Akersposten

«Jentene skjenkes, og før de settes av i veikanten, har de sugd noen av gutta, hatt sex, blitt utnyttet»

Leder for Ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon, Johan Benitez, snakket med Ullern-elever om russetid. Foto: Hanne-Karine Sperre

– Appellen min til dere er at russetiden er for russ, ikke for 15-16-åringer, sa politilederen da han møtte Ullern-elevene.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 22.04.2019 kl 18:24

ULLERN: Salen lytter, noen nikker. Avsnittsleder ved Majorstuen politistasjon, Johan Benitez, er på Ullern Videregående for å snakke om russetiden foran årets kull.

– Er dere med på den? spør Benitez.

Avsnittslederen er frempå i skoene der han i en god kombinasjon av humor og alvor forteller at politiet ønsker et godt samarbeid med russen, og alle involverte, for å sikre en hyggelig russefeiring. Med «emojis» og et uformelt språk har politiet den siste tiden henvendt seg direkte til russen, og deres foreldre. Politiet innom flere svært viktige temaer.

«Ta vare på hverandre» og «Vær en kjernekar». «Pass på deg selv og pass på venninnen din», «vis hensyn». Politiet er på jobb for russen, og for de som ønsker å sove om natten, går ordlyden over sosiale medier. En trygg russetid stod på agendaen da politiet inviterte alle landets ungdomsforeldre til et foreldremøte på sin Facebook-side torsdag kveld.

«Jomfru», «moderat» og «erfaren»

Tidligere denne måneden ble en ny knute døpt. En «perfekt uke» handler om å ligge med syv personer i løpet av syv dager, og en annen om å ha trekant-sex. Med prevensjon selvfølgelig. En undersøkelse blant fjorårets avgangselever fra videregående viser at én av tre opplevde drikkepress i russetiden, og hver sjette russejente sier hun opplevde uønsket seksuell oppmerksomhet.

I undersøkelsen kommer det også frem at halvparten av fjorårets russ mener alkohol preget russetiden for mye.

Nylig kom også årets russeknuter for Oslo og Akershus, som belønner sikker sex med syv forskjellige personer på en uke, gruppesex og belønning for å ligge med russestyret, med knuter.

Unge jenter har blitt bedt om svare på hvor mye de veier og om de har seksuell erfaring. «Jomfru», «moderat» og «erfaren» er svaralternativene. Yngre jenter gjør alt de kan for å være med på rulletur. De skjenkes fulle, og de utfører seksuelle tjenester for å få være med på bussen. Dette kan få dype varige konsekvenser for jentene det gjelder, de kan bli bruksvare for menns nytelse.

– Vi finner unge jenter på russebussene, en del av dem 15–16 år. De vet ikke hvor de er, de har ikke penger til å komme seg hjem, og nesten ikke klær. Jentene skjenkes, og før de settes av i veikanten, har de sugd noen av gutta, hatt sex, blitt utnyttet. Stup fulle. Dette er ikke ok, sier Benitez for alvor.

– Jeg vil ikke at dere skal komme i den situasjonen, hvor det blir ugreit og hvor det kan få konsekvenser for fremtiden, legger han til.

– Rekk opp hånden alle jentene som er på buss, ber Benitez, før han legger til: – Hvor mange av dere vil rulle med 16-åringer, gutter, som dere skjenker fulle og utnytter seksuelt?

Det går en humring gjennom salen, og en unison og samtykkende avvisning på spørsmålet åpenbarer seg.

– Åpenbart noe gutta trenger å tenke litt over, sier avsnittslederen.

Etter fjorårets føljetong i mediene kan man få inntrykk av at russen kun er opptatt av sanseløs fyll, løssluppen sex og slåssing. Russetiden ser ikke lenger ut til å være en konsentrert feiring av endt skolegang eller et markert overgangsrituale fra ungdom til voksen. Russetiden er blitt et treårig løp i forberedende festing, grenseløs sex, konseptutvikling og bussoverdragelser i hundretusenkronersklassen. Unektelig mye gøy underveis. Men presset på effekter og er beinhardt og i enden venter studielån, selvstendighet og for noen konsekvenser som kanskje definerer resten av livet.

Å være russ er blitt en treåring livsstil, videreutviklet og holdt i live av tradisjoner. «School is like a boner. It’s long and hard … Unless you’re drunk» lød skriften på en t-skjorte fra Russeservice sin katalog for 2013. Mekanismene bak russefeiringen bygger på sterke krefter, knutene likeså.

Gruppementalitet er en drivkraft

Russ skal være dress, knuter, samhold, fest og moro etter 13 års skolegang. Men de siste årene har russetiden satt et helt annet fotavtrykk flere steder i landet, forteller politiet. Fylla har tatt over for festen, og politiets logg preges i stor grad av russeoppdrag , gjennom maimåneden. Eksempelvis de 640 som Benitez refererte til da han talte til forsamlingen på torsdag.

Johan Benitez.

