ANNONSE
Annonse

Ikke gå i denne fella!

Slik skal ikke utsikten være når du skal levere ungen til skolen, i bilkø altså! Følgegrupper er trikset, som de fleste vet. Lykke til med skolestart! Foto: Fredrik Eckhoff

Skolestart er en merkedag og en milepæl. Den aller viktigste oppgaven du som forelder har, er: IKKE venn deg og ungen til å kjøre til skolen! Da slipper du også å irritere deg over den type bilister som jeg opplevde ved Vinderen skole i juni!

Akersposten
Akersposten Media

Publisert:

Sist oppdatert: 21.08.2016 kl 21:22

ANNONSE
Annonse

OSLO VEST: I begynnelsen av sommerferien i år hadde jeg gleden av å bringe min sønn til og fra sommerskole, og det artige med kommunens utmerkede sommerskoletilbud, er at man da gjerne havner på en skole litt unna den man går på til vanlig. For oss ble det en uke på Vinderen skole, en skole som jo ligger ganske trangt til, der foreldrenes kamp for tryggere trafikksikkerhet er en årlig, og viktig, kamp.

Ettersom mange sommerskoleelever har lang vei til sommerskolen, var det ikke til å unngå at mange ble kjørt, og i veiene rundt Vinderen skole var det ikke «bare-bare» å manøvrere mellom biler, syklister, gående, store som små, for å finne et sted å sette bilen for å levere på skolen.

Det er da jeg oppdager det som hver gang er like fascinerende, men dessverre ikke overraskende: Den ene moren, eller faren, som har funnet plass til bilen, en stor, sort SUV, oppe på fortauet, med bare noen desimeters klaring til porten inn til skolegården.

Barn og foreldre på vei inn porten må altså gå rundt denne store bilen, eller presse seg forbi på innsiden. Mens en fornøyd mor eller far, antakelig en som har en litt viktigere jobb enn de fleste andre, og dermed en god grunn til å parkere så til de grader ulovlig og frekt, bare har noen få meter å gå for å levere barnet.

Og samtidig holder holdt et titalls (hundretalls?) andre foreldre, mer eller mindre stressa, etter beste evne på med å finne en plassering til bilen i en sidevei. En lovlig plassering altså.

Og jeg lurer da: Hvordan tenker denne bilisten? «Å, så flaks jeg hadde. Tenk at det var plass til bilen min rett foran porten! Det var det rart at ingen andre så.»…?

Etterpå tenkte jeg at jeg burde tatt et bilde av bilen, men tenker at akkurat den SUV’en er så spesiell at jeg velger å la være på grunn av sjansen for å henge ut sjåføren – og barnet.

Sommerskole er altså litt spesielt fordi mange har lang vei og trenger bil for levering. Men når skolen starter mandag, har de fleste en mer overkommelig skolevei. Det er da foreldrenes aller viktigste oppgave er hvordan man får lagt inn de gode rutinene!

Jo, det skal jeg si:
Få følgegruppen i gang så raskt som mulig, aller helst fra dag to på skolen! Følgegrupper har bare fordeler, og jo flere barn som er med på organisert følging, jo mindre blir trafikkaoset ved skolene våre. Dermed skaper vi en tryggere skolehverdag for barna, og det er unødvendig å minne om hvor viktig det er å få inn gode gå-rutiner for barna. Det er ingen barn som har noen som helst nytte av å sitte ti minutter i trafikkork på en strekning som kanskje tar mindre tid å gå…

Det aller mest praktiske er å få til en følgegruppe på fem barn, slik at følging går på rundgang med én følging pr uke.

Så, foreldre, særlig dere som skal oppleve skolestart for aller første gang mandag: Ikke gå i fella det er å venne deg og barnet til å kjøre til skolen. Følgegrupper derimot, er det aller viktigste som står på programmet denne dagen. Hvis dere ikke har ordnet det allerede. Lykke til!

Fredrik Eckhoff
Følge-far og Akersposten-redaktør

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse