Akersposten

– Jeg har tatt et oppgjør med meg selv

Simen Sunde Bratholm er på vei frem og opp på tennisrankingene, og nå sikter han mot spill i de største juniorturneringene i 2017. Men for å komme dit må han trene hardt og klatre videre. Foto: Fredrik Eckhoff

Simen Sunde Bratholm (17) er i ferd med å bli voksen, og det viser seg også i spillet hans. Denne høsten har han vist at han har noe å fare med i en av verdens tøffeste idretter. På veien har han tatt skikkelig tak i sin egen væremåte på banen.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 18.11.2016 kl 15:56

HEMING/HOLMENKOLLEN: I skyggen av fremgangene til Casper Ruud, er det en Heming-gutt på 17 som virkelig har begynt å røre på seg denne høsten. Simen Sunde Bratholm (f. 1999) har spilt seg oppover ITFs juniorranking og inn på ATP-rankingen senior. Kort fortalt har han vunnet to internasjonale juniortureringer, én i Sverige og én i Malaysia, og gått langt i flere andre. Blant de voksne gutta viste han i de tre Futures-turneringene på hjemmebane i Oslo i oktober at han også kan hamle opp med spillere som ligger godt oppe på ATP-rankingen.

Ja, han sjokkerte faktisk nesten publikum da han i den første turneringen slo ut sin sjetteseedete motstander, Fabrizio Ornago, i den første turneringen. Italieneren var nr 764 på ATP, så det var en glimrende skalp for Heming-gutten. Simen gikk til kvartfinalen, der han tapte en jevn tresettskamp mot toppseedete Lucas Miedler (ATP 438). I neste turnering vant han også første runde. Tilsammen viste innsatsen i disse turneringene at Simen har løftet tennisen sin til et nytt nivå denne høsten. Ikke minst plasserte det ham på ATP-listen, som for tiden toppes av skotske Andy Murray.

Simen vil gjerne få med en takk til arrangøren, og spesielt Anders Borg, som hadde såpass troen på ham at han ga ham wildcard til turneringene i Oslo.

Håper på de store juniorturneringene

Ved nyttår går Simen inn i sitt siste år som junior, og hvis han har litt medvind i turneringene i ukene og månedene fremover, kan det bli mange spennende høydepunkter i 2018.

– Målet er å klatre så høyt at jeg får spille junior-grandslam, sier Simen. Det betyr Australian Open i januar, French Open i Paris i mai, Wimbledon i juli og US Open i august. For å få mulighet til det, må han inn blant de 80 beste på ITF-rankingen for juniorer, en ranking hvor han nå er å finne på en plass rundt 280.

Ved nyttår forsvinner imidlertid mange av spillerne foran ham på listen ut, de som er født i 1998, blant andre Casper Ruud. Da vil Simen gjøre et stort byks, og blant annet med gode resultater i USA i ukene som kommer, håper han å nå målet sitt.

Men det blir tøft, og det vet han også selv. Nå skal han opp på et nivå han knapt har testet seg på før, når han spiller to prestisjetunge turneringer i Florida med sterk deltakelse, Eddie Herr og Orange Bowl. Sistnevnte er en såkalt Grade A, som trekker bare de beste spillerne i verden. Tidligere ble denne turneringen omtalt som et uoffisielt VM for juniorer.

– Jeg gleder meg veldig, jeg har vært i USA bare én gang før. Det kuleste er å spille de største turneringene. Disse to er neste litt som ATP-turneringer, hvor det er veldig proft opplegg, sier Simen, som tror han kommer til å masse gode, nyttige erfaringer. Målet er jo også å forsøke vinne tenniskamper og kvale inn i hovedturneringene.

Sterke tennisgener

Tennis er livet til 17-åringen, som bor på Holmenkollen og alltid har vært i Heming, både som fotballspiller, alpinist og tennisspiller. At det er innen tennis har han drevet det lengst, er kanskje ikke så overraskende, når hans ene etternavn stammer fra tidligere kongepokalvinner (1983 og -85) og grossist i NM-titler, Astrid Sunde, et stort tennisnavn fra Heming.

Om Simen husker godt den aller første tiden på banen med sin mor, eller om han er blitt fortalt om den, er usikkert, men han mener i hvert fall at det ikke var bare enkelt å få ham til å fokusere på viktige grunnslag da han først prøvde seg i femårsalderen.

LES OGSÅ: – Jeg tror egentlig alltid jeg skal vinne

– Det eneste jeg likte å gjøre, var å smashe. Det var morsomme å smashe enn å spille forehand og backhand, smiler han. Men mor Astrid hadde en slu måte å få ham til å legge inn litt andre slag også.