– Politiet bruker mye ressurser på russ, og det som har med russetiden å gjøre. I PO loggføres alt som har med hendelser og innringingen å gjøre, og det dreier seg i stor grad om støy.

Det er en betydelig mengde oppdrag som går til russen, og i praksis betyr dette at når noen andre ringer 112, folk som trenger hjelp fra politiet, får de ikke hjelp.

– Dette tenker vi i politiet, at er et fornuftig bakteppe dere kan ta med dere inn i russetiden, legger Benitez til før han fortsetter. Dette er erfaringsbasert, og handler ikke om stempling eller stigma, fortsetter han.

– Vi er ikke ute etter russen. Vi prøver så langt det over hodet går, å forebygge, legger han til.

– Det meldes stadig om seksuallovbrudd, fyll og ordensforstyrrelser i forbindelse med russetiden, og russeturer som har vist seg å preges av vold, fengsling og en bekymringsfull festkultur.

Benitez trekker frem eksempler med en bønn om at årets russ skal ta noen bevisste valg knyttet til hvem de ønsker å være.

– Hva slags venninne vil du være? Dette gjelder for jentene og det gjelder for guttene. «Hva slags fyr vil du være?» spør avsnittslederen.

– Det handler om å justere seg, og det handler om det etiske og moralske kompasset. Hva er ok, hva er ikke ok?

I tillegg til å rykke ut på støymeldinger, vil politiet fremover ha hovedfokus på å forebygge Sedelighetslovbrudd, der et av tiltakene er å ha lav terskel for å ta mindreårige jenter av russebussene.

Deretter følger trafikkulykker, hvor politiet har hyppige kontroller av russebusser. Her kontrolleres det blant annet at det ikke er for mange om bord i bussen.

Voldslovbrudd har høy prioritet, og politiet vil prioritere synlig tilstedeværelse der hvor russen oppholder seg.

– Det vi snakker om er at russen må være bevisst på hvordan de fremstår. Russen er «guder» for 8-10-åringer, dette er barn som springer etter bussen og russen for å få russekort og oppmerksomhet, sier Benitez.

– Dere har et ansvar som forbilder. Jeg ønsker at dere setter standard for den yngre generasjonen. Tenk litt over hvordan dere framstår, og at dere skal sende ut positive signaler ovenfor hverandre, og andre.

– Hvis jeg blir tatt for det, hva skjer da?

Benitez forteller om telefoner inn til avsnittet, hvor ungdommer stiller spørsmål om både hypotetiske, men også reelle hendelser. En bratt pedagogisk kurve er ikke nødvendigvis en ulempe. Men det er ofte en fordel å være bevisst i gjerningsøyeblikket.

– Jeg ønsker ikke at en liten ting skal hefte dere senere i livet. Og da er det ikke likegyldig hvordan dere kommer dere gjennom russetiden. Ikke ta for lett på ting! sier han.

Enkelte utdanninger, innreiser til andre land og utdanning i Forsvaret forutsetter plettfri vandel. «Ta en tut og en skål» for å få en knute i russeluen, kan ende med en prikk på rullebladet. Politiet erfarer at når de ber russen om å helle ut alkoholen, setter noen av dem i stedet flasken til munnen.

– Det skal i utgangspunktet relativt mye til for å bli anmeldt for å drikke på offentlig sted, men det avhenger av situasjonen. I utgangspunktet vil vi gi dere et pålegg om å kvitte dere med alkoholen ved å tømme den ut, smiler avsnittslederen mens han viser til eksempler der russen har satt flasken mot munnen for å tømme innholdet.

– Men etterkommes ikke dette, og dere har fått et par sjanser, har vi mulighet til å ta i bruk sterkere midler som for eksempel anmeldelse. Det er forbudt å drikke på offentlig sted, og det må alle forholde seg til, legger han til.

Fenomenet «russedress»

Russetiden er langt fra en uskyldig fest, og det viser seg at det er mange som har blitt utsatt for ting i russetiden som de bærer med seg videre inn i voksenlivet, og det er mange som har gjort ting i russedress, som de angrer på i etterkant. Hendelser som kan ha store konsekvenser for livet videre.

– Det skjer ting når russedrakten kommer på, som om det er en supermann-drakt, og dette vil jeg at dere skal ta litt inn, ber Benitez før han fortsetter. – Ikke la det skje ting i denne dressen som ellers ikke ville skjedd.

Selv om man trekker på seg en rød, eller blå, dress, og skal feire 13 år skolegang, betyr det ikke at man kan gjøre som man vil. Russedrakten er ment nettopp for å skape et samhold, sammen for et mål.

– Er det noen som har vært på fest på Elveli her? spør Benitez. Et få tall rekker opp hånden, før åtte hender er i lufta. Salen ler lavmælt.

– Det er et eget fenomen, dette med dressen. Det skjer ting på Elveli, som ikke skjer i Hegdehaugsveien, sier Benitez før han fortsetter. – Ikke la gruppementaliteten ta det beste av dere!

