Akersposten

– Ikke greit å kaste spiselig mat!

Maia og de andre på fjerde trinn på Lysejordet skole har konsentrert seg om matsvinn i det siste.

I disse dager snakkes det om matsvinn og matredding blant fjerdeklassingene på Lysejordet skole. Skolen er pilotprosjekt for undervisningsopplegget «Matsvinn på menyen» som skal gjennomføres av Too Good To Go ved flere skoler i Oslo til høsten.

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 15.05.2019 kl 09:43

LYSEJORDET: – Med prosjektet Matsvinn på menyen ynskjer vi å lære elevane om matsvinn og om ressursane som ligger bak maten vi et og kastar. Formålet er å auke medvitet blant unge om kvifor matsvinn er eit klima-, samfunn- og økonomisk problem, i tillegg til å lære borna korleis dei sjølve kan bidra til å redusere matsvinnet heime og i samfunnet øvrig. Vi trur både lærarane og elevane vil ha godt teoretisk og praktisk utbytte av dette! seier Ellen Marie Hole, matreddar og rådgivar i Too Good To Go.

Undervisningsopplegget ble gjennomført de to første torsdagene i mai på Lysejordet skole, to ulike grupper per dag.

Matsvinn – et stort miljø- og samfunnsproblem

En tredjedel av all maten som produseres i verden, ender opp som matsvinn, og i Norge kaster vi minst 385.000 tonn mat hvert år.

Dette er en enorm sløsing av dyrebare ressurser og et stort miljøproblem. For eksempel står produksjonen av mat som blir aldri blir spist for rundt åtte prosent av verdens menneskeskapte klimagassutslipp.

– I tillegg er det helt meningsløst at så mye mat kastes når 821 millioner mennesker ikke har nok mat. Bare en fjerdedel av maten som kastes hadde vært nok til å mette alle som sulter. Over halvparten av det kartlagte matsvinnet i Norge skjer i husholdningene – så her kan vi alle gjøre en stor forskjell! sier Hanne Johansen, matredder og kommunikasjonsmedarbeider i To Good To Go.

– Egoistisk å kaste mat

Blant fjerdeklassingene på Lysejordet var det stort engasjement – og klare meninger om kasting av mat.

– Det er ikke greit å kaste spiselig mat når andre i verden sulter, sier Maia Karoline Gillebo Bækken, og Noah Lunde er slett ikke uenig:

– Jeg synes det er dårlig å kaste mat fordi det brukes masse ressurser på å lage maten, sier han.

Jakob Nathaniel Strøm Andresen mener at det er egoistisk å kaste mat fordi man ikke tenker på dem som trenger mat. Helle Annie Dybvik er også opptatt av alle dem som går sultne.

– Det er ikke greit å kaste mat når det er så mange i verden som ikke har nok mat, sier hun.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...