Akersposten

– Ja, det har vært turbulent

Gunnar Cedergren har vært med siden starten på CC Vest i 1989 – og det i en bransje som har vært gjennom turbulente tider. Det spesielle er at midt i den digitale revolusjonen er bilder på papir tilbake for fullt, og det er også det gammeldagse fotoalbumet som han selger mye av. Beliggenheten her i «hovedgaten» på CCVest hatt vært viktig for min butikk, sier han.

Foto-Gunnar. Gunnar på CC Vest. En legende. En institusjon. Det er ikke sikkert Gunnar Cedergren er enig i alle karakteristikker av seg selv – men faktum er i alle fall at svært få har fulgt utviklingen på CC Vest tettere ham. Han har nemlig vært her siden åpningen i 1989. Noe han er alene om ved siden av Nina Jamessen i frisørsalongen Scirocco.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 30.09.2020 kl 09:16

LILLEAKER: CC Vest har vært i en nesten uavbrutt utvikling siden åpningen i 1989. Gunnar Cedergren har vært med hele veien, og det i en bransje som har vært gjennom en revolusjon. Det er ingen selvfølge at hans blide åsyn fortsatt er å se i EliteFoto i «hovedgaten» på senteret.

– Ja, det har vært turbulent, medgir Cedergren. Og legger til: – Uten CC Vest er det vel ikke sikkert jeg hadde vært i foto-bransjen i dag.

Han begynte som rørlegger, men hoppet av og satset – ved en tilfeldighet – på fotobransjen midt på 1980-tallet. Han var med å utvikle kjeden MotoFoto, som etablerte seg på CC Vest.

– Tiden fra midt på 90-tallet til århundreskiftet var gullperioden. Vi tjente gode penger, og det ble satset stort. Så kom krakket. Den digitale revolusjonen slo inn over oss som en tsunami. I løpet av kort tid forsvant 400 av 500 fotobutikker i Norge, og det gjorde også MotoFoto etter hvert, sier Cedergren.

I dag står det Elitefoto over inngangen til hans butikk, en kjede som opprinnelig var mest å se i distrikts-Norge – og titter man inn ser man raskt at dette er blitt noe mer enn bare fotobutikk.

– Vi måtte omstille oss og forholde oss til en ny tid. Nå selger vi mye fotorammer, og det morsomme er at foto-kopier er tilbake for fullt. Ungdommen synes også det er artig med engangs- og polaroidkameraer. Papirbilder i alle varianter går det mye av – for eksempel remser med småbilder, som er blitt svært populært.

– I tillegg satser vi stort på takkekort, bryllupsinvitasjoner med bilde og trykk, og så videre, sier Cedergren.

Og om man trodde at det gamle fotoalbumet var historie, så tar man feil. Foto-veteranen forteller at de har hatt 80 prosent økning i album-salg de siste par årene.

Trives

Om CC Vest sier han: – Det er et strålende sted å være i. Her har man vært flinke til å utvikle senteret, noe vi som en liten bransjebutikk på 82 kvm nyter godt av. Vi har i tillegg en utmerket beliggenhet med plass i nærheten av hovedinngangen, avslutter veteranen på CC Vest.

Tallenes tale bekrefter dette: I 1989 var det 21 butikker på CC Vest. Nå er det blitt 90. Omsetningen i 1989 var 55 millioner. Nå er den på godt over 2 milliarder.

Mange har kommet etter foto-Gunnar. Og gått. Kundene merker seg at butikker av og til forsvinner, og nye kommer.

(Saken fortsetter under bildet.)

Papirbildene er tilbake igjen - og fotobutikken til Gunnar som har holdt til på CC Vest i 31 år, tilbyr alt fra digital bistand til takkekort og bryllupsinvitasjoner på papir.

Solid økning i år

Senterleder Celine Waldjak forteller til Akersposten: – Det har vært og er utfordrende tider, derfor gleder vi oss stort over at nye butikkdrivere ønsker å etablere seg på CC Vest. Akershusgruppens nye restaurantkonsept, Flat Bread factory, åpnet dørene for kort tid siden, og det samme gjelder Vita (kosmetikk), Oslo Raw (spisested) og Gusto (interiør).

– Så langt i år har CC Vest en omsetningsvekst på 11,4 prosent. Grunnene til denne sterke utviklingen er mange. For det første har vi gjennom de siste par årene jobbet aktivt for å sikre en tidsriktig butikkmiks som gjøres ut i fra endringer i markedet og det vi identifiserer av kundebehov. CC Vest har nå et knippe med sterke konsepter og flinke butikkdrivere, hvilket har bidratt til at vi så langt har stått støtt selv i en ny pandemihverdag, sier hun.

– Videre ble også fellesarealene oppgradert i fjor sommer, for at det skal være både mer inspirerende og triveligere å besøke senteret. Samlet sett opplever vi at dette har gitt senteret en ny giv, og at det verdsettes av våre kunder, sier Waldjak.

– 2019 ble avsluttet med en solid fremgang på nærmere 3 prosent, og den samme utviklingen så vi på starten av året også. Det er klart at når Covid-19 traff oss i mars, fikk vi et fall i både besøkstall og omsetning, og noen av senterets aktører har vært, og er fremdeles, sterkt utfordret med de innførte smittevernrestriksjonene. Vi har likevel klart oss langt bedre enn snittet i bransjen, og nå har senteret altså et forsprang på fjoråret på hele 11,4 %, avslutter senterlederen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...