Akersposten

- Jeg er forbannet på Boligbygg

BEBOER: I kjelleren har noen slått seg ned, uten at Boligbygg som har ansvar for sikring av bygget oppdaget det. Alle foto: Per Øyvind Hansen

Det «bor» folk i verneverdige Vækerø politistasjon. Nå er man redd bygget snart er tapt.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 11.05.2018 kl 17:35

VÆKERØ: Det kommunale foretaket Boligbygg AS har ansvaret for at gamle Vækerø politistasjon er lukket og sikret, i påvente av hva som skal skje videre med den gamle politistasjonen. Under en nylig vaktrunde/befaring Bestum vel gjorde sammen med lokale politikere, var det bare å ta seg inn både hovedinngang og kjellerinngang i politistasjonen. I kjelleren hadde noen installert seg med madrass og sovepose. Berget med ulik emballasje tyder på at vedkommende ikke er nyinnflyttet. Opptenning i peisen inne i huset, matrester på kjøkken og tilgrising/avføring i en av stuene tyder på aktive beboere. En stein innenfor knust vindu indikerer at gjestene ikke har hatt nøkkel.

Ingen sikring

- Jeg er redd for at dette flotte bygget snart er tapt. Jeg er forbannet på Boligbygg som har ansvaret for sikring og tilsyn av eiendommen. Ikke nok med at bygget står og forfaller, det er heller ingen som sikrer det, slik at det en gang i fremtiden kan rehabiliteres og tas i bruk. Det er store verneinteresser knyttet til dette bygget. Det har ikke minst Byantikvaren understreket, sier leder av Bestum Vel, Per Øyvind Hansen, som varslet Securitas om forholdene.

Securitas har avtale med Boligbygg om å se til bygget en gang i døgnet.

Les også: Spekulerer kommunen i forfall?

Frykter brann

Han og andre i vellet ble så bestyrtet over tilstanden at de umiddelbart tok kontakt med Byantikvaren denne uken og varslet om forholdene.

- I og med at Byantikvar Janne Wilberg uttrykte bekymring for Vækerø politistasjon i Akersposten for mer enn 15 måneder siden, hvor det kom frem at bygget er regulert til bevaring og fredningsverdig, så forventer vi at etaten reagerer umiddelbart på vår henvendelse. Når vi ser at uvedkommende holder på med opptenning i dette brannfarlige huset, frykter vi det verste. Hva om det tar fyr mens det befinner seg sovende personer i kjelleren, spør Hansen.

Les også: De vil redde Vækerø politistasjon

Med viten og vilje

- Vi forventer at kulturminner med høy bevaringsverdig som eies av Oslo kommune blir ivaretatt på best mulig måte. Vi er spente på hvilke tiltak Boligbygg vil sette i gang for å bevare anlegget, sa Wilberg til Akersposten i februar 2017.

Les også: - Det er utrolig trist

Senere har Boligbygg sagt at de ikke prioriterer rehabilitering av bygget, men vil sikre og føre tilsyn med bygget.

Les også: Forfallet skal fortsette

- Det er jo bare tull. Siden det har ingen ting skjedd foruten ytterligere forfall. Som tidligere vist kan hvem som helst ta seg inn i bygget. Det trengs handling før Vækerø politistasjon "går opp i røyk" mens Boligbygg med viten og vilje sover på vakt. Som vi har skrevet til Byantikvaren, vi er bekymret over Boligbyggs mangelfulle behandling og forståelse for denne kulturarven. Vi er redd for at behandlingen av Vækerø politistasjon er villet sendrektighet fra Boligbygg og at et sjeldent kulturhistorieobjekt vil gå tapt, sier Hansen

Byantikvaren har meldt tilbake at etaten vil ta opp saken med ansvarlig byråd.

Øker vaktholdet

- Boligbygg har en rammeavtale med vekterselskapet Securitas, som har tilsyn med alle Boligbyggs ubebodde bygg minst en gang i løpet av 24 timer. Tirsdag denne uken fikk Securitas tips fra en nabo om at noen oppholdt seg ulovlig i bygget, og at dører inn til huset var brutt opp. Det ble gjort tiltak for å sikre bygget mot uvedkommende samme dag, og det er i tillegg verksatt ekstra vakthold ved Securitas der nå, sier kommunikasjonssjef i Boligbygg, sier Kristin Øyen i en kommentar.

Les også:

– En skam hvordan Vækerø politistasjon fremstår

Russen sloss i Sørkedalen - to netter på rad

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...