Trengs det dannelsesreiser for kremen av dagens ungdom, som reiser til Ios i Egeerhavet. Der de forhånds markere avslutningen av 13 års skolegang med å slå hverandre helseløse?

– Politiet har ikke til hensikt å moralisere, eller stigmatisere. Vi ønsker å si noe om verdivalg, og noen av de mekanismene som påvirker, og valgene dere tar.

– Dere husker Ios i fjor sommer. Fem russ ble pågrepet på ferieøya, for å ha banket opp og brukket beina på en 18-åring. Det er sterke mekanismer i gruppetilhørighet, og man følger på uten å egentlig vite hva man er med på, sier Benitez.

Når saueflokken løper utfor stupet, er dette farlig gruppementalitet. Den tradisjonelle rivaliseringen mellom ulike russebusser, som vanligvis ikke møtes i Norge før russetiden, eskalerer når de av ulike grunner møtes på feriesteder som Ios i Hellas.

– Da er det lett at allerede eksisterende konflikter forsterkes. Det er som regel enkeltpersoner som provoserer, og deretter kommer flere av bussmedlemmene for å støtte dem.

«Russejuss»

Har dere regler knyttet til bruk av narkotika på bussen? spør Benitez. 2019-kullet på Ullern nikker.

– Hva med rulleansvarlig? Og hva med kontrakt for sjåføren? fortsetter han.

– Har dere lest kontrakten med sjåføren?

Elevene ved Ullern rister på hodet, ser på hverandre. Noen flirer usikkert idet de erkjenner at innholdet i kontrakten er helt ukjent for dem.

– Plutselig kan dere stå ansvarlig for årslønna til en bussjåfør, legger Benitez til, før han utdyper med at det er et gitt antall tillatte passasjerer på en buss, og det er vognkortet som avgjør hvor mange passasjerer kjøretøyet tillater. Hvis russen fyller opp bussen, eller det sniker seg inn et antall som overskrider dette, øker også faren for at det kan skje ulykker, og skadeomfanget kan bli stort med så mange usikrede personer.

LES OGSÅ: "Hæ? Champagnefrokost? 16 år?"

Russ tett i tett, med hodene ute av takluka, kan bety at sjåføren får førerkortet sitt beslaglagt. Politiet kan gjøre kort prosess i tilfeller som dette, der det viser seg flere småting ved bussen, hvor politiet til slutt skriver en anmeldelse og beslaglegger førerkortet til sjåføren av bussen.

I kontrakten fastsettes og reguleres et forhold mellom russen og sjåføren. Hvis sjåføren ryker på et førerkortbeslag med bakgrunn i at bussen eksempelvis har flere passasjerer enn det som er tillat, eller det gjelder gjentatt tilsnakk og mangellapp på bussen, kan sjåføren ha sikret seg juridisk i kontrakten. I tillegg kan det hende at sjåføren har sikret seg slik at det er dere som må betale et forelegg fra politiet.

– Les kontrakten, slik at dere vet hva den inneholder, råder Benitez.

– Oppfordringen er også at dere og sjåføren må følge de bestemmelsene som gjelder, og har en god tilnærming til trafikksikkerhet.

– I media fokuseres det ofte på det negative, og det er utvilsomt mye som er positivt ved russefeiring og holdninger som ikke kommer frem. Som eksempelvis innsamling til penger til kreftforskning. Men dette kommer ikke frem i media. Tenkt på hva dere kan bidra med, og gjør gjerne noe ut av det. Jeg vet om journalister som gjerne fremhever det positive, avslutter Benitez.

Råd til russ og foreldre

Råd til russen:

 • Ta et standpunkt mot narkotika. Ta kontakt med politiet, bydelen eller helsesykepleier ved skolen dersom du trenger råd eller hjelp.
 • Ikke bli overstadig rusa. Dette setter deg i en sårbar situasjon hvor du kan bli utnyttet seksuelt eller på andre måter. For å unngå dette; ikke bruk narkotika, og ikke drikk sprit.
 • Pass på hva du deler på sosiale medier. Deler du bilder andre personer krever dette samtykke. Det kan være straffbart å dele krenkende bilder.
 • Ikke ta med 15-16-åringer på rulling.
 • Russebiler/busser: Følg trafikkreglene. Husk at sjåførene har et selvstendig ansvar for sikkerheten.

Råd til foreldre:

 • Selv om barnet ditt er myndig, er det fremdeles viktig at du er tilstede.
 • Vær tilgjengelig på telefon hele døgnet.
 • Vær klar til å hente ungdommen din dersom de ber om det.
 • *Engasjer deg i det russen din foretar seg.
 • Be om hjelp fra politiet dersom du er urolig.
 • Vær tydelig på hvor grensene går.
 • Foreldre til 15-16-åringer; vær oppmerksom på at de kan ønske å være med russen for å rulle.

Følg Akersposten på Facebook

Nyhetsbrev fra Akersposten

Meld deg på Akerspostens ukentlige nyhetsbrev på epost her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...