ANNONSE
Annonse

– Jeg liker å lytte til eldre mennesker, de har så mange gode historier

Per Christian Tøstie (58) satser på å tilby sosial matlaging hjemme på kjøkkenet til kundene – som skal være eldre mennesker. Matvekt, termometer og vakummaskin blir viktige hjelpemidler. Foto: Fredrik Eckhoff

Per Christian Tøstie er kokk og har lagd mat i en mannsalder. Nå ser han for seg en fremtid der han møter eldre mennesker der de virkelig kan finne tonen – og gjøre noe nyttig sammen: På kjøkkenet!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: Mannen som vokste opp ved Vestkanttorvet på Frogner, har drevet i restaurantbransjen i flere tiår, blant annet med catering hjemme hos folk og restaurantdrift. Han drev for eksempel et fransk crêperie i Vika i mange år, Norges første i slaget.

Liker mat – og eldre mennesker

Tøstie forteller om et yrke med mange lange og harde arbeidsdager.

– En kokk slutter gjerne i 30-årene på grunn av tøff jobb, arbeidstid, stress og så videre, sier han.

– Det har vært tungt i perioder, med mye ansvar. Derfor begynte jeg etter mange år i restaurantbransjen å jobbe for Kirkens Bymisjon, som fagsjef i eldreomsorgen. Der likte jeg meg veldig godt, sier han.

Nøkkelen til trivselen er først og fremst to: Lidenskapen for mat og interessen for å være sammen med eldre mennesker.

– Jeg har alltid likt å håndtere eldre. Jeg liker å lytte til dem. Da jeg var ung gutt på Frogner, kjent som et av «de franske barna» fordi jeg hadde fransk mor, likte jeg å handle for de gamle damene i strøket. Jeg husker jeg fikk en krone for det, og så satt jeg og hørte på dem. Da fikk jeg gjerne en krone til…, smiler han.

Sosial matlaging på vei inn

– Drivkraften min har alltid vært mennesker og mat, sier mannen som nå er gründeren bak konseptet «Sosial matlaging».

– Det er noe som kommer, sier han og understreker at tilbudet er på siden av den tradisjonelle hjemmetjenesten.

– De store aktørene driver hjemmetjeneste, og da er det mye «inn og ut, ferdig!» Maten er saltet i hjel, og de som kommer innom, har nesten ikke tid til å snakke med dem de hjelper.. De skal gjerne nå fire-fem kunder i løpet av en time, sier Tøstie.

– Hos meg er det selve matlagingen som er tjenesten, sier kokken. Han ser for seg at han besøker kunden én gang i uken og lager mat for fire-fem dager fremover. Aller helst i samarbeid med den eldre – hjemme på deres eget kjøkken.

– Jeg kommer til å være der i fire-fem timer og lage middagsmat – og prate og lytte, sier Tøstie, som forteller at nøkkelen her er sikker og riktig oppbevaring av maten i kjøleskap og fryser. – Jeg har med meg vakummaskin og vekt.

Han viser til Helsedirektoratet, som stadig vekk understreker viktigheten av at eldre spiser næringsrik mat.

– Ernæring har jeg god greie på, og jeg kommer til å veilede litt på det. Men det aller viktigste er at de eldre får god mat, lagd sammen med dem på deres eget kjøkken, sier han.

– Også er det viktig det at man bruker tid sammen med den eldre. Jeg merker at jeg brenner for omsorg for eldre. Jeg liker veldig godt å være sammen med dem. Jeg liker å lytte til eldre mennesker, de har så mange gode historier, sier kokken engasjert.

Kvikner til på kjøkkenet

Han var inne på tanken om å kalle seg «hjemmebutleren», men han kommer ikke til å ta seg vasking og støvsuging. Det er kjøkkenet som er hans favorittsted.

– Jeg vil nok være behjelpelig med å holde orden i kjøleskapet også, passe på at det ikke er ting der som ikke bør være der, sier han.

Tøstie forteller at det er artig å oppleve hvordan eldre mennesker kan kvikne til når de er i gang på eget kjøkken.

– Jeg oppdaget med min egen mor at det dukket opp ting da vi var på kjøkkenet. Da kom det frem gamle oppskrifter og kokebøker, gamle minner og historier. Jeg er også blitt ganske god til å finne frem på andre folks kjøkkener, smiler han.

Selve handlingen av matvarene tar han seg ikke av. Det må kunden selv, eller pårørende, sørge for. Men han gir dem en handleliste, slik at alt er klart for den ukentlige økten på kjøkkenet.

– Det er matlagingen og samtalen som mine tjenester, sier han og ser ikke bort i fra at det kan være aktuelt å rusle en tur med en av kundene, hvis det er ønskelig.

Eksklusiv tjeneste

– Hva ser du for deg at dette tilbudet kommer til å koste?

– Jeg kommer til å legge timeprisen opp mot 500 kroner, og jeg ser for meg at jeg kommer til å bruke 4-5 timer i uken hos kunden, sier Tøstie. – Dette er en eksklusiv tjeneste, men jeg tror mange har råd til det.

Han har sett for seg bydelene Ullern og Vestre Aker som kjerneområde for sin virksomhet. Han håper å skaffe seg minst en kunde pr dag, og hvis det skulle vise seg at markedet er bra, vil han se seg om etter flere medarbeidere.

– Men jeg begynner nå helt på egenhånd. Jeg skal farte rundt, og så får jeg se hvordan det blir. Hvis jeg skal øke med ansatte, blir det også utdannete kokker. Som trives sammen med eldre mennesker, som meg, sier Tøstie.

Du kan sjekke ut mer om «Sosial matlaging» her.

LES OGSÅ: Folkefesten i Kollen: "Charterferie, afterski, 17.mai og russefest – alt på én gang!"

Falt under t-banevogn og ble hardt skadet

Foreslår å åpne gangvei i Holmenkollåsen for biltrafikk etter kaoset i Kollen

Følg Akersposten på Facebook

ANNONSE
Annonse