det viste seg å være for trangt nederst i dalen.

Motstanden i området har økt etter hvert som prosjektet har blitt mer omtalt og nærmet seg oppstart. Økt har også kostnaden, særlig fordi det viste seg at man ikke lenger trengte å grave opp hele dalen for å legge nye rør. Dermed økte regningen for åpningn av bekken. Det som startet med en prislapp på rundt 20 millioner kroner, har steget over 100 millioner kroner.

Det har også ført til stadig flere politikere har snudd i synet på bekkeåpning, først lokalt, så i bystyret. I oktober sto Høyres Øystein Sundelin i dalen og fortalte at Høyre mener at prosjektet er blitt for dyrt og at det er unødvendig, særlig sett i lys av den store lokale motstanden.

Motstandere jubler

Aksel Hillestad og Nicolay Bruusgaard har vært to av de fremst motstanderne av prosjektet. Hillestad sier blant annet dette til Dagsavisen om hvorfor de ikke ønsker bekkeåpning: – Det er en yrende myldredal, som brukes utrolig mye til lek, aking og fotballspilling. Barna løper fritt her, og bekken ble opprinnelig lagt for at de som bodde i de da nybygde blokkene Hovseter skulle ha dalen som en slags utvidet hage. Dette behovet er enda større i dag.

Til nyheten om at byrådet nå har snudd, sier Hillestad: – Jeg synes det er en veldig fornuftig avgjørelse Vi er kjempeglade for at de har hørt på oss.

Bruusgaard sier til Akersposten at dette er en gledens dag.

– Fornuften seiret til slutt. Da vi spurte brukerne av dalen svarte godt over 70 prosent at de ikke ønsket åpen bekk. Likevel måtte vi kjempe i årevis for å bli hørt. Men vi ble hørt til slutt, sier han.

Han ønsker å takke alle naboer som har bidratt og stått på barrikadene mot planene.

– Og takk til lokalpolitikerne som etter hvert forsto hva dette handlet om og snudde.

– Omstendighetene gjør at vi dessverre må utsette feiringen, men jeg er sikker på at mange på Røa og Hovseter i dag tar en ekstra seiersskål for dalen, sier han.

Rørene skal fikses

Byråd Lan Marie Berg sier: – Vi har besluttet at bare den nødvendige opprustingen av vann- og avløpsetatens rør i dalen skal gjennomføres nå, mens åpningen av bekken eventuelt kan gjøres på et senere tidspunkt.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...