Akersposten

Jada, det er bensinstasjonen på Røa!

UKJENT ÅRr: Bensinstasjonen på Røa, ved Røakrysset. Vi i redaksjonen gjetter på at det er huset til Hans Mehlum vi ser i bakgrunnen, der Røa Senter ligger i dag. Eller tar vi feil? Foto: Ukjent

Fra i dag kan hele Norge ta i bruk Arkivverkets samling av historiske foto. Vi har sjekket det og kommet over mange spennende bilder, ikke minst fra vår del av byen. Blant annet fant vi et par klassiske bensinstasjoner!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 14.03.2016 kl 19:24

OSLO VEST: 13.000 bilder fra hele Norge venter på å bli oppdaget og delt på nett. Det er Riksarkivet og statsarkivene som har gjort bildene tilgjengelig for alle i dag.

– Riksarkivet og statsarkivene forvalter rundt 6,5 millioner fotografier. Nå blir en del av dette historiske materialet langt mer tilgjengelig for alle gjennom lanseringen av en ny digital fototjeneste. Tjenesten vil fortløpende bli utvidet etter hvert som flere historiske bilder blir digitalisert, står det i pressemeldingen fra Riksarkivet.

– Arkivverkets fotosamling tilhører folket. Ved å åpne bildesamlingen for allmennheten ønsker vi å gjøre denne norske kulturarven tilgjengelig for alle, sier fotoarkivar Anette Walmann.

I fotoarkivet kan du finne bilder fra 1880-tallet og frem til ca 1980, sortert etter fylker, men du kan også søke etter enkeltord. Samlingen inneholder bilder fra statlige arkiver og ulike privatarkiver, som for eksempel familearkiver, bedriftsarkiver og fotograf- og pressearkiver.

Du finner flere bilder i det digitale fotoarkivet her.

PS! Etter at vi publiserte artikkelen, har vi fått flere hyggelige tilbakemeldinger, blant annet fra Hans Magnus Borge, som påpeker at bildet fra folkehavet i Holmenkollbakken må være fra før 1960-tallet, ettersom vi antakelig ser Kong Haakon på bildet. Kongen havnet i rullestol etter et slag i 1955, så bildet må være tatt før det.

Da heller vi vel egentlig mot at dette rett og slett kan være fra selveste olympiske vinterleker i 1952? Noen som vet helt nøyaktig?
Send oss i så fall tips til tips@akersposten.no!

Nedenfor ser du et utvalg av bilder fra Oslo vest.

60-TALLET: Fra Holmenkollrennet, årstallet er ikke nevnt, men folkemengden er voldsom! Kan det være fra VM i 1966? Foto: Ukjent


1920-30: Skjennungstua i Nordmarka. Foto: Ukjent


Mai, 1940: Tyske tropper ankommer Oslo i mai. Foto: Ukjent


1968: Vielse av Kronprins Harald og Sonja Haraldsen i Oslo Domkirke. Foto: Bjørn Glorvigen


UKJENT ÅR: Esso bensinstasjon, Skøyen, Oslo. Foto: Ukjent


1988: Bygging av Essos hovedkontor på Skøyen.


1937: Bogstadvannet, Bogstad gård fra en ikke så vanlig vinkel, til venstre. Fossum bruk til høyre. Fotograf: Thomas Neumann

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...