ANNONSE
Annonse

Jakten på Kongeskogen

BÅTOPPLAGET: På andre siden ligger Bygdøy med Kongeskogen, men hvor er turveien? Alle foto: Vidar Bakken

Lesere av Akersposten har i mange år fulgt med på alle løftene fra politikerne om at det skal komme en godt anlagt og merket tursti over båtopplagstomten. Hvor er den da?

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2017 kl 00:51

ANNONSE
Annonse

BESTUMKILEN: En liten påsketur til Bygdøy gjennom Kongeskogen, hørtes bra ut for oss som er hjemme i påsken. Akersposten spaserte langs Bestumkilen mot båtopplaget. Vi kom til et opplysende skilt for turvei A5, som av en eller annen grunn er plassert et helt annet sted enn tidligere år. Nå peker skiltet rett inn i hekken og gjerdet til Oslo motorbåtforening, hvor det ikke er mulig å se noen inngang til båtopplaget. Håper ikke turister vil entre gjerdet for å finne turveien. Vi derimot vet at inngangen befinner seg tretti til førti meter lenger fremme.

MERKELIG: Tidligere sto skiltet ved inngangen til båtopplaget. Nå peker det rett inn i en hekk.

Godt gjemt

Skiltet forteller at selv om turveien aldri har blitt opparbeidet (etter alle disse årene), kan vi for eksempel gå på bryggene i vannkanten. Det er vel et godt forslag for en hyggelig tur. Når vi kommer inn i båtopplaget eller turstien som andre ville håpe på, er det vanskelig å finne veien til bryggen. Den ligger godt gjemt bak diverse biler, båter og kajakker.

Skiltet anbefaler å gå langs vannkanten, men først må vi finne bryggen.

Refleksjon

En skog av båter på alle kanter. Lite har endret seg de siste årene. Akersposten minnes det politiske vedtaket i bydelsutvalget i 2011 med blant annet:

"Dagens arealbruk innerst i kilen med båtopplag tilfredsstiller ikke disse kravene. Båtopplag er en arealkrevende lagervirksomhet som ikke bør legge beslag på sentrumsnært areal. Dette synspunkt understrekes av at det her er snakk om arealer i strandsonen, og båtopplaget kan i denne sammenheng sees på som privatisering av strandsonen»

– Dette er et av de mest attraktive områdene i Oslo. Man må benytte dette til annet enn et passivt båtopplag, som er en asfaltørken om sommeren. Mange tør ikke bevege seg inn på området som ser ut som det er privat. På sikt betyr dette at båtopplaget må flyttes. Det er muligheter for opplag andre steder, sa BU-leder Carl Oscar Pedersen blant annet (H) i 2011.

Les også: Tusenvis av nye boliger på og rundt båtopplagsplassen

Rusk og rask

Tiden går og båtopplaget består. Nok om det for denne gang. Som kjentfolk visste vi at det bare var å åle seg gjennom hindringene til bryggen. Vi må bare oppsummere kort. Bryggene er som de alltid har vært, med forskjellig rusk og rask spredd utover og virker privat for alle som ikke er kjent. Vi fulgte vannkanten også langs Hoffselvas utløp. Det var ikke noe spesielt gøy å buksere seg gjennom hindringene langs vannkanten. Det ble litt latter, da vi så skiltingen for turveien ved broen. Det er nok ikke mange som har lyst på å balansere på tømmerstokkene langs elven. Jada, det er bare å gå rundt.

Anbefalt rute ved Hoffselvas utløp. Njaa, det går vel.

I enden - en flott tursti

På andre siden av broen er det et nytt opplysende turskilt, som viser vei til Holmenkollen 6,8 kilometer. Følger du pilen, faller du først ned cirka halvannen meter før du når krattet langs elvebredden. Hvor er så inngangen til Kongeskogen? Det ikke noe skilting å se, men vi vet bedre. Du må for all del unngå bryggene videre. Da får du store problemer med å finne både brygge og det lille hullet til turstien. I stedet for å svinge inn mellom båtrekkene, går vi rett frem til den røde bua, for bak båtene er skiltet ingen ser. Her finner vi turveien videre og passerer klubbhuset til Oslo roklubb. Mange husker sikkert kampen for ro- og padlebane i Bestumkilen, som til slutt ble vedtatt av bystyret for et tiår siden. Tiden går. Så er vi der da. Det er en flott tursti gjennom Kongeskogen til Bygdø sjøbad. Prøv den.

Båtopplag for alle

På veien tilbake tar vi snarveien tvers over marinaen og kikker på store og små båter. Flere driver med båtpuss. Kjennetegn på biler av ulike årganger, viser at Bestumkilen har mange besøk fra omkringliggende fylker. Morsomt å se at også folk fra Oppland og Hedmark er representert i Bestumkilen. Båtliv og båtopplag er for alle, men ærlig talt ..

Les også:

34 barnehagebarn i ytre vest fikk en opplevelse for livet

Snudde fullstendig i Ostadalsveien

ANNONSE
Annonse