Akersposten

– Jeg er veldig glad for at det går mot åpning

Bydelsleder Carl Oscar Pedersen på et av sine kafebesøk på Ullern kultursenter. Foto: Bjørg Duve

– Jeg er veldig glad for at det går mot åpning av seniorsentrene, sier bydelsleder Carl Oscar Pedersen i Bydel Ullern og legger til at dette er virkelig et etterlengtet lysglimt.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 09.05.2021 kl 07:27

BYDEL ULLERN: – Det er så bra at både Ullern kultursenter og Skøyen aktivitetssenter nå har større forutsigbarhet i arbeidet som gjøres med å planlegge og legge til rette for høstens aktiviteter, fortsetter Pedersen, men legger til at all gjenåpning av samfunnet henger nøye sammen med hvilket smittetrykk det er og om det eventuelt kommer nye virusvarianter til landet – noen vi ikke kjenner fra før eller hvor vaksinen ikke hjelper.

– Det var gledelig å høre dagens positive nyhet fra byrådet, sier Pedersen. Han er glad for at Kafé Ullern på Kultursenteret på Lilleaker, har vært åpent noen timer om hverdagene.

– Kafeen er et trivelig sted hvor folk hele tiden har kunnet stikke innom for en prat, kaffe og noe å bite i, sier Pedersen. For mange har denne muligheten for sosial kontakt vært viktig når det meste ellers har vært stengt.

– Ikke minst under en slik pandemi som nå har rammet oss, sier Pedersen og legger til at for bydelen har det vært av betydning å kunne gi dette tilbudet til den eldre garde.

Lettelser for vaksinerte

– At det nå kommer lettelser for dem som er vaksinerte, gjør at vi nå beveger oss inn i åpnere landskap, sier Pedersen.

Personer som er vaksinert med første dose er beskyttet fra tre uker etter den første dosen er gitt, og fram til femten uker etterpå. Fra i dag kan disse personene følge de samme rådene som gjelder for fullvaksinerte. Også personer som har hatt covid-19-sykdom de siste seks månedene, får de samme lettelsene.

På onsdagens pressekonferanse sa statsminister Erna Solberg:

– Vi er på vei til en litt friere hverdag. I dag sørger vi for at alle de 1,4 millioner personene som har fått minst én vaksinedose får de samme lettelsene. Dette vil også gjelde de som har hatt covid-19 de siste seks månedene.

De beskyttede

Følgende grupper blir heretter definert som «beskyttet», og får lettelser i private sammenhenger:

  • Personer som er fullvaksinert.
  • Personer som har fått én dose, og det har gått 3 til 15 uker etter de fikk dosen. De må ha oppholdt seg i Norge de siste ti dagene.
  • Personer som har gjennomgått covid-19-sykdom de siste seks månedene.

Ikke telle med

– Det at en ikke lenger trenger å telle med de som er beskyttet, kommer til å bety mye, sier Carl Oscar Pedersen. De beskyttede blir regnet som en del av husstanden.

Det må ikke være flere besøkende enn at det er mulig for ubeskyttede besøkende å holde avstand til andre ubeskyttede. Alle som er beskyttet må holde avstand til ubeskyttede personer i risikogruppen de ikke bor med.
Fra og med tirsdag 4. mai har fullvaksinerte unntak fra smittekarantene, mens de som er vaksinert med én dose kan få unntak dersom de tester seg. Det gis ingen unntak for innreisekarantene.

Kan bli smittet

Det er mulig å bli smittet selv om en er vaksinert. Det er også mulig for vaksinerte å smitte andre. Dette gjelder selv om en ikke merker at en er smittet.

Når en er ute blant folk, kan en ikke vite om det er uvaksinerte personer i risikogruppen i nærheten. Så lenge det fortsatt er mange som er ubeskyttet i samfunnet, og siden vaksinerte i noen tilfeller kan bli smittet - og smitte andre - er råd og regler de samme for beskyttede personer som for ubeskyttede i det offentlige rom.

Fakta

Råd for personer som er beskyttet:

  • I private hjem og i bilen kan beskyttede personer ha nær sosial kontakt (under 1 meter) med andre beskyttede personer selv om de er i risikogruppen.
  • Beskyttede personer kan ha nær sosial kontakt med ubeskyttede personer som ikke er i risikogruppen.
  • Beskyttede personer bør fortsatt holde god avstand (minst 1 meter) til ubeskyttede i risikogruppen som de ikke bor med.
  • Beskyttede personer kan behandles som hustandsmedlemmer og trenger ikke telles som besøkende. Ubeskyttede besøkende må fortsatt holde avstand til andre ubeskyttede
  • Beskyttede personer er ikke lenger frarådet å foreta unødvendige reiser i Norge. Men på reisen gjelder de generelle rådene som å holde avstand og bruke munnbind.
  • Ute blant folk (i det offentlige rom, inkludert offentlig transport) er det uendrede råd og regler. Dette gjelder for eksempel råd og regler om avstand, antall, hygiene, og bruk av munnbind.
  • Hvis du bor i en kommune som har forskriftsfestet hvor mange som kan være på besøk i private hjem, må du holde deg til det. Disse reglene skiller ikke enda mellom beskyttede og ubeskyttede.

Råd på sykehjem
For sykehjemsbeboere er det tidligere gitt råd for fullvaksinerte om å ha begrensninger på antall besøkende. Folkehelseinstituttet reviderer nå besøksveilederen og vil komme med flere presiseringer.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...