Akersposten

– Jeg røyket hasj første gang i 8. klasse, det er ganske vanlig egentlig

Etter Akerspostens folkemøte 28. februar tok jenta (16) kontakt og fortalte om et utagerende festliv. Foto: Fredrik Eckhoff

– Det krever ikke veldig mye for å få kjøpt det, sier jenta på 16 år.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.03.2019 kl 17:40

OSLO VEST: Jenta med det lyse, lange håret har akkurat fylt 16 år, og går på en av skolene vest i byen. Hun er en av flere ungdommer som tar kontakt med Akersposten etter folkemøtet om oppvekst, rus og kriminalitet 28. februar. Jenta forteller at hun kjenner seg igjen i beskrivelsen av festkulturen og ungdommen. Men legger til at det er utrolig mange naive foreldre.

Sørpe fulle og hasjrøyking

Hun forteller om fester der hun og vennene drikker seg sørpe fulle. Men det stopper ikke der. De holder også «munche»-lag i helgene. De handler inn masse digg mat, og så røyker de cannabis. Med dette betror hun seg til helsesykepleieren ved skolen, og mener det er veldig bra at de kan snakke med henne om rus.

– Jeg røyket hasj første gang i 8. klasse, det er ganske vanlig egentlig. Det er stor åpenhet om bruken blant venner. Vi vet hvor i miljøet det går an å skaffe hasj og av hvem. Det er kjent, sier hun.

På spørsmål om hvor de får tak i alkohol, svarer hun at det alltid er noen som får alkohol av foreldre, eller som har eldre søsken som kjøper. Hasj kjøper hun alltid av en fyr på skolen, eller så hender det at de drar de ned til byen.

Hun har venner som går på «pissings», og som følges opp av helsesykepleier. Hun vet at noen bare sier at de går på «pissings» for å slippe unna presset. Dette er avtaler med helsesykepleier om at de jevnlig sjekkes for narkotikabruk. Men hun har også venner hun mener drar dette altfor langt, der det ikke går en eneste helg hvor de ikke ruser seg, og foreldrene aner ingenting.

Hun elsker å gå på fest og møte venner. Men festingen har en bakside, sier hun, og legger til at hun noen ganger føler seg tom og angrende. Ifølge 16-åringen bunner ukulturen i et feil sett med holdninger og verdier hos de unge, men også hos foreldrene. Hun forteller videre at status, utseendefokus og materielle eiendeler ligger høyt på listen over hva som har verdi i Oslo vest.

Noen av venninnene har foreldre som kjenner til bruken, og de har tatt grep. Men noen foreldre gir også etter, som om de er redde for å si nei.

Ser ikke farene

I møte med foreldre denne kvelden oppfordret både politi, helsepersonell og politikere til å følge litt bedre med på hva ungdom foretar seg. Foreldre kan lett være for naive, og når det gjelder barna tenkes det ofte med hjertet, og ikke alltid med hodet.

Helt sentrale temaer som kom til overflaten på folkemøtet denne torsdagskvelden i kantinen på Persbråten skole, var foreldrenes egne alkoholvaner og holdninger til rus, og at disse er med på å påvirke de unges omgang med tilsvarende. Dernest har både holdninger, og tilgjengeligheten, til cannabis endret seg de siste årene, og studier viser at befolkningen blir stadig mer liberale til cannabis. Cannabis sees ikke på av alle som et farlig stoff.

Her kunne overlege Merete Vevelstad bidra med rystende beskrivelser av hvordan cannabis kan påvirke en ungdomshjerne som er i vekst.

«Godtroende foreldre» var utspillet fra en mor, og FAU-leder, som åpent og reflektert fortalte om sin egen naivitet knyttet til et av barna hennes. Lite forstod de, eller valgte å sjekke ut, løftet om at datteren og en venninne bare skulle være hjemme fredagskvelden, der de ga avkall på en fest «for slikt drev ikke de med». Senere samme kveld ringte datteren hjem, redd og panisk, venninnen hadde mistet bevisstheten, de hadde debutert med sprit. Det er mange unge som er ute og ruser seg mens vi foreldrene tror at ungdommen sover over hos venner, la hun til.

«Men alle andre får lov»?

Det kom modige betraktninger fra en far i salen. Det krever sitt å si nei der andre foreldre sier ja.

Han pekte på særs viktige sannheter, der han brakte til bords historiene om enkelte foreldre som kjøper alkohol til ungdommen, og foreldre som ikke sier nei i frykt for at barna skal havne utenfor.

LES OGSÅ: "Hæ? Champagnefrokost? 16 år?"

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...