Akersposten

Jakten blir stadig mer populær

– Det er et tilbud til alle og bidrar til god folkehelse, sier ansvarlig for Stolpejakten i Vestre Aker når de i år har Stolpejakten i bydelen for sjette gang.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 04.05.2021 kl 09:23

BOGSTAD-STRØMSDAMMEN: Og så langt virker befolkningen å ha helt dilla på konseptet.

– Stolpejakten er populær i år også. I Vestre Aker har vi bare vært seks dager «på lufta», men har allerede over 1200 deltagere i årets jakt, sier Anders Flågen.

Han er stolpejaktansvarlig i Heming Orientering og arrangerer Stolpejakten i Vestre Aker.

Så langt har de fått ut 48 stolper i bydelen.

– Vi mener Stolpejakten er viktig da den får mange mennesker ut på tur i nærmiljøet sitt. Det er lagt opp til at det skal være veldig lavterskel å komme i gang. Man følger kjente veier og stier på de enkleste kartene. Mange av stolpene er også tilrettelagt for å kunne nås med rullestol og barnevogn, sier Flågen.

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått?

– Vi får stort sett bare gode tilbakemeldinger fra brukerne. Allerede tidlig på ettervinteren får vi spørsmål om når årets jakt starter opp, så Stolpejakten er en etterlengtet aktivitet for mange, forteller Flågen.

Tidligere orienteringsløper i gang

For cirka en uke siden ble 50 stolper lagt ut fordelt på kartene Diakonhjemmet, Svendstuen, Bogstad-Strømsdammen og Vettakollen i Vestre Aker.

I tillegg er det 20 stolper på kartet Bygdøy, og lørdag fikk Akersposten Ingrid Øhrn Langslet (45) fra Skøyen i prat mens hun var i gang med Bogstad-Strømsdammen.

Hun kom i gang med Stolpejakten da pandemien brøt ut for over ett år siden og har siden blitt mer eller mindre bitt av basillen.

– Det er en veldig fin måte å komme seg ut på tur rundt i nærmiljøet og oppsøke steder som man kanskje ikke har vært før selv om det er i nærheten, sier Langslet.

Så langt har det blitt rundt 70 stolper og fire kart for 45-åringen.

– Men du er ikke ferdig ennå?

– Jeg må prøve å ta flest mulig, men jeg har ikke mål om å ta alle, sier Langslet.

Men 45-åringen er slett ikke helt fersk på kart siden hun drev med orientering som ung.

– Ja, jeg har drevet med orientering da jeg var barn og ungdom. Jeg holdt på hele ungdomstiden, så det ble en del år, kanskje ti år, forteller Langslet.

Fersk stolpejeger

En som derimot er nokså fersk er Marcus (10) fra Holmenkollen.

10-åringen gikk Stolpejakten sammen med mamma Åse, og i gang med sitt aller første kart.

– Vi begynte i dag, og det er morsomt, sier Marcus.

Ønsket er selvfølgelig å ta alle stolpene på kartet, men viktigst virker å være å slå broren.

– Jeg har en konkurranse med broren min om å finne flest stolper. Det går ganske bra, smiler han.

– Hva er premien for den som vinner?

– Ære og berømmelse, skyter mamma Åse inn.

PS! I juni blir kartet Hovseter tilgjengelig.

Fakta

Stolpejakten

Stolpejakten går ut på å finne stolper sentralt plassert i ulike kommuner. Stolpene kan registreres både manuelt, digitalt og ved å laste ned en applikasjon på mobilen, slik at man kan scanne QR-koden som hver stolpe er utstyrt med.

Stolpejakten tar sikte på å legge til rette for å aktivisere både unge og gamle; inaktive, skoleelever, syklister, funksjonshemmede og rullestolbrukere – eller de som rett og slett ønsker å gjøre seg bedre kjent i byen og distriktet. Stolpejakten er en allmennyttig forening som skal bidra til økt fysisk aktivitet blant folk flest i hele landet.

Stolpejakten er et gratis tilbud. Kart og info vil være tilgjengelig flere steder i de ulike kommunene, samt her på hjemmesiden. Hovedkart med inntegnede stolper blir i en del kommuner distribuert til alle husstander.

Slik fungerer det:

1. Finn stolper

Det første du trenger for å være med på stolpejakten er kartet hvor stolpeplasseringene er markert. Kartet eksisterer i to versjoner: fysisk kartmappe eller elektronisk integrert i app. Kartbrosjyren er å finne gratis hos diverse utsalgssteder og institusjoner (dette varierer fra kommune til kommune). I en del kommuner blir kartmappene også distribuert til alle husstander. Stolpejakten-appen kan lastes ned gratis fra Google Play eller AppStore. Når kart er på plass er det bare å komme seg ut å finne stolper. Det er mange stolper å finne fordelt på fire ulike vanskelighetsgrader*, finner du alle?

Stolpene har følgende vanskelighetsgrader:

GRØNN – veldig enkel, kan nåes med sykkel og rullestol
BLÅ – enkel
RØD – medium
SVART – vanskelig
2. Registrer

Du velger selv hvor mange stolper du finner. Uansett, det er artig å ha oversikten over hvordan man ligger an! Dette gjøres ved å registrere stolpene, enten elektronisk med app eller via vår nettportal, eller manuelt ved å fylle inn direkte på kartet. For å registre elektronisk kreves en konto. Det kan du opprette her, og det er og vil alltid være gratis!

Hvordan foregår selve registreringen? Hver stolpe er påtrykt en kode og en QR-kode. For manuell registrering noteres koden rett på kartet, som senere sendes inn. For elektronisk registrering brukes enten Stolpejakten-appen for å scanne stolpenes QR-koder, eller innplotting av koden i din konto på denne siden (for å gjøre dette, logg inn i menyen til høyre). Så enkelt!

3. Vinn premier

Hver registrerte stolpe gir deg et lodd i trekningen av flotte premier fra våre samarbeidspartnere i ditt nærområde. Dine vinnersjanser øker altså med antallet reistrerte stolper. Ved å registrere stolpene elektronisk er du automatisk med i trekningen. Ved manuell registrering må kartet sendes inn til påtrykt adresse.

Alt av innhold og funksjonalitet er tilgjengelig etter du har registrert deg. For å laste ned kart og registrere stolper må du være innlogget.

Er det noe du ellers lurer på, kan du finne mange svar på hjelpsiden vår.

Les mer på Stolpejaktens nettside.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...