ANNONSE
Annonse

– Jeg er stolt av det vi har fått til når det gjelder kvinners plass i samfunnet

Marit Nybakk har satt spor etter seg. Hun har vært en av de sterkeste pådriverne når det gjelder likestilling – særlig på 1990-tallet. Hun fikk plass på Oslo-benken fra 9. mai i 1986 da Gro Harlem Brundtland dannet regjering. Onsdag blir hun å høre på Ullern kultursenter.

– Vi har en av de sunneste styringsformer – nemlig parlamentarismen, sier Marit Nybakk til Akersposten. – Vi har fordelt makten mellom storting, regjering og høyesterett, med parlamentet som det øverste organ.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.11.2017 kl 09:40

ANNONSE
Annonse

LILLEAKER: – Stortinget er den lovgivende forsamling og det er viktig, fortsetter Nybakk, som har vært valgt inn fra Oslo. Onsdag klokken 12 skal hun holde foredrag på Ullern kultursenter om sine mer enn 30 år på Tinget. Marit Nybakk, som har representert Arbeiderpartiet, er den stortingsrepresentant som har sittet lengst på stortinget, uansett kjønn. Hun stilte ikke til gjenvalg ved dette stortingsvalget.

– Hvordan er det å være ute?

– Jeg må skaffe meg flere gjøremål, og jeg savner å ha et kontor å gå til.

Fra 2016 har hun vært leder av Norsk Kvinnesaksforening.

Har satt spor

Marit Nybakk har satt spor etter seg. Hun har vært en av de sterkeste pådriverne når det gjelder likestilling – særlig på 1990-tallet. Hun fikk plass på Oslo-benken fra 9. mai i 1986 da Gro dannet regjering. Nybakk var 1. vararepresentant ved det valget, men møtte fast. Fra 1989 har hun vært fast representant for Arbeiderpartiet. Hun var den første kvinnelige leder av forsvarskomiteen og har vært nestleder i utenrikskomiteen og er blant dem som har besøkt Nord-Korea.

Hun har åtte år bak seg i presidentskapet. I 2013 ble hun 1. visepresident.

– Jeg er stolt av det vi har fått til når det gjelder kvinners plass i samfunnet. Barnehagene er en forutsetning for at kvinner har inntatt de ulike arenaene i samfunnet. I 1979 var det kun to prosent av barna som gikk i barnehagen.

Rammer, men forandring

I parlamentet er det faste rammer og rutiner, men samtidig følger den folkevalgte forsamling med i tiden.

– De tekniske hjelpemidlene har selvsagt fått innpass og er i dag svært forskjellig fra da jeg begynte. Da leverte vi til skrivestuer.

De to kamrene, Lagting og Odelsting, er borte. Kleskodene har forandret seg gjennom årene, men fortsatt skal det være en viss stil over hva en har på seg. Og en må fortsatt snakke innen et parlamentarisk språk. Men det å sitte på stortinget betyr først og fremst hardt arbeide, understreker Nybakk.

– Det er helt nødvendig å ha rutiner, ikke minst i en krisesituasjon, men en må heller ikke stivne.

Den fjerde statsmakt

– Rundt 80 prosent av alle vedtak stortinget gjør, er enstemmige, sier Nybakk. Likevel opplever mange at det er mye krangling blant de folkevalgte. Ofte om bagateller, men selvsagt er det uenighet og strid om grunnleggende temaer.

Pressen kalles gjerne den fjerde statsmakt og omfatter massemedier, ikke bare den trykte. Pressens oppgave er å overvåke og stille kritiske spørsmål. Mediene er på mange måter befolkningens øyne og ører og følger med, og slikt kan det bli støy av.

Vanskeligst

– Hva har vært den vanskeligste saken i disse årene?

– Storflyplassen. Det er uten tvil den mest dramatiske saken jeg har vært borte i. Stortingets flertall ville egentlig ha den på Hurum, sier Marit Nybakk.

Få vet trolig at Marit Nybakk har fire år bak seg som leder for LO i Oslo (1989 – 1994). Hun har vært president for Nordisk råd og leder for den sosialdemokratiske gruppen i NATOS parlamentarikerforsamling.

Onsdag klokken 12 skal hun altså holde foredrag på Ullern kultursenter.

Les også:

Har du sjekket fartsgrensen i det siste?

Følg Akersposten på Facebook

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse