ANNONSE
Annonse

"Ikke i mitt nabolag" behandlet i Kringkastingsrådet

FRA MØTET: Leder av Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold i midten, åpnet møtet. Til venstre for han kringskastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Skjermbilde fra møtet.

Dokumentaren "Ikke i mitt nabolag" som Akersposten i en kommentar har vært sterkt kritisk til, ble vurdert av Kringkastingsrådet etter klager. Rådets medlemmer var overveiende positive til dokumentaren, men dokumentaren måtte også tåle kritikk.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.06.2016 kl 16:46

ANNONSE
Annonse

OSLO: På kommentarplass har Akersposten ment at dokumentaren var sterkt stigmatiserende og fremstilte Montebello som lokalsamfunn i et svært lite flatterende lys. Akersposten hadde også en sak rett etter at programmet hadde vært på luften, med umiddelbare reaksjoner og imøtegåelse av fremstillingen av folkemøte på Montebello.

Bydelsleder Carl Oscar Pedersen (H) og bydelsutvalgrepresentant Margrethe Geelmuyden (V), som begge var på møtet, ble intervjuet i den sammenheng. Margrethe Geelmuyden er en av dem som har klaget saken inn for Kringkastingsrådet. Det samme har representanter for Bolkesjø gjort. Det er snakk om fire klager.


Se møtet i Kringkastingsrådet her

NRK Brennpunkt presenterer "Ikke i mitt nabolag" på følgende måte på sin nettside:
"På Montebello og Bolkesjø er motstanden enorm mot å få asylmottak i nabolaget. Naboene mobiliserer til kamp og det er sterke følelser i sving. Midt i stormens øye står UDIs regiondirektør Eirik Eide som må skaffe mottaksplass til mange tusen nyankomne flyktninger. Men hvem vil ha et asylmottak som nærmeste nabo?"

Modifiserer presentasjonen

Redaktør i NRK Brennpunkt, Odd Isungset, var sammen med Erling Borgen innledere på møtet. I sitt forvar av dokumentaren, modifiserer Isungset selve presentasjonen av programmet med å peke på at dokumentaren ikke er en reportasje om folkemøtet, men en film om en regionsdirektør i UDI som Brennpunkt fulgte i arbeidet med å skaffe nok plasser i asylmottak. Dette premisset var klart fra første stund, mener redaktøren. I innledningen modifiserer han også den enorme motstanden mot asylmottak, med å vise til at det kommer klart frem at deltakerne på folkemøtet gjerne ville ta imot asylsøkere, men ikke så mange som UDI la opp til. At naboene mobiliserer til kamp var ikke tema i innledningen.

Akersposten har tidligere ment at dokumentaren burde tatt med en av deltakerne på folkemøtet på Montebello som var svært positiv til asylmottak, for å skape balanse. Det var også noe Erling Borgen og flere av rådets medlemmer pekte på. Isungset har sagt seg enig i dette.

Full Honnør

Når det er sagt, så ga Erling Borgen, professor I samfunnskritisk dokumentarisme ved Høyskolen på Lillehammer, full honnør til dokumentaren og Brennpunkt-redaksjonens viktige arbeid. Det samme gjorde mange av representantene i Kringkastingsrådet. Noen brukte betegnelsen at dette var "storm i et vannglass". Flere mente at dokumentaren viser folkemeningen når det kommer til asylmottak i nærmiljøet.

Samtidig mente noen av representantene at man skulle være forsiktig med å dra "not in my backyard"-kortet og at man har et visst ansvar med hensyn til fremstillingen av stedene og at man skal lytte til dem som føler seg karikert.

Se NRKs oppsummering av debatten her

Flere av medlemene etterlyste fakta knyttet til UDIs planer når det gjaldt opprettelse av asylmottak, særlig gjaldt dette omfanget og konsekvenser for nærmiljøet. Bolkesjø med sine 40 innbyggere risikerte å få opp til 700 asylsøkere i nærmiljøet.

Mye av debatten dreide seg også om dokumentarens plass i samfunnsdebatten.

ANNONSE
Annonse