Akersposten

«Ja takk til å bli belært om rett og galt»

Hanne-Karine Sperre.

«Det er enkelt å sitte på sidelinjen med bastante meninger om at politiets arbeid rekker til knærne og at ungdommen har et stødigere kompass enn moralpolitiet i Oslo.»

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.07.2018 kl 10:26

Andelen unge i Oslo som sier de har brukt hasj eller marihuana, har økt markant fra 2015 til 2018, ifølge Actis. Økningen er størst vest i byen, og blant gutter.

Det kan sees som om den sosiale aksepten har økt, noe som muligens bidrar til å senke terskelen for bruk. Men skal man tale rusens sak, bør man vite hva man snakker om, slik at jeg skal trå varsomt.

Det er enkelt å finne enkle svar på nettet som «passer» med det ungdommen ønsker å tro. Mange, voksne som ungdom, lever i den tro at cannabis er mindre farlig enn hva det faktisk er.

Dagbladet publiserte en kommentar nylig, som går hardt ut mot Hans Sverre Sjøvold, politimesteren i Oslo. Det siktes til at Sjøvold kaster seg inn i rusdebatten med moralisme. Men å moralisere handler i stor grad om å engasjere seg i, og som den politimannen han er – faktisk belære oss om hva som er riktig og galt. Jeg takker han for dette.

Det er imidlertid sikkert vanskelig å skille mellom hva som skyldes bruk av cannabis, og hva som skyldes miljøfaktorer, men langvarig bruk viser seg å øke risikoen for akutte angst- og depresjonsreaksjoner, det kan utløse psykoser hos disponerte individer, og det kan vanskeliggjøre behandlingen av sinnslidelser som schizofreni og depresjonstilstander. Etter hva jeg kan finne er det ikke påvist at bruk av cannabis fører til livsvarige hjerneskader, men det kan gi langvarig reduksjon av intellektuelle funksjoner. Da er det nærliggende å tenke at holdningene til rusmidler kanskje er for liberale.

LES OGSÅ: Actis: Unge i Oslo røyker mer hasj

Som mor oppleves det som foruroligende holdninger, der man signaliserer at cannabis ikke er farlig eller skadelig. Et raskt søk gir tilbakemeldinger om at cannabis har en dempende, sløvende effekt, og omfattende bruk over tid kan gi vedvarende sløvhetstilstander. Enkelte ungdommer kommer seg ikke opp morgenen, eller på skolen. Ungdommer får status i vennegjengen for å ha røyket hasj. Jeg leser at ungdom er mer sårbare for konsekvenser av cannabisbruk, da vi vet at én av seks unge som bruker, risikerer å bli avhengig.

Som mor trenger jeg å få høre hva som er riktig og galt, ikke uttalelser fra enkelte politikere og kommentatorer i mediene som gir et inntrykk av at cannabis nærmest er et ufarlig stoff.

Moral bør i aller høyeste grad inn i rusdebatten, og samfunnet inklusive medier, har et moralsk ansvar i å bidra med sannheter slik at rus blir fremstilt formålstjenlig. Som en motvekt til rusliberale enkeltstemmer trengs det kunnskap og oppdragelse inn i debatten.

Det er enkelt å sitte på sidelinjen med bastante meninger om at politiets arbeid rekker til knærne og at ungdommen har et stødigere kompass enn moralpolitiet i Oslo. Jeg skal ikke mene så mye om kriminalitet eller det strafferettslige, men som mor vil jeg gjerne mene noe om hva jeg skal presentere for mine barn hva angår rett og galt. Generelle, liberale holdninger til for eksempel alkohol, er utbredt i alle lag. Men vi vet at foreldrenes holdninger påvirker ungdommenes holdninger.

Det handler om å gå foran med godt eksempel. Dele av kunnskap og erfaring. Våge å se helheten. Snakke med hverandre på en skikkelig måte, ikke bare sleive med ord og holdninger.

Hanne-Karine Sperre
journalist, Akersposten

Les også:

For en lyd! Er dette lov da? (Se og hør video)

Følg Akersposten på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...