ANNONSE
Annonse

Innehaver av vill rekordfart: – Tiden gir få rettigheter til å skryte

REKORDINNEHAVER TIL DAGLIG BOSATT I SPANIA: Cormac Keeney har kjæreste i Oslo. Derfor tilbringer fartskongen ofte tid langs veiene i den norske hovedstaden. (Bildet er fra Sierra Nevada) Foto: Szymon Kotowski

Irske Cormac Keeney (33) rullet nærmest i lysets hastighet nedover Holmenkollveien, for å trone øverst på treningsfolkets favorittapp.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 24.05.2017 kl 09:33

ANNONSE
Annonse

GRESSBANEN/TRYVANN: Akersposten.no skrev nylig om Carl Fredrik Hagens (25) unike klatretur på to hjul til Tryvann fra Gressbanen. Oppegård-syklistens rekordtid (13 minutter og 6 sekunder) er skrevet med gull i historiebøkene til Strava-entusiastene.

Saken fortsetter under bildet.

KLATREKONGEN: Carl Fredrik Hagen fra Oppegård har rekorden fra Gressbanen til Tryvann. Foto: Privat

I loggføringene eksisterer det også en rekord for hvem som har tatt seg raskest ned de 5,5 kilometerne. På toppen skinner iren Cormac Keeney (33), som til daglig driver sykkelbusiness i Sierra Nevada i Spania.

Sjekk den tiden

Fartskongen brukte utrolige 5 minutter og 32 sekunder (!) ned Holmenkollveien, fra Tryvann til Gressbanen.

Klatrehelten Carl Fredrik er på sin side imponert over rekordtiden nedover, men ønsker på ingen måte å hylle irens ferd.

– Det er først og fremst bra han er i live. For å si det sånn: Nedoverrekorder på Strava, der er ikke jeg. Jeg kjører heller ikke fort på trening nedover, og oppfordrer egentlig alle til å ta det pent, sier Hagen.

– Nesten alle kan klatre raskt på sykkel. Det handler om å trene mye og ikke innta for mange boller, sier mannen bak rekorden nedover – og blir raskt mer alvorlig når han forteller om sitt rekordløp.

– Ikke alle har nerver til å sykle raskt nedover. For å bruke under seks minutter fra Tryvann til Gressbanen må du presse hardt fra start til mål, sier han.

Skal du overgå den irske fartsentusiasten, må du i snitt rulle raskere enn 61,8 km/t. Rekordinnehaveren er klar over at den spektakulære tiden kan vekke irritasjon blant andre trafikanter.

– Å ha bestetiden til Tryvann blir sett på som den mest prestisjefylte rekorden i sykkelmiljøet. Den motsatte retningen, altså nedover, gir imidlertid få rettigheter til å skryte, forteller en ydmyk Cormac – og legger til:

– Jeg forstår de som måtte være kritiske, fordi veien herfra er ganske farlig på grunn av trafikk. Derimot risikerer syklister egentlig bare sin egen sikkerhet, sier han.

Så langt uslåelig rekord

Rekorden skriver seg fra en vakker sommerkveld i midten av juli 2013. 33-åringen minnes snaut fire år senere at forholdene var tilnærmet perfekte: knusktørr asfalt og liten trafikk.

– Sannsynligvis fordi flesteparten av innbyggerne i området ferierte i det sørlige Frankrike, sier iren med et smil.

Saken fortsetter under bildet.

TRIVES OGSÅ I OPPOVERBAKKER: Men det er i nedoverbakkene Cormac Keeney har det mest gøy ... Foto: Szymon Kotowski

Skal du sykle veldig raskt, har du ifølge sykkelentusiasten ikke råd til å bremse for mye. Forståelig nok.

– Da mister du momentum. Du er avhengig av å ta svingene kjapt. Det blir ikke teknisk krevende før du kommer til hårnålsvingene ved Holmenkollen. Herfra må du også være bevisst andre trafikanter, som for eksempel turister og busser, sier Cormac.

- Kjenner du noen form for frykt i hastigheter som dette?

– Å sykle nedover handler i bunn og grunn om tekniske egenskaper og rytternes nerver. Hvis du alltid er bekymret for å skulle krasje, blir det vanskelig å gi gass. Jeg tror syklister på et tidspunkt kommer i en alder hvor de for eksempel begynner å tenke på kone og barn. Min største frykt er at ett av dekkene skal eksplodere, eller at en bil svinger inn foran meg, sier han.

Oppfordrer til IKKE å prøve å slå ham

Spinnville turer, som dette på sykkelsetet, er derimot ikke noe iren vil anbefale andre å prøve. Dette på grunn av trafikken fra Holmenkollen.

– Risikoen for at en bil svinger inn foran deg er relativt høy. Det handler om å ha det gøy – og ikke tenke på å skulle krasje, sier mannen med norsk kjæreste bosatt i Oslo.

– Hva gir deg mest? Sykle oppover eller nedover?

– Jeg liker begge deler, men å se en rytter angripe i en nedoverbakke er alltid mer underholdende enn å se Chris Froome, sier 33-åringen.

Akersposten.no ønsker avslutningsvis å vite om han frykter lovens lange arm skal ta kontakt når han nå står frem med sin kontroversielle rekord i lokalpressen, uten at det ser ut til å skulle plage syklisten nevneverdig.

– Jeg er ikke bekymret for at det skal skje. Jeg tror politiet har bedre ting å gjøre enn å jakte på syklister i Oslo-bakkene, sier Cormac.

LES OGSÅ: Wow, sjekk den spinnville rekorden til Tryvann på sykkel!

LES OGSÅ: «Vet ikke om de har tenkt å ri den dagen de saler, jeg tror ikke de har salet engang»

LES OGSÅ: Toppbloggeren «Pilotfrue»: – Folk i Oslo vest heier på oss

LES OGSÅ: Vraket franske alper og finanslivet for et liv med hunder

LES OGSÅ: «Ganske vilt det de får til, vi befinner oss i Oslo»

LES OGSÅ: Hemings alpinprinsesse hyller klubb og foreldre

LES OGSÅ: «Pilotfrue»: – Jenter kan føle seg utenfor om de ikke har bunad 17. mai

ANNONSE
Annonse