Akersposten

– Jobber hele tiden for barnas beste

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) og utenriksminister Ina Marie Eriksen Søreide (H) var mandag på besøk i Villa Utsikten barnehage, der Alexandra Steen (t.v) er daglig leder og eier.

I Oslos beste barnehage er daglig leder og eier, Alexandra Steen, bekymret når hun hører politikere som vil motarbeide private barnehager. – Alle barn er forskjellige og har ulike behov. Da trenger man ulike barnehager også, sier hun.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 25.08.2021 kl 13:56

HOLMEN: Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) og utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) var mandag på besøk i Villa Utsikten barnehage, som ligger i Binneveien, like ovenfor Holmendammen. Her leder Alexandra Steen barnehagen som ved siste foreldreundersøkelse, i desember i fjor, var den i Oslo med aller best resultater.

Profittforbud?

De to ministrene ville gjerne vite mer om hvordan den private barnehagen, som Steen er eier av, drives. De liker dårlig at enkelte partier på rødgrønn side går til angrep på privat eierskap i barnehager. SVs leder Audun Lysbakken og Mona Fagerås, utdanningspolitisk talsperson i SV, skrev for eksempel i et debattinnlegg i Dagbladet tidligere i år:

«Vi vil ha et profittforbud, og det er det minst fem gode grunner til: For det første er ikke dette en vanlig privat næring. Vi snakker her om kommersielle aktører som går inn i en sektor uten risiko. De får penger fra foreldre og staten og ender opp med ekstremt lettjente penger.»

På SVs nettside står blant annet: «I dag eies 54 prosent av barnehagene av private. De finansieres av offentlige tilskudd og foreldrebetaling. SV mener at foreldrenes og fellesskapets penger skal komme barna i barnehagen til gode, ikke tas ut som privat profitt for kommersielle eiere.»

– Kan få dramatiske konsekvenser

– Det er viktig at vi har private og ideelle aktører som kan komplettere det offentlige tilbudet. Disse gjør mye bra og tilbyr aktiviteter som inkluderer alle. Barna er fornøyde, og foreldrene også. Det skyldes at disse aktørene gjør mye riktig, sier Nikolai Astrup til Akersposten.

Omtrent halvparten av barnehagebarna i Norge går i private barnehager.

– Det kan få dramatiske konsekvenser for tilbudet, mangfoldet og valgfriheten hvis de rødgrønne partiene vinner valget, sier Astrup og fortsetter: – Vi trenger at offentlig sektor blir utfordret av andre som tenker nytt og som kanskje tilbyr et litt annet produkt. Det er bra at det fins et bredt utvalg.

– For barnas beste

– Her i Villa Utsikten barnehage ser vi en privat barnehage som drives godt, og hvor de reinvesterer overskudd i for eksempel nye lekeapparater og hvor de har en inkluderende profil, sier ministeren.

Daglig leder og eier av barnehagen, Alexandra Steen, sier at man ved å forsøke å stoppe private barnehager, antakelig ønsker å ramme de store, private barnehageaktørene.

– Men det vil ramme også små barnehager, som her hos oss. Vi er en liten barnehage med 27 barn, sier Steen, som sier at når politikerne først har åpnet for private barnehager, er det viktig å likebehandle barnehagene.

– Fri konkurranse vil øke kvaliteten for barna. Det vil tvinge aktørene, både private og kommunale, til å reinvestere i barnehagen for å gjøre den mest mulig attraktiv. Så lenge det ikke er fri konkurranse, foreligger det ikke stort nok incentiv til å gjøre barnehagen best mulig for barn, foreldre eller ansatte, sier hun og fortsetter:

– Kommunen sørger for inntekt fordi de er avhengig av de plassene som nå foreligger, og man trenger ikke hige etter å være best mulig for å fylle plassene. Ved fri konkurranse vil de som ikke klarer å tiltrekke seg noen barn ikke overleve, mens de som velger å investere deler av overskuddet til barnas og ansattes beste, stå igjen med lav avkastning, men mye viktigere: fornøyde barn, ansatte og foreldre. Alle barn er forskjellige og har ulike behov. Da trenger man ulike barnehager også.

– Hva gjør at din barnehage oppnår best score blant alle Oslos barnehager på foreldreundersøkelsen?

– Det er fordi vi hele tiden jobber for barnas beste. Vi er helt avhengige av å ha engasjerte og dyktige ansatte, og da må vi være konkurransedyktige på lønn og øvrige vilkår, som for eksempel pensjonsordninger. Hos oss gir vi de ansatte bonus når årsregnskapet tillater det, og vi reinvesterer inntektene i blant annet nye leker og andre materialer til barna og bedre lokaler, sier hun.

Steen forteller at de tilbyr mye friluftsliv, og har mange sportslige aktiviteter for barna, som svømming, klatring, skøyter, fotball, tennis, langrenn og slalåm.

– Slalåm er dyrt, men de fleste av aktivitetene vi gjør, er gratis. Dessuten skriver vi alltid i mail til foreldrene at det er lavterskel dersom man ikke har mulighet til å betale denne tilleggsutgiften. Da har det hendt at barnehagen har betalt for eksempel alpinkurset og skaffet det nødvendige utstyret til barnet. Utstyret har barnehagen kjøpt brukt på finn.no.

– Det samme gjelder mattilbudet. Det stemmes over av foreldrene, og de som ikke har anledning til å betale beløpet, kan si ifra slik at barnehagen dekker matutgiften for det aktuelle barnet, sier hun.

– Kommunale barnehager kan også gjøre det sånn, påpeker Steen.

– Hva frykter du kan skje?

– Jeg er redd for at kommunen skal kunne velge å plassere barn i kommunale barnehager fremfor i private, slik at vi etter hvert ikke får fylt opp barnehagen og derav må legge ned, på tross av foreldres ønske og lange ventelister. Jeg syns det er viktig at vi skal fortsette å likebehandles, sier barnehage-gründeren.

– Det er bra at det fins et bredt utvalg. Det offentlige skal stille kravene til tilbyderne, og så kan vil la også private drive tjenestene for oss. Sånn er det nå, og sånn ønsker jeg at det skal fortsette. Det gjør jo foreldrene også. De ser at det er bra at private også driver barnehager, sier Nikolai Astrup.

Mange har for øvrig oppdaget at drives godt i Villa Utsikten barnehage på Holmen.

– Vi har lange ventelister og skulle gjerne hatt plass til flere barn, sier Alexandra Steen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...