– Jeg lar ikke dette knekke meg

Walter Kieliger, erfaren restaurantsjef på Frognerseteren. Han fortviler om manglende mulighet til å servere øl eller vin til maten, noe som har gjort at Finstua er stengt. På kafeen koser folk seg imidlertid stadig på den solfylte, store terrassen. Foto: Fredrik Eckhoff
– Vi blir kollektivt avstraffet, og det er en uting, sier Walter Kieliger. På Frognerseteren Restaurant har omsetningen rast med 70 prosent etter at det ikke lenger ble lov å servere alkohol. Men tro endelig ikke at den erfarne restaurantsjefen har tenkt å gi opp kampen mot korona-krisen.
Publisert: 27.04.2020 kl 16:35
Sist oppdatert: 27.04.2020 kl 16:37
FROGNERSETEREN: Frognerseteren Restaurant har historie helt tilbake til 1891, og det har vært opp- og nedturer. Men omveltningen som skjedde lørdag 21. mars er nok blant de mest skjellsettende i det kjente serveringsstedets historie. Da besluttet byrådet i Oslo å nekte all alkoholservering i Oslo på grunn av korona-viruset.
For Frognerseteren Restaurant betydde det et ras av avbestillinger. Finstua, som er restaurantdelen, stengte serveringen. Kafeen, Seterstua, fortsatte driften.
– For vår del er ikke alkohol den største omsetningen, men det er viktig for dem som ønsker å spise på Finstua. Vi fikk mange telefoner fra folk som lurte på om de kunne ta seg et glass vin eller en øl til maten. Da vi sa nei, sa de også nei, sier Kieliger.
Nedtur
Det fantastiske vårværet – og turværet – skulle egentlig bidratt til en knallvår for Frognerseteren Restaurant. Mye folk har det da også vært på kafeen, men ikke i nærheten av normale tilstander.
– I mars mistet vi 70 prosent av omsetningen vår, og kafeen har også mistet omsetning. Det ser ut til at tallene blir omtrent de samme for april, sier restaurantsjefen, som forteller at en del av staben nå er permittert, noen på halvtid, andre 100 prosent.
– Ikke rettferdig
De siste dagene har en mulig tillatelse til å servere alkohol sammen med mat, vært diskutert. Kieliger er helt klar på at han ser på det totale skjenkeforbudet i Oslo som urettferdig for mange i bransjen.
– Vi er ikke en pub i Oslo sentrum, og for oss er ikke alkoholen viktigst. Men vi får ikke solgt maten vår hvis vi ikke kan servere et glass vin eller en øl til maten, sier Kieliger. Han setter spørsmålstegn ved et system som gjør det mulig for et byråd å straffe alle for at noen aktører ikke klarer å holde styr på egen virksomhet.
– Det private næringsliv må være trygg på at lover og regler gjelder, påpeker han.
– Om vi som er i denne bransjen overskjenker – eller underskjenker – skal vi få straff. Da har vi et prikkesystem som fungerer. Vi er jo ikke ute etter å misbruke vår bevilling. At man sier at alle er like ille, at vi ikke klarer å passe reglene uansett om vi driver en pub i sentrum eller en restaurant som her på Frognerseteren, blir ikke rettferdig.
(Saken fortsetter under bildet.)

Walter Kieliger forteller at det blir vanskelig å få økonomien til å gå rundt i 2020. Foto: Fredrik Eckhoff
Øl eller vin til mat?
– Hvordan ser du for deg et system som kunne fungere – og samtidig ta hensyn til smittefaren?
– Man kan gi tillatelse til å servere alkohol sammen med middagsservering. Og man kan stoppe alkoholserveringen kl. 21. Det går helt fint å leve med. Det burde fungere, og det burde være mulig å kontrollere, sier Kieliger, som mener at kommunen burde gjøre sitt for å forhindre massekonkurser og nedleggelser i bransjen.
– Vi må holde i gang best mulig drift for å ha best mulig sjanse til å overleve og holde flest mulig i jobb. Det burde være et mål å ha noe aktivitet slik at færrest mulig går på NAV, sier han.
– Det er vår oppgave å si i fra om noe blir feil, eller retningslinjer ikke blir fulgt. Vi er jo ikke interessert i å spre sykdom. Vi ønsker å hjelpe til, sier han.
Endringer
– Hvordan har det gått på kafeen i disse ukene? Har det gått greit å få folk til å holde seg til retningslinjene?
– Stort sett respekterer folk reglene veldig bra, men vi må passe på, og det gjør vi, sier han og forteller hvordan de har gått til verks for å forhindre smitte. Alle bakervarer er pakket i plast. Det er ikke lenger selvbetjening i disken eller ved kaffekannen. Det er maks fem gjester inne i serveringsområdet av gangen, og det er tydelig merket i gulvet hvor lang avstand man skal holde i køen.
– Vi har også fjernet en del stoler og bord slik at det blir mer avstand, sier Kieliger, som setter stor pris på alt det fine været som har vært de siste ukene. Ute på den store terrassen har det vært god plass til gjester.
På Frognerseteren har de sett det tildels yrende turlivet de siste ukene. Men Kieliger påpeker at det er god plass så langt opp i åsen.
– Det har for eksempel ikke vært som noen av bildene vi har sett fra Sognsvann, sier han. – Her oppe er det god plass.
– Mennesker trenger å komme seg ut. Vi har jo ikke lockdown i Oslo. Da er det viktig å ha et sted å komme seg til, for å treffe andre og for å se hverandre. Det psykososiale er viktig, sier han.
Alle arrangementer avlyst
En stor del av Frognerseterens omsetning er større og mindre arrangementer. Her pleier det å arrangeres dåp og konfimasjoner, brylluper, bursdager, jubileer og minnesamvær. Bedrifter bruker den tradisjonsrike restauranten til alt fra kickoff til julebord. Akkurat nå er Kieligers bok helt tom. Det er ikke planlagt et eneste arrangement i 2020. Alt er satt på vent.
Ikke kommer turistbussene fullastet med nysgjerrige asiater og eplekakespisende amerikanere heller. Og slik vil det fortsette utover sommeren og høsten.
– Vi vet jo ikke hva som skjer, og vi ikke hvilke regler vi kommer til å måtte forhold oss til, sier Kieliger.
– Og det betyr at med stengt restaurant og noe redusert omsetning i kafeen, går det ikke spesielt bra økonomisk?
– Nei, det gjør ikke det. Hvis vi klarer å avslutte 2020 i break even, er jeg kjempehappy. Vi får se. Usikkerheten ligger også i hvordan vil spredningen av korona-viruset blir i fortsettelsen. Vi kan få tilbakeslag. Alt er så usikkert. Derfor er det å planlegge en konsert eller et annet arrangement til høsten eller i vinter, helt usikkert, sier han.
– Men vi skal holde det gående. Jeg lar ikke dette knekke meg. Vi skal holde liv i Frognerseteren. Vi skal opp igjen, Hvordan vi gjør det, får vi se på, sier restaurantsjefen bestemt.