ANNONSE
Annonse
Akersposten

Ingen grunn til å ta lett på værvarselet for Oslo-området

KAN SKJE: Det er ventet mye vind og harde vindkast. Da er det fare for at trær går over ende. Her et tre som falt i sommer på grunn av langt mindre vind enn det som er ventet nå. Foto: Fredrik Horn

Det kommende uværet som blant annet vil nå Oslo-området fredag ettermiddag, kveld og natt, har fått Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Beredsskapsetaten til å komme med en generell advarsel.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.09.2018 kl 12:34

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

OSLO: Det er ventet lokale vindkast opp mot 40 meter i sekundet, først og fremst nær kysten og i fjellet på Østlandet. Det betyr at man må sikre og ikke minst være obs på at løse gjenstander kan komme gjennom luften. Vindkast på 40 meter i sekundet er ganske ekstremt og kan medføre vesentlige materielle skader på ting med stort vindfang, som igjen kan forårsake ytterligere skader på andre. Det advares mot å bevege seg unødvendig utendørs. Løse gjenstander må sikres. Det er også ventet store nedbørsmengder.

Men, gjelder dette også for Osloområdet? Vi ringte Metereologisk institutt og traff vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør.

- Fredag ettermiddag er det ventet mye vind fra sør med sterk kuling og liten kuling inn Oslofjorden. Det er ventet sterke vindkast opp mot 25 – 30 m/s i Osloområdet. Det regnes som mye i Osloområdet. Fra rundt 16/17-tiden fredag vil det blåse kraftig og som vil fortsette videre utover kvelden. Vinden ser ut til å snu til vestavind natt til lørdag, fremdeles med vindkast opp mot 20 m/s. Det er også varslet betydelige nedbørsmengder i denne perioden, sier Skattør, som er skeptisk til planlagte uteaktiviteter i den omtalte perioden om prognosene slår til.

Skattør understreker at prognosene kan endre seg i løpet av torsdag og fredag.

Les også: – Dette treet lå ikke her tidligere i dag!

Meteorologisk institutt har sendt ut et farevarsel på oransje nivå for østlandet (det nest høyeste aktsomhetsnivået):

Vi utsteder oransje farevarsel når vi venter at konsekvensene blir omfattende for mange mennesker. Det vil være en reell fare for at liv og verdier kan gå tapt, at veier kan bli stengt og avganger med båt, fly og annen transport bli kansellert.

Du må være forberedt på alvorlige konsekvenser, og bør vurdere om det er forsvarlig å utføre planlagt aktivitet i områdene som er berørt av oransje farevarsel.

Følg Akersposten på Facebook