Akersposten

Innehaver av vill rekordfart: – Tiden gir få rettigheter til å skryte

REKORDINNEHAVER TIL DAGLIG BOSATT I SPANIA: Cormac Keeney har kjæreste i Oslo. Derfor tilbringer fartskongen ofte tid langs veiene i den norske hovedstaden. (Bildet er fra Sierra Nevada) Foto: Szymon Kotowski

Irske Cormac Keeney (33) rullet nærmest i lysets hastighet nedover Holmenkollveien, for å trone øverst på treningsfolkets favorittapp.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 24.05.2017 kl 09:33

GRESSBANEN/TRYVANN: Akersposten.no skrev nylig om Carl Fredrik Hagens (25) unike klatretur på to hjul til Tryvann fra Gressbanen. Oppegård-syklistens rekordtid (13 minutter og 6 sekunder) er skrevet med gull i historiebøkene til Strava-entusiastene.

Saken fortsetter under bildet.

KLATREKONGEN: Carl Fredrik Hagen fra Oppegård har rekorden fra Gressbanen til Tryvann. Foto: Privat

I loggføringene eksisterer det også en rekord for hvem som har tatt seg raskest ned de 5,5 kilometerne. På toppen skinner iren Cormac Keeney (33), som til daglig driver sykkelbusiness i Sierra Nevada i Spania.

Sjekk den tiden

Fartskongen brukte utrolige 5 minutter og 32 sekunder (!) ned Holmenkollveien, fra Tryvann til Gressbanen.

Klatrehelten Carl Fredrik er på sin side imponert over rekordtiden nedover, men ønsker på ingen måte å hylle irens ferd.

– Det er først og fremst bra han er i live. For å si det sånn: Nedoverrekorder på Strava, der er ikke jeg. Jeg kjører heller ikke fort på trening nedover, og oppfordrer egentlig alle til å ta det pent, sier Hagen.

– Nesten alle kan klatre raskt på sykkel. Det handler om å trene mye og ikke innta for mange boller, sier mannen bak rekorden nedover – og blir raskt mer alvorlig når han forteller om sitt rekordløp.

– Ikke alle har nerver til å sykle raskt nedover. For å bruke under seks minutter fra Tryvann til Gressbanen må du presse hardt fra start til mål, sier han.

Skal du overgå den irske fartsentusiasten, må du i snitt rulle raskere enn 61,8 km/t. Rekordinnehaveren er klar over at den spektakulære tiden kan vekke irritasjon blant andre trafikanter.

– Å ha bestetiden til Tryvann blir sett på som den mest prestisjefylte rekorden i sykkelmiljøet. Den motsatte retningen, altså nedover, gir imidlertid få rettigheter til å skryte, forteller en ydmyk Cormac – og legger til:

– Jeg forstår de som måtte være kritiske, fordi veien herfra er ganske farlig på grunn av trafikk. Derimot risikerer syklister egentlig bare sin egen sikkerhet, sier han.

Så langt uslåelig rekord

Rekorden skriver seg fra en vakker sommerkveld i midten av juli 2013. 33-åringen minnes snaut fire år senere at forholdene var tilnærmet perfekte: knusktørr asfalt og liten trafikk.

– Sannsynligvis fordi flesteparten av innbyggerne i området ferierte i det sørlige Frankrike, sier iren med et smil.

Saken fortsetter under bildet.

TRIVES OGSÅ I OPPOVERBAKKER: Men det er i nedoverbakkene Cormac Keeney har det mest gøy ... Foto: Szymon Kotowski

Skal du sykle veldig raskt, har du ifølge sykkelentusiasten ikke råd til å bremse for mye. Forståelig nok.

– Da mister du momentum. Du er avhengig av å ta svingene kjapt. Det blir ikke teknisk krevende før du kommer til hårnålsvingene ved Holmenkollen. Herfra må du også være bevisst andre trafikanter, som for eksempel turister og busser, sier Cormac.

- Kjenner du noen form for frykt i hastigheter som dette?

– Å sykle nedover handler i bunn og grunn om tekniske egenskaper og rytternes nerver. Hvis du alltid er bekymret for å skulle krasje, blir det vanskelig å gi gass. Jeg tror syklister på et tidspunkt kommer i en alder hvor de for eksempel begynner å tenke på kone og barn. Min største frykt er at ett av dekkene skal eksplodere, eller at en bil svinger inn foran meg, sier han.

Oppfordrer til IKKE å prøve å slå ham

Spinnville turer, som dette på sykkelsetet, er derimot ikke noe iren vil anbefale andre å prøve. Dette på grunn av trafikken fra Holmenkollen.

– Risikoen for at en bil svinger inn foran deg er relativt høy. Det handler om å ha det gøy – og ikke tenke på å skulle krasje, sier mannen med norsk kjæreste bosatt i Oslo.

– Hva gir deg mest? Sykle oppover eller nedover?

– Jeg liker begge deler, men å se en rytter angripe i en nedoverbakke er alltid mer underholdende enn å se Chris Froome, sier 33-åringen.

Akersposten.no ønsker avslutningsvis å vite om han frykter lovens lange arm skal ta kontakt når han nå står frem med sin kontroversielle rekord i lokalpressen, uten at det ser ut til å skulle plage syklisten nevneverdig.

– Jeg er ikke bekymret for at det skal skje. Jeg tror politiet har bedre ting å gjøre enn å jakte på syklister i Oslo-bakkene, sier Cormac.

LES OGSÅ: Wow, sjekk den spinnville rekorden til Tryvann på sykkel!

LES OGSÅ: «Vet ikke om de har tenkt å ri den dagen de saler, jeg tror ikke de har salet engang»

LES OGSÅ: Toppbloggeren «Pilotfrue»: – Folk i Oslo vest heier på oss

LES OGSÅ: Vraket franske alper og finanslivet for et liv med hunder

LES OGSÅ: «Ganske vilt det de får til, vi befinner oss i Oslo»

LES OGSÅ: Hemings alpinprinsesse hyller klubb og foreldre

LES OGSÅ: «Pilotfrue»: – Jenter kan føle seg utenfor om de ikke har bunad 17. mai

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...