Akersposten

Johaug har fått drømmejobb og satser mot verdenscup

Karstein Johaug, bosatt på Holmenkollen, skløper og trener i Røa IL. Nå satser han på både seg selv og trenerjobb i Røa. Foto: Fredrik Eckhoff

Da Therese Johaug var langt nede, var lillebroren treningspartner og en utrolig viktig støttespiller. Nå har Karstein (26) fått tilrettelagt hverdagen perfekt – med egen satsing og trenerjobb i Røa Langrenn.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 31.05.2019 kl 10:07

RØA/HOLMENKOLLEN: – Karstein ser menneskene og det beste i dem. Han følger med og gir personlig oppfølging. Utøverne merker at alle er like viktige, sier leder Røa Langrenn, Rune Lorenzen.

Han snakker om Karstein Johaug (26), som nå blir enda mer integrert i Røa IL, som trener for HL-gruppen, det vil si utøverne som er i Hovedlandsrenn-alder. Dette er 15- og 16-åringene, født i 2004 og 2005.

Gikk på en smell

De siste årene har Karstein gjennomført en bachelor-grad i idrettsvitenskap på Lillehammer, før han flyttet til Oslo for et par år siden. Nå bor han på Holmenkollen, ikke langt fra sin storesøster. Og akkurat som for henne, er det langrenn opp og i mente for Karstein. I flere år har han resultatmessig ligget i sjiktet like bak de aller beste.

– Jeg er nok blant de 20 beste i landet, sier Karstein, som også forteller at han gjorde en tabbe da han flyttet til Oslo og satset fullt på langrenn.

– Det ble litt mye treningstimer. Jeg gikk på en liten smell. Det var godt oppe i et firesifret antatt treningstimer i året, og for meg funket ikke det helt, sier langrennsløperen som nå mener han har funnet en bedre balanse i treningen, og som har ambisjoner om å kjempe seg inn i verdenscup-diskusjonen.

Selv mener han at han allerede kunne vært med i det gjeveste selskapet om han hadde vært heldigere med timingen av sine beste resultater sist vinter.

Viktig rolle

Therese Johaug har flere ganger fortalt om hvor viktig lillebroren har vært i perioden hun var utestengt med dopingdommen. De la ned utallige timer med innsats sammen, i Nordmarka og ikke minst ved hytta på Sjusjøen.

Enda viktigere var Karstein kanskje som samtalepartner da det sto på som verst.

– Jeg har fungert som en støttespiller og en motivator, slik at hun fikk gjennomført treningsjobben. Det var viktig for henne å han en hun kunne snakke om alt og ingenting. Humøret svingte, og å ha en hun kjenner godt i nærheten, var bra, sier han.

Fremdeles trener han ofte med søsteren, ofte sammen med Ingvild Flugstad Østberg, som er den av landslagsjentene som oftest «tør» å følge Therese på hennes hardeste økter.

– Hvor tøffe er treningsøktene med de to?

– De er gode! Den er ekstrem den jobben de to legger ned. Jeg går ofte fortere på en langtur med Therese og Ingvild enn når jeg trener ellers, sier Karstein. – Jeg tror ikke alle er klar over den enorme jobben de legger ned.

Nylig løp han en 28 kilometer lang tur i Nordmarka sammen med Therese, på under tre timer.

– Det er fort, sier han.

Drømmetrenerne

I sin egen satsing mot det han håper skal gi mulighet til deltakelse på det aller høyeste nivået, har han nå hjelp fra flere av de aller beste i bransjen.

Han trekker frem svært erfarne trenere som Pål Gunnar Mikkelsplass, Steinar Mundal og Sondre Eriksen, som alle skal bidra.

– Hvis jeg skulle valgt blant de beste, hadde jeg sagt navn som Pål Gunnar og Steinar, og dem har jeg! smiler han.

Han forteller at han har fått tilbud fra private lag, men har valgt å kjøre sitt eget løp, blant annet i samarbeid med Konnerud-skiløperen Per Kristian Nygård.

– Jeg trener jo mye med Therese og Ingvild, og jeg syns egentlig det er godt å trene mye for meg selv, å tenke på egen utvikling. Kanskje det er sært, men jeg syns det er godt å løpe tre timer for meg selv i skogen! smiler han.

Drømmejobben

Høsten 2017 ble han engasjert i Røa ILs langrennsavdeling, og det var ikke minst viktig fordi Røa allerede har to av verdens beste langrennsløpere i sine rekker, Martin Johnsrud Sundby og britiske Andrew Musgrave. Med en god tredjemann var Røa plutselig en het kandidat til medalje i den gjeve NM-stafetten.

Det viste de tre gutta i vinter da de hentet hjem sølv til klubben.

– Vi har et lag som kan vinne neste år, hvis alle er med og er friske og raske. Vi er alle tre sugne på å ta den stafetten for Røa, sier han.

– Men jeg er ikke bare hentet inn til Røa for å gå stafetten for klubben. Jeg har nå blitt en del av Røa, og da betyr det mye mer. Jeg kan bidra med mye mer enn å være en god utøver, sier han.

Karstein er blitt stadig mer involvert i treningen av yngre utøvere i Røa, og nå får han hovedansvaret for Hovedlandsrenn-laget (HL-laget), altså de som er født i 2004 og 2005. I Røa er dette en stor gjeng med ivrige ungdommer, hvor mange trener mye og satser hardt.

Karstein forteller at det er oppimot 40 jenter og gutter med på laget.

– Vi har ligget på rundt 30 utøvere på standard treningsøkter nå i mai, økter som egentlig er litt kjedelige, sier han. – Det er enormt!

Karstein skal legge opp treningen, være med på ukentlige økter og samarbeide med foreldrene som er hjelpetrenere når han selv ikke er tilstede.

– Har dere noen bra skiløpere på gang i Røa?

– Ja, definitivt! Her har vi løpere som kan følge i fotsporene til Martin, sier han uten å nøle. – Vi ser konturene i holdningen til idretten, og flere av dem jeg trener her, kan virkelig ta steget. De kan bli skikkelig gode seniorløpere.

Drømmearbeidsgiveren

Rune Lorenzen, lederen i Røa Langrenn, er storfornøyd med å utvide samarbeidet med lillebror Johaug.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leder i Røa Langrenn, Rune Lorenzen, hadde med seg arbeidskontrakt til signering da han møtte Karstein Johaug onsdag.

– For Røa Langrenn er det ekstremt bra og løftende at han har kommet inn. Han er et stort forbilde for ungdommene. De gleder seg til å komme inn i HL-gruppen, sier han. – For der er Karstein.

– Han har en egen evne til å bry seg og til å se alle, sier han og er ikke snau når det gjelder å gi treneren rammer som kan passe med utøverens egen satsing og ambisjoner.

– Karstein skal jobbe så mye som gjør at han får tid til å satse så mye som han ønsker, sier han bestemt. Dermed skulle alt være lagt til rette for at hardtarbeidende Johaug skal få hverdagen til å gå opp.

Og kanskje får vi se Røa-løperen på tv-skjermen kjempende for de norske fargene i verdenscup. Han har i hvert fall troen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...