– Jeg røyket hasj første gang i 8. klasse, det er ganske vanlig egentlig

Etter Akerspostens folkemøte 28. februar tok jenta (16) kontakt og fortalte om et utagerende festliv. Foto: Fredrik Eckhoff
– Det krever ikke veldig mye for å få kjøpt det, sier jenta på 16 år.
Publisert: 21.03.2019 kl 13:55
Sist oppdatert: 21.03.2019 kl 17:40
OSLO VEST: Jenta med det lyse, lange håret har akkurat fylt 16 år, og går på en av skolene vest i byen. Hun er en av flere ungdommer som tar kontakt med Akersposten etter folkemøtet om oppvekst, rus og kriminalitet 28. februar. Jenta forteller at hun kjenner seg igjen i beskrivelsen av festkulturen og ungdommen. Men legger til at det er utrolig mange naive foreldre.
Sørpe fulle og hasjrøyking
Hun forteller om fester der hun og vennene drikker seg sørpe fulle. Men det stopper ikke der. De holder også «munche»-lag i helgene. De handler inn masse digg mat, og så røyker de cannabis. Med dette betror hun seg til helsesykepleieren ved skolen, og mener det er veldig bra at de kan snakke med henne om rus.
– Jeg røyket hasj første gang i 8. klasse, det er ganske vanlig egentlig. Det er stor åpenhet om bruken blant venner. Vi vet hvor i miljøet det går an å skaffe hasj og av hvem. Det er kjent, sier hun.
På spørsmål om hvor de får tak i alkohol, svarer hun at det alltid er noen som får alkohol av foreldre, eller som har eldre søsken som kjøper. Hasj kjøper hun alltid av en fyr på skolen, eller så hender det at de drar de ned til byen.
Hun har venner som går på «pissings», og som følges opp av helsesykepleier. Hun vet at noen bare sier at de går på «pissings» for å slippe unna presset. Dette er avtaler med helsesykepleier om at de jevnlig sjekkes for narkotikabruk. Men hun har også venner hun mener drar dette altfor langt, der det ikke går en eneste helg hvor de ikke ruser seg, og foreldrene aner ingenting.
Hun elsker å gå på fest og møte venner. Men festingen har en bakside, sier hun, og legger til at hun noen ganger føler seg tom og angrende. Ifølge 16-åringen bunner ukulturen i et feil sett med holdninger og verdier hos de unge, men også hos foreldrene. Hun forteller videre at status, utseendefokus og materielle eiendeler ligger høyt på listen over hva som har verdi i Oslo vest.
Noen av venninnene har foreldre som kjenner til bruken, og de har tatt grep. Men noen foreldre gir også etter, som om de er redde for å si nei.
Ser ikke farene
I møte med foreldre denne kvelden oppfordret både politi, helsepersonell og politikere til å følge litt bedre med på hva ungdom foretar seg. Foreldre kan lett være for naive, og når det gjelder barna tenkes det ofte med hjertet, og ikke alltid med hodet.
Helt sentrale temaer som kom til overflaten på folkemøtet denne torsdagskvelden i kantinen på Persbråten skole, var foreldrenes egne alkoholvaner og holdninger til rus, og at disse er med på å påvirke de unges omgang med tilsvarende. Dernest har både holdninger, og tilgjengeligheten, til cannabis endret seg de siste årene, og studier viser at befolkningen blir stadig mer liberale til cannabis. Cannabis sees ikke på av alle som et farlig stoff.
Her kunne overlege Merete Vevelstad bidra med rystende beskrivelser av hvordan cannabis kan påvirke en ungdomshjerne som er i vekst.
«Godtroende foreldre» var utspillet fra en mor, og FAU-leder, som åpent og reflektert fortalte om sin egen naivitet knyttet til et av barna hennes. Lite forstod de, eller valgte å sjekke ut, løftet om at datteren og en venninne bare skulle være hjemme fredagskvelden, der de ga avkall på en fest «for slikt drev ikke de med». Senere samme kveld ringte datteren hjem, redd og panisk, venninnen hadde mistet bevisstheten, de hadde debutert med sprit. Det er mange unge som er ute og ruser seg mens vi foreldrene tror at ungdommen sover over hos venner, la hun til.
«Men alle andre får lov»?
Det kom modige betraktninger fra en far i salen. Det krever sitt å si nei der andre foreldre sier ja.
Han pekte på særs viktige sannheter, der han brakte til bords historiene om enkelte foreldre som kjøper alkohol til ungdommen, og foreldre som ikke sier nei i frykt for at barna skal havne utenfor.
LES OGSÅ: "Hæ? Champagnefrokost? 16 år?"