– Jeg vil gjerne høre hva folk mener de trenger fremover

Seniorveileder og koordinator for aldersvennlig by i Bydel Ullern, Mari Bilben (t.v) og avdelingssjef Bente Otto håper på fullt hus og mange gode innspill på høstens møter på MandagsStoppen. Foto: Bjørg Duve
– Vi er avhengig av å kunne ha en dialog med innbyggerne. Da må vi prioritere å være til stede på de arenaene innbyggerne er å treffes. Mandagsstoppen er en slik arena, sier avdelingssjef Bente Otto og Mari Bilben som er koordinator for aldersvennlig by i Bydel Ullern.
Publisert: 20.09.2018 kl 09:38
Sist oppdatert: 21.09.2018 kl 09:33
BYDEL ULLERN: Vi treffer Bente Otto og Mari Bilben på Ullern kultursenter en travel mandag i september. Det er MandagsStoppen, og eldrebyråd Tone Tellevik Dahl har nettopp snakket til en sal full av engasjerte og godt voksne som mer enn gjerne delte sine meninger om byens og bydelens tilrettelegging for en aktiv alderdom.
Da er det en selvfølge at Otto og Bilben stiller opp. Også bydelsdirektør Marie Anbjørg Joten har tatt turen innom MandagsStoppen, et tydelig tegn på hvor viktig «aldersvennlig by» er for bydelen.
De som legger veien innom Ullern kultursenter og MandagsStoppen utover høster, vil få flere anledninger til å møte Otto og Bilben. Gjennom en møteserie og en workshop inviterer de bydelens seniorer til å si sin mening om utformingen av tilbud og aktiviteter fremover.
– Hvordan legges møtene opp?
– De henger naturlig sammen. Møtet 24. september er et informasjonsmøte hvor jeg vil gi et oversiktsbilde over tjenester og tilbud i Bydel Ullern. Vi får stadig spørsmål om våre tjenester og der er ikke lett å holde seg informert om alle oppdateringer, svarer Otto og møter et bekreftende blikk fra Bilben.
Inviterer til workshop for fremtiden
– Hvilke tilbud bydelen har i dag er én ting, men på disse møtene vil jeg gjerne høre hva folk mener de vil trenge fremover. Hvordan vil man bo? Hva er et godt utemiljø? Workshopen i oktober for eksempel åpner med et kort foredrag der vi presenterer noen sentrale problemstillinger, så blir det aktiv jobbing i grupper der vi sammen ser på aktiviteter, tjenester og tilbud for framtiden, fortsetter Otto.
– Vi håper på en god aldersfordeling, blant deltakerne, for da blir resultatet best. Her er vi avhengig av gode innspill, og det er stor forskjell mellom behovene til de som er i aldersgruppen 60 til 90 år, bekrefter Bilben.
– På siste møte i november vil jeg komme tilbake til temaet om hva som trengs for å gjøre hverdagen tryggere. Jeg vil også ta opp noe det er viktig å tenke over, at vi har alle har et ansvar for eget liv. Men bydelen og det offentlige kan bidra, og jeg vil forklare forskjellen på lovpålagte tjenester og aktivitetstilbud, og hva seniorer i bydelen kan forvente å få hjelp til når det trengs, sier Otto.
Aldersvennlig by - Seniortråkk
Bydel Ullern er fadderbydel for en aldersvennlig by innenfor områdene samfunnsdeltakelse, kommunikasjon og medvirkning, og uteområdene og fysisk aktivitet. Tilbud som MandagsStoppen, høstens møteserie og workshop er eksempler på de første. Utemiljøet er en viktig ramme rundt et trygt og godt liv, derfor har bydelen fått en halv million i tilskudd til å arbeide med tiltak for en aldersvennlig by.
Bydelens nye koordinator for aldersvennlig by, Mari Bilben blir svært ivrig når hun forteller om bydelens store satsning innen utemiljø, Seniortråkk, en kartlegging av nærmiljøet som kun er mulig med innsats fra de som kjenner og bruker bydelen.
– Det blir flere tråkk og alle kan være med en eller flere ganger og hjelpe oss kartlegge gater, turområder, møteplasser, parker for å finne ut hvordan de kan bli mer aldersvennlige. Deltakere med smarttelefoner kan laste ned en app, slik at de kan markere og notere funn, forklarer Bilben.
Har du ikke smarttelefon, er det ingen hindring. Bilben forsikrer at hun kan bistå med å legge inn i appen de merknader deltakerne uten smarttelefon kommer med.
– Den store fordelen med Seniortråkk er at kartlegging av nærmiljøet kan foregå uavhengig av de organiserte tråkkene. Har du først lært å bruke appen og har en smarttelefon, er det bare å laste ned appen. Så når du er ute og oppdager at her trengs det en benk, eller her kan det bli en god møteplass for store og små, er det bare å registrere det i appen. Det er et nyttig verktøy, sier Bilben.
Vil du vite mer om kommunale tilbud for eldre i bydel Ullern? Har du gode forslag på hvordan bydelen kan utvikle framtidsrettede bo- og aktivitetstilbud som seniorene i bydelen vil ha? Gå ikke glipp av høstens møter med bydelsadministrasjonen på MandagsStoppen, Ullern kultursenter. Første møte er 24. oktober, kl. 12-13.30.
Mange vil kjenne Mari Bilben som seniorveileder i Bydel Ullern. Hun gir råd til alle over 60 som tar kontakt, og hun avlegger et besøk til alle det året de fyller 77 år. Nå går hun over i stillingen som koordinator for aldersvennlig by i Bydel Ullern og vil være å treffe på MandagsStoppen fremover. Har du spørsmål om aldersvennlig by eller er du interessert i å delta i Seniortråkk, kan du kontakte henne her: seniorveileder@bun.oslo.kommune.no