– Hun satte opp mål, for eksempel hvis jeg slo 10 forehand og 10 backhand, så fikk jeg en is, sier Simen. Og om det ble mye isspising en stund, funket det i hvert fall utmerket. I dag er nemlig forehanden til Simen et hans viktigste våpen. Med en sterk serve og en aggressiv forehand pisker han motstanderne rundt på banen – helt til han får mulighet til å slå en vinnere eller følge opp mot nett.

– Jeg bruker serven for å få overtaket, tar ballen tidlig og beveger meg veldig gjerne frem mot nett. Jeg liker meg fremover på banen. Det er altfor mange som bare står og slår og slår, mener han. – Jeg har alltid likt å være aggressiv i spillet – og bruke forehanden til å få overtaket.

Det viktige humøret

Når vi ber Simen beskrive seg selv som type, kommer han raskt inn på det mentale og på humøret på banen. Han legger ikke skjul på at han tidligere har slitt en del med humøret, og at negative tanker har fått påvirke spillet hans for mye.

– Jeg prøver å legge bort dette med å sutre og tenke negativt. Jeg har tatt et oppgjør med meg selv på den måten, og det er blitt mye bedre, sier Simen, som mener det hjelper både på trening og i kamp.

Treneren hans i Heming, Fredrik Lovén, bekrefter det Simen sier. Han mener han har utviklet seg veldig positivt særlig det siste året.
– Simen har alltid vært et stort talent, men han har slitt med humør og sånt. Nå har han modnet, og han er blitt mer seriøs. Han har en indre drivkraft, og det er moro for en trener å se, sier Lovén, som, akkurat som sin elev, trekker frem Simens aggresive spillestil med sterk serve og god forehand, som hans styrke.

De to er også enige om at det nå må legges mye hard og riktig trening for å få den ønskede fremgangen.

Dyr satsing

– Nå må han fortsette å utvikle seg og bli bedre på alle måter. Det krever også en del økonomisk. Simen har som mål å komme inn i junior-grandslam, og det er en skikkelig tøff satsing, sier treneren.

Simen er også opptatt av den økonomiske siden ved satsingen. Man kan ikke fortsette klatringen oppover rankinglistene ved å farte mellom Heming og tennisanlegget på Hasle, der mye av treningen gjennomføres. Det må spilles turneringer verden rundt.

– Jeg har muligheten til å satse fullt nå og er heldig og har en snill familie som gjør det mulig. Jeg må virkelig takke dem for det, sier Simen, som vet at en langvarig satsing kommer til å kreve sponsorer etter hvert.

– Sponsorer er en viktig faktor når man skal satse på tennis, og jeg håper at gode juniorresultater vil gjøre det mulig, sier han.

Aller først er det altså to store juniorturneringer i Florida som gjelder, og der reiser han sammen med medelev på Wang, den ferske norgesmesteren i seniorklassen, Astrid Vanja Brune Olsen, fra Furuset. Hun satser også hardt, og de to kommer til å trene sammen og forberede seg til turneringene.

Og det er nettopp fordi han er elev ved toppidrettslinjen på Wang han har mulighet til å reise så mye og trene så mye i skoletiden. Tre formiddager i uken settes av til knallhard tennis- og fysisk trening i skoletiden, og tilsammen forteller Simen at det blir tre-fire timer trening hver dag uken igjennom. Han er veldig godt fornøyd med opplegget på Wang, der han går sammen med flere andre hardt satsende tennisspillere, blant andre Casper Ruud og OTK-spilleren Peter August Anker, som Akersposten snakket med tidligere i høst, da han ble juniornorgesmester.

Drømmer å leve som tennisspiller

Så til det «alle» lurer på: Hvor langt har han planer om å nå med tennisen sin?

– Hva er målet ditt på sikt, Simen?

– Jeg har lyst til å bli så god som mulig! Det hadde vært kult å satse fullt på tennis, og være der ute og spille turneringer på høyt nivå. Men har tenkt på college også, og der går det også an å bli en bedre spiller. Det er vanskelig å satse ordentlig uten sponsorer, som Casper og Viktor har. Men ennå har jeg tid til å finne ut av det, før jeg bestemmer meg, sier 17-åringen.

PS! Til høyre kan du se et videoklipp fra fredagens treningsøkt!

LES OGSÅ: – Jeg tror egentlig alltid jeg skal vinne

Gunhild og Røa-jentene trenger din hjelp lørdag

To tyver hoppet i Hoffselven

– Helt Fleksnes på Hovseter

Ingen respekterer fartsgrensen

Du følger vel Akersposten.no på Facebook? Hvis ikke, gjør det her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Akersposten bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...